Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Aygo Blue Cool+ 1.0 VVT-i 5D

Testy
Petr Šikl | 25.10.2007
dalších 62 fotek
foto: Petr Šikl
Toužíte po mini autě? Na výběr máte nejen z produkce kolínské továrny TPCA v podobě trojčat, ale i jiných značek. Pokud jste si nevybrali, Toyota pro Vás přichystala "modrou" edici v podobě speciálně vybavené Ayga.

Uvažujete-li o koupi druhého vozítka do rodiny a trojčata z kolínské automobilky máte v hledáčku, zbystřete. Pokud Vám produkce přijde alespoň trochu nudná, máme pro Vás tip. Toyota přichystala pro všechny, co se chtějí odlišovat, limitovanou sérii Ayga v modrém provedení s bohatou výbavou a se speciálními doplňky karoserie. Má to však jeden háček. Celá sranda v podobě originálně modrého Ayga přijde na víc než 400 tisíc korun českých ...

Karoserie: modrá je dobrá

Základní Toyota Aygo vypadá od doby svého uvedení na trh stále dobře, svěže. Design s odstupem času můžeme označit za velmi povedený. Toyotě to však nestačilo a Aygo oplastovala v limitované sérii novými prvky. Na první pohled exkluzivní modrá barva karoserie se od základního modelu výrazně odlišuje. Příď Ayga ozdobil spoiler a nová je i mřížka. Záď dostala přítlačný střešní a zadní spoiler. Čtrnáctipalcová litá kola Antibes s osmi paprsky podtrhují celkový ráz vozu. Karoserie je posazena celkově níže. Na vině jsou speciální pružiny.

Interiér: ani doplňky nezkryjí snahu uspořit

Limitovaná série Aygo Blue nabízí béžový interiér, nadstandardní výbavu v podobě rádia s CD přehrávačem a šesticí reproduktorů, Hands-free Bluetooth technologii, analogový tachometr s modrými prvky, koberečky s modrým lemováním, koženou hlavici řadící páky, elektrický posilovač řízení, výškově stavitelný volant, dělená zadní sedadla, ISOFIX, elektrické ovládání předních oken, vnější kliky dveří v barvě vozu, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, airbag řidiče a spolujezdce, boční airbagy atd. Výčet výbavy je více než pestrý a nemusel by se za něj stydět ani vůz vyšší třídy.

Interiéry trojčat jsou téměř identická. Liší se pouze volantem a základní výbavou. V interiéru je na každém rohu vidět snahu o minimalizaci výrobních nákladů (chybí výplně dveří). Pojetí interiéru patří i poletech k zajímavým. Například výškově stavitelný volant se pohybuje i s budíky, čímž je zajištěna jejich dobrá čitelnost. Kruhové výdechy klimatizace jsou umístěny jen po stranách, uprostřed naleznete pouze výdech směrem vzhůru. Boubelatá středová konzole nabízí přehledné ovládací prvky audiosoustavy a přihrádku na drobné věci, která je vyrobena z tvrdého plastu a nechtěnému pohybu předmětů se neubráníte. Část konzole je provedena z bílého oranžově podsvíceného plastu, který po obou stranách ukrývá mechanické páčky klimatizace.

Pod přihrádkou naleznete další přihrádku a dva držáky nápojů. Další odkládací prostor je ve dveřích, za řadící pákou a pod palubní deskou na obou stranách. Jediné co chybí, je uzavíratelná schránka. Sedadla patří k pohodlným a odpovídají velikosti Ayga. Vadila mi pouze menší opora beder a slabší boční vedení.

(+) výborný výhled všemi směry
(+) prostornost na předních sedadlech
(+) ergonomie
(+) výbava
(-) objem zavazadlového prostoru a nepohodlný vstup do něj vyklopením zadního okna
(-) méně přesné řazení
(-) méně pohodlná sedadla pro delší trasy /nepodpírají celou oblast zad)
(-) kvalita zpracování /např. hlavice řadící páky se protáčela/
(-) absence tlačítka pro stáhnutí okénka spolujezdce

TIP: TEST - Škoda Fabia 1.2 HTP

Motor: ubrali mu válec, přesto jede

Pod kapotou Ayga je starý známý litrový benzínový tříválec, který pochází přímo z dílny Toyoty. Jeho výrobu zajišťují severní sousedé. Motor produkuje výkon rovných 50 kW při šesti tisících otáčkách. Maximum točivého momentu 93 Nm je k dispozici o 3600 otáček. Díky technologii VVT-i (variabilnímu časování ventilů) se točivý moment může pochlubit plochou křivkou (od 2000 otáček až do 5300 ot./min. je k dispozici více než 85 Nm.). Tříválcová konstrukce (oproti čtyřválci v Yarisu) zaručuje úsporu výrobních nákladů a také nižší hmotnost. Litrový drobeček váží jen 69 kg, díky čemuž bylo dosaženo nízké hmotnosti vozu. Tříválec poskytuje Aygu velmi dobrou pružnost a výborný zátah ve středním pásmu otáček. Prcka tento agregát dokáže rozhýbat a mimo město stačí i rychlejším soupeřům. Hluk od motoru se dostavuje až ve vyšších otáčkách. Neduní jako většina podobných agregátů, ale vydává specifický drnčivý rambajz, až by se chtělo říct "sportovní". Tříválec v podání Toyoty musím závěrem hodnotit velmi kladně. Dokonce si ho dovolím označit za jeden z nejlepších tříválců na trhu. K mému hodnocení přispívá velmi dobrá spotřeba o které se můžete dočíst v samostatném testu.

(+) výkon a pružnost motoru
(+) příznivá spotřeba
(-) hluk od agregátu při vyšších otáčkách
(-) trocha vibrací, což je dáno tříválcovou konstrukcí

TIP: TEST - Lancia Ypsilon 1.2

Jízdní vlastnosti: škoda dlouhých převodů

Výborný motor u auta nestačí. V neposlední řadě záleží na zpřevodování. A to je u městského vozítka překvapivě dlouhé. Považte sami, na jedničku lze jet padesát, na dvojku stovkou a na trojku můžete točit klidně do stočtyřícítky. Po městě díky tomu využijete pouze první tři rychlostní stupně. Ani na dálnici nepřichází na řadu pětka. Pro slušnou akceleraci nebo v mírném stoupání je nutné jet na čtyřku a motor neustále točit. Pětku využijete pouze na rovinkách či při jízdě z kopce, kdy nebude problém se dostat na maximum tachometru. Ještě lepší dynamice by proto prospěly o kratší převody. Přece jenom Aygo je prioritně určeno do města. Na druhou stranu rychlé převody stojí za velmi dobrou spotřebou.

Vyzdvihnout musím jízdní vlastnosti. Poměrně úzké pneumatiky v rozměru 155/65 R14 ve mě nevzbuzovaly přílišnou důvěru, ale k velikosti toho prcka prostě patří. Záhy se mi potvrdilo, že Aygo disciplínu jízdních vlastností zvládá díky umístěným kolům v rohu na jedničku s hvězdičkou. Na stanoveném příměstském okruhu se dalo jet s Aygem stejně rychle jako s mnohem většími a výkonnějšími vozy. Aygo bravurně zvládalo rychlý nájezd i výjezd ze zatáčky. Tvrdší pružiny oproti běžné verzi z něj dělají motokárový speciál. Na podvozek Mini nedosahuje, přesto se mu hodně přibližuje. Vyhýbající manévry nebo rychlé změny směru jsou pro Aygo hračkou. Podvozku odpovídají i brzdy, které s hmotností kolem jedné tuny nemají sebemenší problém. Limitujícím faktorem je pouze přenos brzdícího účinku na úzké pneumatiky.

(+) jízdní vlastnosti
(+) stabilita
(+) brzdy
(-) zpřevodování do dlouha
(-) méně přesné řazení
(-) málo výkonná dálková světla
(-) odhlučnění od podvozku

Závěr: až na tu cenu ...

Limitovaná edice modrého Ayga je zajímavým zpestřením pro ty, kteří uvažují o vyjímečném malém vozítku. Celkově Aygo vychází z redakčního testu s kladným hodnocením. Bohužel Toyota si nechá pořádně zaplatit již za základní model a jinak tomu není ani u dnes testované varianty. Cena, za kterou je toto výstřední Aygo k mání, není pro mě osobně akceptovatelná. Nebýt vysoké pořizovací ceny a několika drobností, pasoval bych Aygo na doživotního krále malých automobilů. Holt, za jistou diferenci se platí.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
3
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
4
Celkové hodnocení - průměr:
1.71
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Mini
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
3405
Šířka (mm)
1615
Výška (mm)
1465
Rozvor (mm)
2340
Rozchod kol vpředu (mm)
1415
Rozchod kol vzadu (mm)
1405
Provozní hmotnost (kg)
905
Maximální hmotnost (kg)
1190
Minimální poloměr otáčení (m)
4,98
Objem zavazadlového prostoru (l)
139
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
3
Zdvihový objem (ccm)
998
Vrtání x zdvih (mm)
71,0 x 84,0
Kompresní poměr
10,5 : 1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
50 / 6000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
93 / 3600
Spotřeba
Město
5,5
Mimo město
4,1
Kombinovaná
4,6
CO2 (g/km)
109
Palivová soustava
Palivo
Natural
Objem nádrže (l)
35
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
14,2
Max. rychlost (km/h)
157
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Zavěšení kol
Vpředu
Vzpěry McPherson
Vzadu
Torzní tyč
Brzdy
Vpředu
Kotoučové
Vzadu
Bubnové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
155/65 R14 75T
Ráfky
14 x 4,5 J
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
239.900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
279.900
Cena příplatkové výbavy (Kč)
122.731
Celková cena testovaného vozu (Kč)
402.631
Příplatková výbava
Tlumič výfuku F1
24.779*
Zadní spoiler F1
10.190*
Střešní spoiler F1
8.482*
Přední spoiler F1
8.851*
Přední mřížka F1
10.945*
Boční spoilery F1
14.172*
Pružiny F1
11.400*
Litá kola Antibes
14.316*
Hodnocení článku
1.0 z 5 (20%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 25.10.2007 11:30
Lepsi nez nadavat na vysokou cenu je lepsi podivat se na stranky TOYOTY, aygo v dane vybave stoji 289 900 kc a akcni vybava blue je za priplatek 8 tis. kc. At scitam jak scitam, stale mi to na 420 000 nevychazi.
Petr, 25.10.2007 11:44
Pod článkem je uveden seznam příplatkové výbavy testovaného modelu včetně cen jednotlivých položek.
stowaway, 25.10.2007 12:23
Takže 402 podle tohoto seznamu, nebo 420 v článku ?
Ale na podstatě to nic nemění...ta pálka za výfuk je pořádná, asi to bude kopie z letošního Trulliho monopostu...
anonym, 25.10.2007 15:30
nevím, co je na tom autě výjimečného až na tu cenu...
anonym, 25.10.2007 16:55
OMG...kdo si tohle koupí....nějaký movitý sběratel "angličáků" ?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů