Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota IQ - Malá zvenčí, velká uvnitř

Aktuality
iHNED | 04.08.2009
další 4 fotky
foto: km77.com
Uveze až čtyři lidi - tři dospělé a malé dítě. Nemá kufr, ale překvapí bohatou výbavou.

Kdo v toyotách dosud viděl jen nudná auta s poněkud cizokrajným kulturním sdělením, bude jejím nejnovějším přírůstkem dost možná šokován. Japonské automobilce se podařilo vyrobit vůz, který je o čtvrtinu kratší než Škoda Fabia, uveze čtyři lidi a ještě k tomu v nárazových testech EuroNCAP získal maximální počet pěti hvězd.
Aby tohle všechno bylo možné, museli konstruktéři "hodně přemýšlet". Výsledkem je celý soubor netradičních řešení, které si miniaturní poměry nutně vyžádaly. Například airbagy chrání posádku i na místech, kam se ještě nikdo z konkurence neodvážil, třeba i za hlavami cestujících na zadních sedadlech.
Kromě kompaktní výfukové soustavy šetří místo také diferenciál umístěný před přední nápravou, klimatizace, která se vešla do středové konzole přístrojové desky nebo palivová nádrž, jež se z obvyklého místa pod zadními sedadly přesunula do podlahy. Přes všechnu snahu o získání prostoru - nevjedou si cestující, přeneseně i doslova, po krátké jízdě do vlasů? Odpověď není složitá: Záleží na tom, kam si sednou.

Když sedět vzadu, tak jedině za spolujezdcem
Na palubě Toyoty iQ panují jiné poměry v levé části auta než v pravé. Zatímco spolujezdec sedí díky vykrojené přístrojové desce více vpředu a na sedadle za ním tak zůstává překvapivě hodně místa pro nohy, pasažér cestující za řidičem už takové štěstí nemá. Pokud je šofér malé postavy a dokáže se uskromnit, vznikne za jeho opěradlem prostor zhruba deseticentimetrový. Taková mezera na nohy obvykle nestačí, pro krátké vzdálenosti se nabízí možnost nasměrovat je do uličky mezi předními sedadly. Pohodlné to ale není.
Zatímco jsou tři sedadla v malé toyotě bez nadsázky plnohodnotná, to čtvrté je více než nouzové. V praxi pak bude nejspíš suplovat zavazadlový prostor, který malé toyotě chybí. Oficiálně jej iQ má - mezírku mezi opěradly zadních sedadel a třetími dveřmi si automobilka cení na dvaatřicet litrů. O prostorových poměrech této části vozidla však nejlépe svědčí fakt, že dobrou pětinu tohoto "kufru" zabírá povinná lékárnička.
Oba cestující na předních sedadlech však o stísněných poměrech za jejich hlavami nemusejí vůbec tušit. Toyota iQ je relativně široké a také vysoké auto, za jehož volantem lze na jeho délku úspěšně zapomenout. Platí to i o jízdních vlastnostech, které jsou překvapivě vyspělé. Jen v zatáčkách se mírnou nervozitou podvozku projeví krátký rozvor a boční vítr si s lehkým autem pohrává o poznání víc než s většími modely.
Ve městě, kde má toyota svoje místo, však vyniknou její přednosti. Jedna je obzvláště působivá - když chce řidič auto otočit do protisměru, získá dojem, že se s ním otáčí samotné sedadlo. Na tento manévr totiž vozíku stačí necelých osm metrů prostoru, zatímco deset už bývá u malých aut považováno za úspěch.

Vůz si většinou neřekne o víc než pět litrů benzinu
Další silnou stránkou auta je jízdní komfort, který kromě měkkého odpružení zajišťují také relativně velká, patnáctipalcová kola. A sympatická je také spotřeba motoru, na rozdíl od německého smartu umístěného pod přední kapotou. Tu lze bez větší snahy udržet na pěti litrech benzinu, delší trasy lze zajet i za čtyři. Dvaatřicetilitrová nádrž je tak více než dostatečná.
Základní litrový tříválec malému autu ke svižné jízdě bohatě stačí. Řidič se ale nesmí bát motor vytáčet, protože optimální výkon podává až kolem 5000 otáček.
Komu by 68 koní přišlo málo, může alternativně zvolit stokoňovou třináctistovku, nebo 98 koní v podobě turbodieselu 1,4.
Navzdory zjevné snaze o dokonalá řešení ani chytrá toyota není bez vad na kráse. Případného majitele nejspíš udiví, že za nemalé peníze získá lacině působící plasty v interiéru, jejichž snahu o úsporu nezakryje ani zajímavé tvarování připomínající svět mořských živočichů. Diskutabilní je také výhled - vpředu vůz pro řidiče opticky končí za spodní hranou skla (naštěstí jen o pár desítek centimetrů končí i ve skutečnosti), pohled směrem vzad zase podstatně znepříjemňuje dvojice polštářovitých opěrek zadních sedadel.
Otázka však spíše zní, proč zvolit právě Toyotu iQ, když jen o čtyřicet centimetrů delší kolínské aygo nabízí použitelný kufr a k tomu je o sto tisíc korun levnější. Odpověď nemůže být z těch racionálních. IQ je zkrátka zábavné a charizmatické auto, které s tuctovými velkosériovými modely nechce mít nic společného. A kromě toho nabízí nezvykle bohatou základní výbavu včetně ESP, klimatizace a litých kol, která dá alespoň částečně zapomenout na jeho cenu.

Klady a zápory
+ Úsporný motor
+ Bohatá bezpečnostní výbava
+ Dobré jízdní vlastnosti
- Laciné plasty v interiéru
- Chybí prostor pro zavazadla
- Relativně vysoká cena

Toyota IQ 1.0 VVT-i

Objem (cm3)

 
998

Výkon (kW/k)

 
50/68

Točivý moment (Nm)

 
91

Délka (mm)

 
2985

Šířka (mm)

 
1680

Výška (mm)

 
1500

Rozvor náprav (mm)

 
2000

Zrychlení (0 - 100 km/s)

 
16,6

Max. rychlost (km/h)

 
150

Komb. spotřeba (l)

 
4,5

Hmotnost (kg)

 
1210

Nosnost (kg)

 
270

Objem kufru (l)

 
32

Palivové nádrže (l)

 
32

Záruka výrobce

 

3 roky

 

Cena (Kč)

 
339 900

Hodnocení článku
3.2 z 5 (64%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů