Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Celica STi

Recenze uživatelů
Tomáš (21) - okres České Budějovice | 11.12.2007
Toyota Celica, jedno z legendárních jmen mezi sportovními automobily. Jakou službu odvede jako první a jediný vůz v rodině? Dokže sedmnáct let starý sporťák kromě radosti z jízdy splnit i nároky na praktičnost?
Značka:Toyota
Model:Celica
Typ:STi
Bližší označení:1.6 16V
Karoserie:kupé
Obsah motoru:1596
Palivo:benzín
Rok výroby:1990
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:145 000
Najeto km nyní:182 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:3 roky
Průměrná spotřeba:8
Poruchy:Přední tlumiče, axialní táhlo řízení, lambda sonda
Předchozí vozidlo: 
Celica byla můj první automobil, takže u mě opravdu něco zažil, ale vydržel a opět se stal vozem pro zaučení dalšího začátečníka. Po koupi, od staršího předchozího majitele, jsem s pomocí zkušenějších přátel provedl jen základní údržbu (olej, filtry, svíčky). Celica byla jako člen rodiny, takže nebylo potřeba nic měnit.

Vlastníte vůz značky Toyota? Podělte se s ostatními o své zkušenosti
ZDE!

Karoserie byla krásně zachovalá, bez rzi, já jsem to jen pojistil nástřikem spodku a dutin. Vzhled je opravdu srdeční záležitostí! Krásně oblá a zakulacená karoserie chytne za srdce. Dveře bez okenního rámu, vyklápěcí světla, dlouhý předek nízko u země, zadek naopak trošku výš. Hodnocení vzhledu je hodně subjektivní, každý si udělá svůj názor.
Jako jediné auto v rodině sloužilo všem účelům. Nejvíce všechny z rodiny a pozorujícího okolí zaskočil fakt, že se do sportovního kupé vešla jednolůžková postel. Jen víko zavazadelníku nešlo úplně dovřít. Při nákupech, ani při třídenní dovolené ve třech lidech jsme nenaplnili zavazadlový prostor až po hranu. Jen jeho vysoké čelo (nejspíš kvůli tuhosti karoserie) někdy trochu překáželo. Plato z kufru bylo zapotřebí vyjmout pouze při převozu dětského kočárku, který se tam jinak bez problémů vešel a ještě zbylo místo na menší nákup.
Místa na zadních sedadlech bylo už podstatně méně, hlavně v prostoru hlavy, a tak osoby vyšší než 170 cm jsem automaticky posílal na místo spolujezdce, ale o tom později. Dvě osoby menšího vzrůstu se vzadu celkem pohodlně usadí, a to díky anatomickým sedačkám. Nohy se mezi sedačky vejdou tak tak. Zato na místě spolujezdce je prostoru jako v obýváku, ovšem 200 cm vysoké osoby budou mít opět problém s hlavou a budou se na svět dívat tak trochu zešikma, holt je to auto stavěné na japonce.
U řidiče je to s místem skoro jako u spolujezdce. Ovládání prístrojů je celkem dobře umístěno, vše na dosah, středový tunel je mírně nakloněn na řidiče, jen image přístrojovky by mohlo být trochu více ve stylu sportovního kupé. Dílenské zpracování není špatné, ale 17 let provozu občas něco rozvrzá.
Podvozek je tuhý, ovšem ne jako Honda CRX, nebo Fiat Coupe, ale i tak o sobě dává patřičně vědět, ale s čepy a silentbloky jsem kupodivu neměl jediný problém. Výměnu si ovšem vyžádaly přední tlumiče (je možnost měnit jen tzv. patrony, takže oprava stála jen cca 4 200 Kč).
Řízení je krásně přesné, moje celica neměla servo, parkování do řady stojících vozidel byl trochu problém, ale odměnou byla krásná odezva od kol až na věnec volantu při průjezdu jakoukoli zatáčkou a byla citelná i každá změna povrchu. Jen jedna spojovací tyčka řízení, neboli axiální táhlo řízení, se po čase "vymlátilo" a udělalo drobnou vůli na kole.
Výfuk byl už poletech provozu dost opotřebený a potřeboval vyměnit, já to řešil plátováním a vyvařováním. Ceny středního a zadního dílu jsou asi tak kolem 3 500 Kč za kus v náhradě.
Motor je kapitola sama o sobě. Jediná investice byla údržba (jen pravidelně olej, filtry, svíčky a jednou zapalovací kabely) a lambda sonda. Jinak bez sebemenšího problému. Nikdy nikde nic nekáplo! Nikdy mě nenechal ve štychu. I při -20 °C chytl okamžitě bez zaváhání a vynechávání. Rozvody také nepotřebují údržbu, protože motory 4A-FE se po prasknutí rozvodového řemene "nepotkají". Originální značky na řemenicích jak na klice, tak na vačce jsou krásně viditelné, takže není nutno rozvody měnit preventivně.
105 koní pod kapotou s 1 250 kg těžkým autem do 4 000 ot./min nic moc nenadělá, ovšem po této hranici chytne motor druhý dech a za krásného zvukového doprovodu táhne až do 6 500 ot./min. Mezi "sporťáky" díky hmotnosti moc šancí nemá, ale na obyčené 1.6 s přehledem stačí.
Spotřeba je také velmi rozmanitá. Při ježdění do práce, cca 12 km převážně po městě, se motor ani nestačil pořádně ohřát, a tak si řekl o 10 litrů 95oktanového benzinu, ovšem cesta přebližně 500 kilometrů dlouhá mě vyšla na 1 000 Kč!
Celica je rozumná a cenově přijatelná záležitost pro všechny, kteří hledají auto poskytující požitek z jízdy a zároveň potřebují někdy někoho nebo něco někam přemístit. Celica je kompromis mezi cenou, výkonem a vnitřním prostorem, ovšem s maximální spolehlivostí nejen pro mladé, ale pro všechny se sportovním smyslem života.
Přeji mnoho šťastných kilometrů bez nehody všem!
KladyZápory
Spolehlivost Ve městě vyšší spotřeba
Prostor Hmotnost
Vzhled Strohý interiér
Odolnost vůči korozi  
  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
3
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.29
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 12.12.2007 14:05
Když on ten řemen nedává dopředu vědět kdy praskne, nebo že se zadře ložisko kladky. On prostě praskne a auto dál nejede. Nejlepší je to tak ve 2,00 v noci, tma jak v p., někde na zastrčené silnici v lese. Nebo v případě, kdy tu káru člověk nejvíc potřebuje. Čeká letadlo, nebo vlak. Opravdu paráda. Ty věci se mění z důvodu prevence.
anonym, 12.12.2007 18:30
novej passat měl ulomenej čumák a tvoje stařičká super celica byla netknutá ... haha, tím jsi celý příspěvek poslal mezi směšné nesmysly
anonym, 12.12.2007 21:36
F40 je mrkačka, podívej se pořádne
anonym, 29.12.2007 21:08
AUTOR: Jakou fotku máte na mysli? Myslím, že jsem ani žadnou fotku nepřikládal...
anonym, 29.12.2007 21:26
AUTOR: Máte svatou pravdu, že řemen o sobě nedá věděť, že praská, ale u tech kladek bych si dovolil oponovat, protože ,,v rozvodech'' (u Celici 1.6STi) je jen jedna kladka a každá kladka před smrtí o sobě dává patřičně vědět! A řemen? Ten se neozve, ale zakývá ho pouze jeden plastový kryt na 6-ti šroubcích, takže není problém jeho stav průběžně kontrolovat... Nicméně sohlasím s Vámi v otázkách prevence! U ,,potkávacího" motoru bych takovou odvahu neměl...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů