Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Corolla vs. Škoda Fabia Combi

Poradna
Petr Šikl | 05.12.2005
foto: TipCars.com
Chceme koupit spolehlivé a bezpečné kombi v dieselu. Po výběru se náš seznam ustálil na dvou vozech: Škoda Fabia 1.9 TDI Combi a Toyota Corolla 1.4 D-4D Combi. Pokud koupit Corollu, tak proč ? Můžeme poprosit o totéž i u Škody FabiaCombi ?
Dotaz

Dobrý den,
prosíme o radu ohledně koupi vozu. S manželkou plánujeme založit rodinu a chceme koupit nějaké spolehlivé a bezpečné kombi v dieselu. Po dlouhém výběru se náš seznam ustálil na dvou vozech: Škoda Fabia 1.9 TDI Combi a Toyota Corolla 1.4 D-4D Combi.
U Škody jsme si zjišťovali motor, prý je bezproblémový a úsporný, navíc v případě opravy je u nás spousta servisů, bazarů dílů apod. Trošku nás mrzí strohost přístrojové desky, ale jinak se nám Fabie Combi jeví jako celkově přijatelný vůz.
U Toyoty jsme slyšeli, že jsou extrémně spolehlivé, ale japonské vozy mají údajně velmi drahý servis a náhradní díly. Můžete nám prosím poradit, jaké mouchy má diesel od Toyoty Corolla ? Celkově vzato u nás nehrají roli finance při koupi vozu, jen nejsme schopni se rozhodnout, oba dva vozy mají své přednosti i nedostatky.
Pokud koupit Corollu, tak proč ? Můžeme poprosit o totéž i u Škody Fabia
Combi ?

Děkujeme velmi za radu a přejeme mnoho pracovních úspěchů :0)

manželé Novákovi, Plzeň


Odpověď

Toyota Corolla 1.4 D-4D Combi nabízí o něco málo více prostoru než Fabia (4505/1710/1520 mm u Toyoty oproti Škodě 4232/1646/1452mm). Rozvor je adprůměrných 2600mm a velikost zavazadelníku činí 402l.

Facelift Corolla prodělala v roce 2004 a zároveň dostala zážehovou jedna-čtyřku. Pouze osmiventilový motor SOHC disponuje výkonem 66kW (90k) a dosahuje maxima již při 3800ot./min. Točivý moment 190Nm je k dispozici od 1800 otáček až po 3000 ot./min. Na hodnocení spolehlivosti motoru je příliš brzo, zatím žádné problémy nebyly zaznamenány. Zkušenosti s motorem patří k těm lepším. V zimním období naskočí bez potíží rychle a ochotně, avšak čekejte více hluku, který s postupných zahříváním motoru utichá. Také nad 2300ot./min. nemile překvapí zvýšená hladina hluku právě od motoru. Zrychlení na stovku za 13.3s a maximálka 180km/h jsou hodnoty dostačující. Průměrnou spotřebu lze udržet při běžné jízdě na 4.8l.

Toyoty patří ve spolehlivosti k samé špičce a díky druhovýrobě náhradních dílů se není třeba obávat vyšších cen.


TIP: OJETINY: TOYOTA Corolla 7G, 8G - Etalon spolehlivosti

Škoda Fabia Combi je bytelné auto. S motorem 1.9TDI dosahuje výkonu 74kW (101k) při 4000ot./min. Stovku atakuje za 11.6s a rozjede se až na 187 km/h. Motor slušně táhne již od 1600 ot. a už od 1800ot./min. máte k dispozici točivý moment 240 N.m. Při 130km/h Fabie točí 2500ot./min. což je velmi příjemné pro pohodlnou jízdu. Při běžné jízdě lze dosáhnout průměru 5,5 litru/100km a při ostřejší jízdě se ustálí na 6,5 litrech. Zavazadelník nabízí 426 litrů, po sklopení sedaček 1225 litrů. Fabia s 1.9 TDI nabízí v provedení Elegance širokou paletu výbavy. Při delších jízdách může vadit ostrá hrana přední části palubní desky a průměrné brzdy.

Mezi zatím zaznamenané poruchu patří závady v servořízení, předčasné opotřebení ložiska kol, vadné senzory hmotnosti nasávaného vzduchu, vůle v táhlech příčných stabilizátorů a často praskající žárovky H7.


TIP: OJETINY: Škoda Fabia - Odolná masovka

Prostornější Toyota je o něco málo úspornější než Fabia, ale ztrácí trochu na výkonu, což je dáno již rozdílem v objemu. Jízda s Fabií je spíše pro sportovněji založené řidiče. Oba vozy jsou robustní, přičemž Toyota je o něco málo více spolehlivá, což je vykoupeno vyšší cenou náhradních dílů a cenou v orig. servisech. Corolla není na českých silnicích k vidění tak často jako Fabia, tudíž zde je malinké plus v neokoukanosti. Doporučuji Vám projet se v obou vozech. Ve kterém se budete cítit lépe, ten kupte.

Osobně bych se přikláněl díky živějšímu motoru k Fabii.

Hodnocení článku
1.0 z 5 (20%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Josef, 06.12.2005 12:02
Kdybych byl v podobné finanční situaci jako manželé Novákovi, koupil bych raději jetou toyotu avensis v dieselu
Šakal, 28.12.2006 20:20
Fakt se mi líbí to inteligentní srovnání. Porovnáváte zde motor o obsahu 1,4 a 1,9. Zdejší "odborný" pracovník je evidentně zaměřen na vozy koncernu VW.To je patrné už z toho, jak mimochodem neuvedl u Toyoty některé informace. Například motor D4D, nechce hodnotit, protože s ním nejsou ještě takové zkušenosti. Proč třeba nehodnotí motor TDI a D4D ve stejném obsahu? Proč nezmínil sazby povinného ručení? Proč zmiňuje u Toyoty drahý servis? Ta ho prakticky nepotřebuje! Většina lidí, kteří pracují v časopisech a na takovýchto webovkách jsou zkrátka Škodovkáři a objektivního hodnocení se zde asi nikdy nedočkáme. Naštěstí jsou tu i lidé, kteří mají vlastní zkušenosti a napíšou je zde. A nakonec pokud tento manželský pár chce opravdu rodinné auto, tak by si ho měl koupit a ne nějaký koncernový kostitřas s dávno překonaným TDI.
ing. Huška, Karlovy Vary, 28.12.2006 20:25
Musím zde podepsat názor pisatele Šakala. Plně s ním souhlasím, konečně to někdo napsal. nashledanou.
anonym, 17.11.2007 15:59
Nevím jak někdo může uvažovat o škodovce, sou to vraky, s motory na prd, jednný plus škodovek je dýzl vot VW. Jednoznačně bych sáhnul po toyotě!!! Tvrdit, že škodovka je o něco málo spolehlivější než toyota je vtip roku, u škodovek se o spolehlivosti nedá mluvit. Toyota je spolehlivost, bezvadné zpracování, slušná výbava, dobré motory, apod. Škoda je neštěstí, který je bohužel snem většiny českých rodin, které v ničem jiném než Š 120 neseděli.
anonym, 15.03.2008 09:40
...přičemž toyota je o něco málo více spolehlivá, což je vykoupeno...atd (asi jste četl jiný článek.. pokud jste četl..
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů