Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Avensis D4D - první dojmy uživatele

Recenze uživatelů
Honza (33) - Frýdlant nad Ostravicí | 04.09.2008
foto: TipCars.com
Uživatel Toyoty Avensis při výběru vozu začal nejprve koncernovou úvahou (Octavia, Seat Toledo/Leon, Passat, Bora, Golf, Audi A4). Postupně však došel k Avensisu a rozhodně nelituje…
Značka:Toyota
Model:Avensis D4D
Typ:CDT220
Karoserie:Sedan
Obsah motoru:1995
Palivo:nafta
Rok výroby:08/2001
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:121 230
Najeto km nyní:127 870
Koupen jako:Ojetý
Jak dlouho vůz využívám:od 04/2008
Průměrná spotřeba:7,4
Poruchy:v rámci běžného opotřebení - cca za rok budu muset kompletně vyměnit brzdy
Předchozí vozidlo: 

Ahoj, rád bych se podělil o první dojmy s užíváním vozu Toyota Avensis D4D. Začnu koupí onoho vozítka, které mělo stanovený limit nákupu 200.000,- Kč - zde musím zdůraznit, že jsem vybíral asi 1/2 roku až mi z toho pomalu praskala hlava a kdyby mi někdo tehdy řekl, že skončím na Toyotě, tak bych se mu jen vysmál - za celou dobu totiž nepatřila do zužujícího se výběru.

Vlastníte vůz značky Toyota? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Jelikož je na trhu s ojetými vozy tolik 'špíny', tak jsem pomalu začínal inklinovat ke koupi nového vozu, ale odolal jsem :-). Začal jsem - pro náš trh asi typickou - koncernovou úvahou (Octavia, Seat Toledo/Leon, Passat, Bora, Golf, Audi A4) k ní jsem přidal BMW E46 a Ford Focus. Rozhodoval jsem nejen mezi značkou, ale i mezi motory resp. palivem. Po všemožných úvahách jsem přišel na to , že mám těžkou nohu (což je také vidět na uvedené průměrné spotřebě 7,4 l/100km), tak jednoznačně zvítězil motor Dieselův, což vyřadilo Ford Focus. Přičemž jsem se soustředil na výkonnější verze. Další drama bylo zjištění, že se mí krajané zamilovali do karosářských verzí kombi (už tak má Avensis sedan kufr tak na 'čtyři mrtvoly' - což je dle mého názoru dostačující a jeho prostorová využitelnost je velmi dobrá). Další věc, která mě začala hlodat byl rozvor a délka vozu (Octavia, Seat, Bora šli pro rozvor 2500 do outu, Passat má sice krásných 2700 v rozvoru, ale je také dlouhatánský - navíc ta hliníková ramena ). Golf je takové správné autíčko, jenže k mé smůle ve špatných kombinacích motor/výbava - když už jsem toho správného sehnal, tak to byl téměř šrot nebo nevěděli kolik by za něj chtěli - Golf šel do outu. Dalším odpadlíkem bylo BMW - ne však kvůli autíčku samotnému, ale limit jež jsem měl na nákup ojetého vozu mi nedovolil sáhnou pro zlatou střední cestu (dost jsem se zalekl cen náhradních dílů vs. problémy s nimiž bych se mohl potýkat). No a tak jsem pomalu došel k vyhledání tabulek TUV, zde jsem si zpracoval přehled spolehlivosti/rok výroby/dohledání aktuální ceny - z tohoto vypadla jako první volba Toyota Avensis D4D r.v.2001.

První návštěva vyhlédnutého autobazaru přinesla tolik očekávané ovoce - petrolejová zelená, sedan v plné palbě, čtyři pytle a SRS, po výměně rozvodů (94.000km). Ve značkovém servise jsem byl ujištěn o vynikající kondici a pár mudrců mi také potvrdilo kilometry na tachometru. Navíc s prodávajícím jsem měl velmi dobré jednání vzhledem k ceně a stavu vozu - dohodli jsme se na slevě k brzdám přední nápravy a výměně předních světlometů (originální jsou ze skla jež bylo značně poškozeno od kamínků) zkrátka normální chlap, žádný 'voňavkář'. Na auto jsem koupil elektrony a vyměnil – sichr je sichr - všechny náplně a filtry. Provedl jsem geometrii - volant byl vytočen asi o jeden centimetr z osy. No a tím to zatím skončilo. Na oněch brzdách jsme se s mechanikem domluvili, že je vyměníme po zimě na obou nápravách (u zadních možná bude stačit stočit kotouče a vyměnit desky - uvidím).

Co do jízdních vlastností, tak jsem velmi spokojen. Zpočátku byl motor trošku přidušený (lidé si myslí, že s Dieselem mohou jezdit trvale na pátý rychlostní stupeň), majitel měl Toyotu jako druhé auto, tak s ní spíš jezdil okolo komína - plus pro mě :-). Teď se motor probral k životu a i když to není žádný závodník mohu se na něj spolehnout, ale mohl by mít lepší průběh - pracovat začíná teprve na 1750-1800 a turbo ožije až při 2300-2350. Podvozek je pohodlný/měkký, ale překvapivě přilnavý a ani kára nemá tendenci kačenovat. Jen mě trochu šokuje dle mého názoru velký přenos příčných nerovností do kabiny vozu (je to fakt rána - jak pro kostrč, tak pro uši, ale auto neuskočí). V servise mi řekli, že byť podvozek již má nějaký ten roček, tak je v pořádku. Řízení je přesné, občas s mírným sklonem k přetáčivosti, ale to je spíš chyba v mém řidičském umu :-). Brzdy by mohly být ostřejší, ale těžko hodnotit - uvidím až po výměně. Poměr rozvor 2630 vs. Délka 4520 je perfektní - prostorné auto z kterého zbytečně nikde nic nečouhá a přitom má i velký kufr. Moc mě těší spousta odkládacího prostoru, doslova všude kam se podívám - snad jen odkládání nápojů mezi loketní opěrku a řadící páku stojí za zamyšleni, že páni Japonci. Co mě však mrzí, je volant stavitelný jen v jedné ose (opravdu smutné je pak to, že se ve dvou osách nedělal ani za příplatek). Výhled, manévrovatelnost a rádius bych dal za jedna. Sedačky by mohly mít větší boční vedení, ale mě postačuje. Taky není dobře řešeno třetí brzdové světlo - mezi něj a zadní sklo se dostala vosa, uschla a já ji nemůžu dostat ven - fúúj. Pochválit musím koberce resp. výstelku podlahy - byť je velmi ušpiněná jde velmi dobře vyčistit, dokonce i jehličí z ní jde dobře vysát.

Dílenské zpracování interiéru i když pro někoho může být laciné jeví se mi velmi kvalitní, doposud není nijak poškrábán, pokroucen a ani nevydává nepatřičné zvuky. Jen volant, když je vůz po delší jízdě prohřátý, při točení jemně vrže. Zatím nevím proč a co s tím - jestli máte tip, předem děkuji. Lak je asi kvalitní neboť za oněch osm let vykazuje jen jemné poškození - hlavně tedy z myčky a nějaký trotl jej škrábnul asi klíčem přes řidičovy dveře, nicméně nikde nekoroduje ani není oprýskaný. Ale musím uznat, že jsou to 'kelímky od jogurtu' při zavření kufru Vám i víko od popelnice připadne mohutnější :-). No myslím že už jsem toho napsal dost, tak se loučím a jen doufám, že až budu psát příště bude to v podobném duchu. Přeji všem mnoho kilometrů bez nehod a bez trápení se s našimi plechovými oři. Hans

KladyZápory
prostorný a pohodlný a tichý příčné nerovnosti, boční vedení, stavitelnost volantu jen vjedné ose
silný motor chybí pružnost motoru
nevadnoucí brzdy brzdy by mohly být ostřejší
spousta odkládacího prostoru průměr 7,4/100km je dost
  



Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.85
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 09.09.2008 01:51
Nemluvila jsem o svém třílitříku, ale vřele doporučovala 2.2 HDi Biturbo.
Svůj motůrek jsem si vybrala z praktických důvodů (jezdím dlouhé dálniční trasy, velmi často přes nebo po německu). Nový vůz jsem kupovala po návratu do česka a Biturbo mělo dorazit až za půl roku (a C5 jsem chtěla, neb s tou první s motorem 2.2 HDi jsem byla VELMI spokojena).
Jsem si vědoma co V6 v C5 umí i neumí (porovnávala jsem ho s bmw kupé řady 3). Vím že teoreticky JE zastaralý (a jsem zvědava jestli do sériové produkce dorazí testované varianty s turbem), ale po společných 90 000 km mohu říci, že to není špatný společník a že je dokonce trochu podceňovaný (což je doporučení pro kupce v bazarech - takovýhle vůz s takovýmhle motorem a doslova za pár korun ...!).
Doslova nadšená jsem byla z C6 a motoru V6 2.7 HDi a celkového chování vozu i třeba jen chování plynového pedálu (jako když zaboříš lžíci do medu) a reakcí a chodu motoru. Bohužel cena je trošičku nad mé limity (holčičky mají menší plat než chlapečci ve stejném postavení).
Jinak k mým motorovým favoritům patří kupé bmw 6 ve verzi od Alpine (motor V8 4.4 s kompresorem patentovaným právě Alpinou), to jsme ale opravdu cenově dost jinde.
Jsem si vědoma jakou má třílitřík v C5 pověst, ale pokud je slušně zajetý a v pořádku, myslím že by vás docela překvapil (vím o čem mluvím, mám drobné zkušenosti i s mnohem dražšími vozy s mnohem většími motory).
Kylie
mikes, 10.09.2008 09:38
U ktere firmy prodavaji ten redeny 100oktan? Nerikam ze jsou vsichni svati, ale ze by poznal rozdil v palivu treba Shell mezi nemeckou a ceskou pumpou, tak to ne. Nerikam ze nejake auto nemuze byt na to extremne citlive, ale ja nic podobneho nepozoroval (ne ze bych jeste spatne palivo nenabral, vyjimecne ano, ale v zahranici netankuju tak casto abych mohl porovnat. Otazka je, jestli tim redenim je myslena standardni kvalita paliva nebo se clovek zrvona trefil na "nepovedenou" varku :o)
anonym, 11.09.2008 01:07
Za nejhorší považuji Shellku hned za Prahou na D1. Proto jsem dříve tankovala u té další (cca 30? km), ale "vydělávací" metody zavedli už i tam. Samozřejmě nepoznám, CO je problémem benzínu který jsem natankovala, ale kvalitu lze "snadno" poznat při důraznější akcelaraci a i podle zvuku motoru (to když to opravdu přehnali). Jsem dokonce tak důsledná, že natankuju-li někde a jsem spokojena, snažím se příště zajet i ke stejnému stojanu. Nicméně rozdíl v kvalitě paliv v česku a zahraničí není žádným tajemstvím, bylo o tom napsáno i dost písmenek v tisku a smutnou zkušenost s tím mají servisní technici víceméně všech značek (to že KVŮLI nekvalitnímu palivu se do česka přeslaly dovážet některé motory NENÍ vtip). Můj třílitřík je na kvalitu paliva nadprůměrně náročný, ale stejné zkušenosti mám i z předchozích naftových i benzínových vozů.
Kepo, 03.10.2008 20:56
poprosil bych pána recenzenta, jestli by mi mohl napsat na e-mail R07140@student.osu.cz
před 2 měsíci jsem koupil v podstatě téměř totožné auto, diesel, najeto 140 tis km a rád bych se podělil o širší zkušenosti, je zde spoustu věcí na které bych se rád zeptal, at už se jedná o přesnost řazení, spotřebu oleje, zvuky od kol, podvozku a zevnitř a tak dále a tak dále. A shodou okolností jsem z Bašky takže od Frýdlantu kousek, mám takový dojem že Vaše auto občas vídám jezdit v Místku
ouky, 14.03.2009 16:11
já to mám taky 2.0 D4D rok 5/2001 a jezdil sem s ním v létě za 5,6 (hlavní silnice ale bez dálnic) a teď v zimě za 6,3 l/100 Km. Jo a palubnímu PC neradno věřit, trochu kecá, někdy přidá, někdy ubere (průměrně mi tak půl litru přidává). Měřim to dle tankování. Hodně to závisí na stylu jízdy, ale myslím, že přes sedm bych se dostal snad jen kdybych jezdil plně naloženej a moc se s tím nemazlil.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů