Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Hilux: auto bojovníků

Naše téma
iHNED | 03.02.2015
foto: Toyota
Vydrží prakticky všechno, proto se stala oblíbeným vozem různých militantních skupin. Přitom měla být Toyota Hilux jen odolným pick-upem.

Tálibánci mají Toyoty, islamisté mají Toyoty, rebelové, co svrhli Kaddáfího, měli - samozřejmě - také Toyoty. Ozbrojenci, co v Nigérii unesli desítky školaček, si pro ně přijeli... ano, však víte v čem. Obrázky z bojů od Afriky po Afghánistán spojují právě auta této japonské značky. A to hlavně jeden model: pick-up Hilux.

Jde o nejúspěšnější auto světa, tedy alespoň podle toho, na kolika trzích je nejprodávanějším vozem. Toyota Hilux kraluje hlavně africkým zemím a Blízkému východu, rozšířená je i v Latinské Americe. Pozici tam má tento model mnohem silnější než třeba Volkswagen Golf a Škoda Octavia dohromady v Evropě. V zemích, které jsou omezené dovozními cly, si trh obvykle dělí jen několik modelů a hilux mezi nimi vévodí.

I v Česku jde o nejprodávanější auto ve své kategorii. Na celkovém tuzemském trhu ale nemá podíl ani promile, a tak ji málokdo v ulicích vůbec viděl. To ve třetím světě je situace zcela opačná. Auto je zde naprosto všudypřítomné. Ještě víc než škodovka v Česku.

Fenomén Hilux

Jak se vůbec stalo, že se tento model tak rozšířil? Obecně má ideální koncept. Je to vůz do terénu, což se hodí v zemích se špatnou silniční infrastrukturou, a hodí se i karoserie pick-up. Je totiž vhodná nejen pro převoz nákladu, ale i lidí. V zemích, kde si nepotrpí na to, že cestující musejí sedět a být připoutáni, se na korbu Toyoty Hilux vejde až neuvěřitelné množství lidí. Na fotografiích z různých konfliktů jich tam běžně posedává či postává patnáct a v jejich středu obvykle ční těžký kulomet.

Od běžných evropských aut se hilux liší žebřinovým rámovým podvozkem. Ten osobní auta postupně opouštěla od třicátých let dvacátého století, u vozů do terénu a u těch s požadavkem na maximální nosnost zůstal běžný dosud.

Terénní pick-up je pro rozvojové země ideální, ale proč Afriku nedobyl třeba Ford se svým modelem F, což je vůbec neprodávanější pick-up na světě všech dob? A proč zemi nevládne některý z konkurentů od japonských značek Nissan nebo Mitsubishi?

Toyota se zkrátka nejvíc snažila. Tato značka začala v šedesátých letech globální expanzi a třetí svět neignorovala. Krok za krokem si tam vybudovala pozici, kterou si udržuje dosud. Evropské i americké automobilky tuto část světa podcenily. A další japonské, korejské a nyní i čínské značky prostě přišly pozdě. Jenže to není jediný důvod. Hilux je nejen výjimečné auto svého druhu, ale pojí se s ním i silné renomé.

Nezničitelný tank

Traduje se o něm, že vydrží půl milionu kilometrů jen s běžnou údržbou a že je prakticky nezničitelné. Říkalo se to tak často a tak přesvědčivě, že se to v motoristickém pořadu Top Gear pokusili ověřit. Rozhodli se Toyotu Hilux zničit.

Moderátor pořadu Jeremy Clarkson jezdil s hiluxem po schodech, naboural s ním do stromu, auto dostalo ránu demoliční koulí, ale pořád si spokojeně jelo. Pravda, bylo trochu pomlácené, ale nic vážného. A tak přitvrdil. Vůz zanechal na břehu moře, aby si s ním poradil příliv. Celý byl rychle pod vodou - z technologického hlediska je nutné dodat, že slanou vodou. Stačilo jej ale vysušit, vyčistit, trochu vyklepat a opět byl provozuschopný (Britům to přišlo fascinující, ale Češi možná vědí, že si naše autobazary také dokázaly rychle poradit s povodní zatopenou škodovkou a obratem ji nabídnout jako téměř nejetý vůz).

Hilux se ale nakonec podařilo trochu pochroumat. Stačilo "jen" dát auto na střechu více než dvacetiposchoďové budovy a nechat ji odstřelit. Po pádu bylo jasné, že si ošklivě poškodilo podvozek. Motor ale startoval a s novými pneumatikami bylo auto zase pojízdné.

Vůz účinkoval i v dalších dílech pořadu. Podíval se jako první auto na severní magnetický pól. Dojel k vrcholu aktivní sopky, jen bylo potřeba auto chránit před propálením pneumatik a padajícím kamením.

Hilux si oblíbili i dobrodruzi a popisů jejich výprav je celá řada. Bez potíží dojel na jižní pól a relativně běžně tato Toyota jezdí ve výškách kolem pěti tisíc metrů nad mořem (světový rekord ale drží Suzuki s 6 800 metry).

Nic takového žádný vyvoněný pseudoteréňák do města nedokáže. Toyota tak nabízí auto, které se pro třetí svět výborně hodí, a navíc má image vozu, který vydrží všechno. To samozřejmě zaujalo oficiální i neoficiální armády.

Není to Toyotálibán

Jak přesně došlo k tomu, že se Toyoty staly součástí bojůvek napříč třetím světem, není úplně jasné. Pravděpodobně ale (kromě výše uvedeného) pomohlo, když se v Africe přišlo na to, že se dá s hiluxem přejet minové pole. Stačilo prý jen jet dost rychle. Takže zatímco se protivník cítil v bezpečí, druhá strana naskákala na korby hiluxů a miny přelétla (doporučuje se více než 100 km/h). Posádka pak zasadila úder z kulometu na korbě a kalašnikovů.

Vozy se u válečníků staly natolik běžnými, že se například čadsko-libyjskému konfliktu z let 1986 až 1987 říká prostě válka toyot. Ukázalo se, že tanky nejsou všechno a efektivně válčit se dá i v obyčejných autech. Zvláště pokud mají na korbě protitankové střely, jako to třeba dělá Tálibán.

Hiluxu se tak otevřela cesta do armád, k policii, militantům, teroristům, separatistům a dalším skupinám, které auto používají jako zbraň. Automobilku by mohlo těšit, že je o její auta takový zájem, ale ve skutečnosti jí to přidělává starosti. V Japonsku dokonce pracuje tým, který vyhodnocuje rizika zneužití vozidla zákazníkem.

"Naše zásady zakazují prodávat vozidla zákazníkům s možným úmyslem upravovat je bez našeho souhlasu pro vojenské použití," tlumočí názor výrobce mluvčí českého zastoupení Tomáš Vaněk. Toyota podle něho s využíváním vozů militanty nesouhlasí a předpokládá, že se k nim dostávají neoficiální cestou přes jednotlivce nebo z trhu použitých aut.

V hiluxech ovšem jezdí i lékaři, mírové sbory OSN nebo humanitární pracovníci. Ve třetím světě je používají farmáři, obchodníci a slouží i k běžné přepravě osob. Ve vyspělejších zemích, jako je třeba Thajsko, jde o oblíbený vůz řemeslníků. Pověst auta teroristů si Toyota Hilux nezaslouží.


Toyota Hilux v číslech

14 milionů vozů

Tolik hilux se přibližně prodalo od uvedení modelu v roce 1968. Vůz je nyní v sedmé generaci. Po modelu corolla (ten je s více než 40 miliony kusů nejúspěšnějším automobilem všech dob) jde o nejprodávanější Toyotu vůbec.

5 milionů vozů

se prodalo poslední generace hiluxu. Ta je na trhu od roku 2005. Vyrábí se v Thajsku, Jižní Africe, Indonésii a v Argentině. Pro srovnání - Škody Octavia se za stejnou dobu prodaly zhruba dva miliony kusů.

4 %

všech hiluxů se prodá v Evropě. V Severní Americe a Japonsku se vůz vůbec neprodává.

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 13x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů