Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Avensis, Škoda Octavia, Ford Mondeo, nebo Mazda 626?

Poradna
Vojtěch Vinař | 07.06.2006
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den.
Velmi rád čtu recenze na auta na TipCars, chtěl bych Vás touto cestou požádat o názor při koupi ojetého vozu.
Auto používám denně na cestu do zaměstnání (přibližně 250 km denně, proto
asi diesel?), ročně najezdím 50-60 000 km. Doposud jsem tuto trasu jezdil Renault Nevada 2,2 GTX benzin, spotřeba kolem 7 l Naturalu. Nevada byla absolutně spolehlivá, po celou dobu bez závad, pouze pravidelné výměny olejů, filtrů atd. Nestalo se, že by v zimě nenaskočila. Přivezl jsem ji z CH když měla najeto něco přez 148 000 km, v současné době má více než 800 000 km (počet 5 nul souhlasí), spojka původní(od mé koupě), pouze výměna dílů výfuku, tlumičů,zadního pera na tlumiči. Zkusil jsem tyto fakta napsat v diskusi názory uživatelů, a dostalo se mi kázání o nemožnosti od účastníků diskuse, že jsem od dalšího přesvědčování ustoupil. Když jsem četl reakce na Váš článek o VW pasatech TDi, resp. na jednu větu, ztratil jsem o čtenářích mínění docela. Vašich názorů si velice vážím, proto bych chtěl poradit s volbou.
Vzhledem k tomu kolik najezdím tak asi naftu, určitě kombi. Z článků jsem si vybral nejspíše:
Toyotu Avensis kombi 2,0 D-4D, (recenzi na Avensis jsem nenalezl, myslím starší verzi rok 2000-2002 tímto si dovoluji Vás o ní poprosit).Také spolehlivost motoru D-4D. V záloze mám Octavii 1,9 TDi, Ford Mondeo 2,0 Tddi (spotřeba ?), Mazda 626 combi - diesel.
Nejvíce mě to táhne k Toyotě Avensis, prosím Vás o podrobnější popis tohoto vozu, příp o Vaši volbu.
Moc Vám předem Děkuji za odpověd, i za Vaši práci v TipCars.
 
Přeji hodně zajímavé práce a hodně km za volantem.
Nashledanou Pavel Mastil


Odpověď

Dobrý den,

Dilema mezi vozem na naftu nebo benzín by nemělo být při Vašem počtu najetých km tak složité vyřešit. Všeobecně platí, že diesel se vyplatí při nějakých 25-30 tis km proběhu ročně, samozřejmě záleží na pořizovací ceně vozu, na typu vozu (osobní, SUV, MPV) a na výrobci. Tyto výpočty se ale vztahují spíše na nové vozy, u ojetých vozů je situace trochu odlišná, ale zpravidla nijak dramaticky. Naftové vozy v posledních letech zažívají boom, proto i poptávka po ojetinách v naftě je vysoká. Přesto si však dovolím tvrdit, že japonským vozům na naftu se lidé teprve učí věřit a tomu také odpovídá jejich cena jako ojetin, která se vesměs příliš neliší od benzinových vozů. Jiná situace je u koncernových vozů, u kterých jsou dieselové jednotky považovány stále za nejlepší, proto poptávka po nich je vysoká, což tlačí jejich cenu nahoru. Nutno ale zmínit, že přetlak ojetých vozů v bazarech a fakt, že většina ojetých koncernových vozů (zejména pak Octavií) je nabízena s naftovými motory, jejich cenu naopak snižuje.

Problém výběru motoru však nemusí být tak jednoznačný v případě moderních dieselových motorů vybavených systémem vysokotlakého vstřikování paliva CR (Common Rail) nebo PD (Pumpe Duse u VW). Tyto jednotky jsou většinou velmi výkonné, kultivované (nemyslím PD) a docela hospodárné. Na druhou stranu se u nich vyskytuje riziko poruchy vstřikovacího systému, což s sebou přináší obrovské náklady na opravu a pak se výhody dieselového motoru nemusí vyplatit. Proto je třeba velmi vážit, zda pořídit vůz na benzín nebo naftu, v případě nafty je třeba obezřetně vážit, jaký motor pořídit.

Vzhledem k tomu, že o Toyotě Avensis 2,0 D-4D vyšla recenze minulý týden, dovolím si ji vynechat a odkázat Vás na článek kolegy.

Co se týká Fordu Mondea TDDi, tak ten se vyráběl ve dvou výkonových variantách, slabší měla 66 a silnější 85kW. Vzhledem k hmotnosti vozu slabší verzi nedoporučuji, ta byla dobrá pro Focus, ale na Mondeo příliš nestačí. Silnější verze poskytuje solidní dynamiku při přijatelné spotřebě. Jedná se o motor, který ještě není vybavený systémem Common Rail, proto zde nehrozí riziko poruchy vstřikovacího systému jako u pozdějších verzí TDCi. Výhodu motoru je pohon rozvodů řetězem, nevýhodou je jeho nižší kultivovanost, které přichází až s motory TDCi. Občas u motorů TDDi dochází k poruše vstřikovacího čerpadla, dále zlobí senzor nasávaného vzduchu. S ohledem na prostornost, je podle mě na tom Mondeo ze čtveřice vozů nejlépe, má nejdelší rozvor, zavazadlový prostor mé největší objem a je nejlépe využitelný. Jízdní vlastnosti Mondea byly zmíněny mnohokrát, patří k tomu nejlepšímu v segmentu, řízení je přesné, brzdy by mohly mít větší účinek.

TIP: PORADNA: Jaký diesel pro Fod Mondeo? TDDi nebo TDCi?

Mazda 626 DiTD se objevila s tímto motorem v roce 1998. Motor vychází z motoru Mazda RF, známý diesel v předchozí generaci Mazdy 626 Diesel-Comprex. Nový motor Mazda Direco D s přímým vstřikováním paliva o tlaku 100 Mpa se vyráběl ve třech výkonových verzích, 66,74,81 Kw, do 626ky se montovaly verze 74 a později 81kW. O tomto motoru se hovořilo jako o prvním motoru japonské produkce, který snese srovnání s německými dieselovými jednotkami. Dle mého názoru se nejedná o špatný motor, jeho výhodou je nízká spotřeba, lze jezdit kolem 5,5 litru. Na druhou stranu motor není v nízkých otáčkách tak pružný jako motory TDi, vibrace motoru jsou taky o něco vyšší. Jednotka má rozvody poháněné řemenem, proto je důležitá pravidelná a včasná výměna. Co se spolehlivosti a kvalit týká, Mazda 626 patří mezi nejspolehlivější vozy, ani tato 626 ve spojení s tímto motorem není výjimkou. Jízdní vlastnosti Mazdy jsou velmi dobré, řazení je přesné s krátkými drahami, podvozek dostatečně komfortní a přesný, řízení je příliš lehké a postrádá větší citlivost. Prostornost vozu pro cestující je velmi dobrá, zavazadlový prostor trochu zaostává za konkurencí, důvodem jsou zasahující podběhy.

Škoda Octavia byla zmiňována tolikrát, že se omezím pouze na to základní. Při volbě Octavie bych se omezil na motory Tdi ve verzi 66 a 81kW. Jedná se o nejspolehlivější jednotky, zejména pak její slabší verze. Spotřeba těchto motorů se pohybuje kole 4,5 až 6,5 litru nafty, podle stylu jízdy. Jediné riziko těchto motorů je ona zmiňovaná váha vzduchu, jinak u silnější verze nastavitelné lopatky turba. Co se prostornosti vozu týká, vůz má velký zavazadelník, málo místa na zadních sedadlech, užší prostor v podélném směru. Podvozek velmi komfortní, na naše silnice ideální, na sportovní jízdu se nehodí.

TIP: RECENZE OJETIN: Škoda Octavia - Manažerský pocit pro pracující lid

Resumé této volby není jednoznačné, každý vůz vyniká v určitých ohledech, Mazda a Toyota spolehlivostí, Mondeo jízdními vlastnostmi a prostorem a Octavia pohonnou jednotkou a velikou nabídkou ojetin. Osobně bych v případě dieselu řešil mezi Toyotou a Octavií, Octavia, respektive její pohonné jednotka, ujede 800 tisíc spíše než Toyota.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 08.06.2006 20:50
Nevidím důvod nevěřit, znám několik lidí, co mají starý renault a mají nejeto přes půl milonu km, dokonce jeden pán se starou R 25 najel přes milion, je ale pravda, že ta jízda v něm nebyla příliš bezpečná.
Aleš, 08.06.2006 21:30
Děkuji moc za odpověď! Vzhledem k tomu, že ročně najezdím minimálně 40 000 km, hledám spíše diesel. Jde mi o to, aby bylo auto spolehlivé nejen po motorické stránce. Je mi jedno jestli je malé nebo velké, rodinu nemám a tak preferuji jen spolehlivost a úspornost.
:o)
rumis, 10.06.2006 19:53
anonyme - japonec až nakonec ale časy se mění. Až ty tvoje pokusy z německa najedou takové kilometry bez závad jako japonci tak se mi můžeš ozvat ! !
Martin, 11.06.2006 12:37
V žádném případě nesdílím názor Japonec až na konec, ale co se týká dieselů, tak u starších vozů japonské diesely kvality TDI nedosahují a ten bezproblémový nájezd budou mít německá auta s TDI daleko vyšší. Zdůrazňuji slovo "starší" tzn. 5 a více let stará auta.
Šakal, 29.12.2006 18:10
Taky bych tomu fakt strašně rád věřil, ale já prostě nemůžu. Viděl jsem Š 120, která najela 250 000km na jeden motor a čuměl jsem. Pak jsem viděl Octavku, která najela 200.000km, bez toho, aby se posrala váha vzduchu a jiné věci, které tam pravidelně odcházej. Rencky jsem měl 2 a byla to moje noční můra. Je to fakt asi oživlá mrtvola, nebo něco hulíte, jinak to není možný!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů