Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Note 1,4 - test spotřeby

Testy
Vojtěch Vrzal | 13.09.2006
dalších 64 fotek
foto: autor
Novinku Nissanu v módním kabátu malého MPV jsme vyzkoušeli se základním motorem nabídky, zážehovou čtrnáctistovkou. Hlavní otázkou tedy tentokrát bude, jestli nejslabší nabízený motor na Note stačí a samozřejmě i to, kolik benzínu si za své služby žádá.

Nissan Note se představil před necelým rokem ve Frankfurtu a nějaký ten měsíc už usiluje o přízeň českých zákazníků. Note je zcela evropským autem, na Starém kontinentu byl vyvinut a vyrábí se v Anglii. Nejbližším "příbuzným" Noteu je Renault Modus, ale stejný podvozek slouží i v Dacii Logan a Nissanu Micra, ze kterého původně pochází. Zatímco Modus používá motory mateřského Renaultu, Note se spoléhá na osvědčené zážehové motory z produkce Nissanu - 1,4 16V 65 kW (88 k) a 1,6 16V 81 kW (110 k). Od aliančního partnera, Renaultu, si Note "vypůjčil" turbodiesel 1,5 dCi 50 kW (75 k) nebo 63 kW (86 k). Jak už jsem se zmiňoval v úvodu, půjčili jsme si "Notu" se základní čtrnáctistovkou (původem také z Micry) ve vyšší ze dvou možných výbav.

Základní technické údaje

Objem motoru (cm3)

1386

 
Maximální výkon kW (k)/ot./min.

65 (88)/5200

 

Maximální točivý moment (Nm/ot./min.

 

128/3200

 
Délka (mm)

4083

 
Šířka (mm)

1691

 
Výška (mm)

1550

 
Rozvor (mm)

2600

 
Pohotovostní hmotnost (kg)

1092 - 1150*

 
Zrychlení 0-100 km/h (s)

13,1

 
Maximální rychlost (km/h)

165

 
Objem palivové nádrže (l)

46

 
Objem zavazadlového prostoru (l)

280 - 437

 

* podle výbavy

Podmínky testu

Obě testovací jízdy probíhaly ve všední den, takže na dálničních přivaděčích, na dálnici D5 i v Berouně byl provoz poměrně hustý, naopak na silnicích podél dálnice ("stará plzeňská" a okresky) byl provoz tradičně minimální. Teplota se pohybovala jen lehce nad dvaceti stupni, přesto jsem na polovině každého okruhu využíval služeb manuální klimatizace. V autě jsem jel sám a bez nákladu.

Popis trasy

Začátek i konec okruhu byl u benzínové pumpy v ulici K Barrandovu v Praze Slivenci, tedy na hlavním tahu směřujícím na Rozvadovskou spojku a na dálnici D5. Po dálnici jsem pokračoval do Berouna (Exit 18) a pak přes město zpět na Prahu, tentokrát po silnici I. třídy (Vráž - Loděnice) a dále po silnicích II. a III. třídy .... na neblaze proslulou světelnou křižovatku ve Slivenci, kde jsem se opět napojil na ulici K Barrandovu a pokračoval zpět k čerpací stanici.

Okruh I. aneb na spotřebu

Při prvním okruhu jsem jel tradičně s cílem dosáhnout co možná nejnižší spotřeby. Snažil jsem se tedy jet plynule, to znamená nešlapat zbytečně na plyn ani na brzdu a zpomalovat "bržděním motorem". Samozřejmě jsem celou dobu dodržoval rychlostní limity, na dálnici jsem pak jel jen mezi 110 - 120 km/h, protože čtrnáctistovka při dálničním limitu točí už cca 3800 ot./min. Když se okruh po 57 km uzavřel u stojanu benzínové pumpy, ukazoval palubní počítač průměrnou spotřebu 5,4 l/100 km. Dotankováním jsem pak zjistil nepatrně vyšší spotřebu, a sice 5,53 l/100 km. Průměrná rychlost na prvním okruhu přitom byla 63 km/h.

Okruh II. aneb rychle a draze

Po druhé už jsem na stejné trase Note nijak nešetřil. Na dálnici se ručička otáčkoměru pohybovala téměř pořád nad 4 tis. otáčkami a ověřil jsem i maximální udávanou rychlost 165 km/h (Note jel chvilku tachometrových 175 km/h a ještě nebyl úplně u konce s dechem). Zbytek cesty (až na průjezdy obcemi) probíhal také svižně stylem brzda - plyn s častým vytáčením motoru. Na konci druhého okruhu palubní počítač zjistil spotřebu 8,4 l/100 km, já jsem pak dotankováním zjistil spotřebu 8,35 l/100 km. Průměrná rychlost byla tentokrát 71 km/h.

Naměřená průměrná spotřeba

Nissan Note 1,4 16V 

I. okruh

 

II. okruh

 
průměrná spotřeba (l/100 km)

5,53

 

8,35

 
cena paliva (100 km při ceně 31 Kč za 1 litr benzínu)

171,40

 

258,90

 
rozdíl v Kč 

+87,50

 

TIP: TEST SPOTŘEBY: Honda City 1,4

Porovnání spotřeby udávané výrobcem s naměřenými hodnotami

Nissan Note 1,4 16V 

spotřeba udávaná výrobcem (l/100 km)

 

spotřeba naměřená v testu (l/100 km)

 

rozdíl

 
město 

7,9

 

6,2

 

-1,7

 
mimo město 

5,3

 

5,7

 

+0,4

 
kombinace 

6,3

 

5,9

 

-0,4

 

Nissan zaslouží pochvalu za realistické údaje o spotřebě, porovnání udávané a naměřené spotřeby ale vychází jako u většiny jiných aut, jen s menšími odchylkami. Ve městě je "papírový" údaj hodně pesimistický, běžně se i ucpaným centrem dá jezdit lehce nad 6 litrů, při troše snahy se dá spotřeba udržet i pod šesti litry. Při jízdě mimo město je naopak problém vejít se do udávané spotřeby. 5,3 litru se mi nepodařilo pokořit ani při jízdě na spotřebu, nicméně rozdíl není nijak propastný a šikovnější řidič by za cenu velmi omezené dynamiky udávané spotřeby mohl dosáhnout. Průměrná spotřeba 6,3 litru v kombinovaném provozu odpovídá už dost dynamickému ježdění. My jsme měli za celou dobu testu průměrnou spotřebu 5,9 l/100 km, a to byl Note většinou nucen k poměrně svižné jízdě.

Odchylka palubního počítače

Nissan Note 1,4 16V 

I. okruh

 

II. okruh

 
Průměrná spotřeba dle PP

5,4

 

8,4

 
Průměrná spotřeba dle dotankování

5,53

 

8,35

 
Rozdíl

+0,13

 

-0,05

 

Jak je vidět z tabulky, na palubní počítač se dá spolehnout. Při měření spotřeby na druhém okruhu bych si ani netroufal tvrdit, kdo z nás byl přesnější a i odchylka na prvním okruhu je zanedbatelných 2,4%. Jeden nedostatek na palubním počítači Nissanu Note ale přeci jen shledávám. Dojezd v kilometrech totiž měří jen do rezervy (začátek rezervy = dojezd 0 km), takže pokud už jedete na rezervu, nevíte jak daleko ještě dojedete. Zkrátka ve chvíli, kdy informaci o dojezdu potřebujete nejvíc, ji nedostanete.

Závěr

Kdo chce ušetřit a zvolí do Nissanu Note základní čtrnáctistovku, neudělá chybu. Průměrnou spotřebu kolem šesti litrů při běžné jízdě hodnotím vzhledem k hmotnosti a vyšší stavbě vozu jako velmi dobrý výsledek. Při snaze o sportovní jízdu už si motor smlsne na více než 8 litrech každých sto kilometrů, což je také přijatelné, navíc Note není svým charakterem žádný velký sportovec, takže takového řádění bude asi ušetřen. Motor 1,4 16V vyniká spíše pružností než dynamikou a hodí se tak hlavně do městského a příměstského provozu. Na dálnici se sice také neztratí, ale pracuje už v dost vysokých otáčkách, což zvyšuje spotřebu a nepřispívá to k pohodlí posádky. Mimo město je pak třeba počítat s tím, že předjíždění v rychlostech kolem 90 km/h je tak trochu adrenalinovým sportem a vyžaduje dostatek času i prostoru.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
petr, 13.09.2006 07:28
pokud má auto takové zpřevodování musí být určitě dostatečně pružné i v 90 kmh.s čím jste to srovnávali??když jedu fabii 1,4 100koní tak sice taky víc točí ale na všechny rychlosti je pružnější a to o dost než 1,2 nebo 1,4 55 kw
Kolega zo Slovenska, 13.09.2006 13:29
Note sa Nissanu vydaril. V tejto cenovej kategórii vo svojej triede nemá konkurenciu.
Stačí sa pozrieť na cenu, výbavu a hlavne na motor základneho Roomstera 1.2HTP. Nissan je proti nemu ako vybavená raketa, a ešte k tomu vychádza cenovo výhodnejšie (vzhľadom na motor a výbavu). Podvozok je tiež na špičkovej úrovni a radí Note na špičku v danej kategórii. Kto neverí, nech si prečíta test na: http://www.auto.cz/testy/nissan-note-1-6-zlata-stredni-cesta.html
Pepe, 13.09.2006 16:38
Přijde mi poněkud zvláštní, měřit spotřebu v obsazení 1 člověka. Při zamyšlení, kdo asi tvoří cílovou skupinu, bych řekl, že auto asi nebude jezdit takřka prázdné. Co takhle naložit nějakou příslušnici hezčího pohlaví (děti vzadu stačí nasimulovat závažím - pro jistotu) a hurá do přírody. Nebo nejsou lidi ?
Vojta - TipCars.com, 13.09.2006 18:06
ad 1) - v rámci dané objemové třídy je motor velice pružný, subjektivně se mi zdál pružnější než motor 1,4 16V 100 k v Renaultu Clio, které je ale o něco těžší. To, že auto ve vyšších rychlostech při předjíždění zrychluje jen vlažně přičítám vyšší stavbě a tím pádem většímu aerodynamickému odporu. Ve srovnání s jakoukoliv dvanáctistovkou je samozřejmě pružnější.
ad 2) souhlasím s cenovou výhodností, ale nikoliv s kvalitami podvozku, s motorem 1,6 je totiž spojeno tužší, sportovnější odpružení, základní podvozek není špatný, ale je nladěn spíše komfortně. Na kvalitních silnicích to na jistotě jízdy neubírá, ale na nerovnostech obě nápravy dost citelně odskakují.
ad 3) souhlasím, ale spotřebu měříme na dané trase co nejdříve po převzetí vozu, takže ne vždy se podaří někoho sehnat, jinak s rodinou jsem s Notem také vyrazil na dovolenou a spotřeba se pohybovala pod 6 l, jen na dálnici při rychlosti 130 - 150 km/h stoupla na 6,3 l, jinak během celého testu byla spotřeba 5,9, myslím že v testu se o tom zmiňuji...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů