Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tohle je nové SUV od Tesly. Má dojezd přes 400 kilometrů!

Aktuality
Karel Směšný | 05.10.2015
Model S je ve světě elektromobilů pojem. A zdá se, že americký výrobce elektromobilů dělal všechno proto, aby se jím stal i nový Model X. Odveze až sedm cestujících a baterie vystačí až na 414 kilometrů.

Má to být SUV, ale vypadá spíše jako nějaký nafouklý liftback či MPV. Tak nějak lze charakterizovat proporce modelu X. Ten má zacíleno především na rodiny, jelikož se nabízí v konfiguraci 2+3+2 nebo 2+2+2. K tomu musíme připočítat i velkou prostornost vozu, zavazadla lze ukládat dokonce na tři různá místa – klasicky do kufru, pod přední kapotu a také pod zadní sedadla.

Jistě vás už napadlo, kde se ukrývá srdce každého elektromobilu – akumulátory. Ty se inženýrům povedlo „nasoukat“ pod přední řadu sedadel, kde mimo zásobníku energie slouží také jako zpevnění struktury karoserie. Model X je neobyčejný také kvůli použití zadních výklopných dveří se dvěma klouby. Na jejich otevření vzhůru vám stačí boční odstup pouze 30 centimetrů.

O pohon vozu se vždy stará dvojice elektromotorů, přičemž přední má výkon 190 kW, a zadní může mít buď opět 190, nebo 370 kW. S tím souvisí ohromující hodnota zrychlení z nuly na sto – slabší verze ho zvládne za 4.2 sekundy, silnější provedení s paketem Ludicrous Speed Upgrade ještě o vteřinu rychleji. Pohonné ústrojí čerpá energii z akumulátoru o kapacitě 90 kWh, který má slabší verzi 90D vystačit na ujetí 414 kilometrů, silnější P90D ho „vyšťaví“ o něco dříve – podle Tesly po 402 kilometrech.

#foto25557 Pokud jde o interiér, zde je jasně vidět inspirace z modelu S. Palubní desce vévodí sedmnáctipalcová dotyková obrazovka, která je vlastně ovládacím prvkem celého vozu. Rozměrné přední sklo se táhne odpředu až za hlavy cestujících v první řadě sedadel.

#foto25558 Aby nebylo těch novinek málo, umí auto částečně převzít kontrolu nad řízením prostřednictvím radarů a čidel. O čistý vzduch na palubě se zase stará přetlaková klimatizace, která díky funkci „bioweapon defense mode“ dokáže rozpoznat znečištěný vzduch v okolí vozu a zabránit jeho vstupu do kabiny.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů