Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test Škody Octavia 1.6 TDI DSG Combi: 5, nebo 7?

Testy
František Mašek | 20.04.2015
dalších 16 fotek
Tento test nemá být klasickým testem vozu. Chci se zamyslet, jestli mít pod kapotou pět, či sedm stupňů v převodovce. Ano, i takový rozdíl můžete řešit.

Máme na mysli rozdíl motorizace 1.6 TDI, který je k dostání jak s manuální pětistupňovou převodovkou, tak se sedmistupňovým dvouspojkovým automatem. Proč se nad tím zamýšlet? Protože pro někoho je pět málo, pro jiného sedm moc. Co se vyplatí? Dáme přednost klasice za menší peníze, ale s urputným bojem s převody, nebo sedmistupňovému klouzání?

Začneme motorem

Pojďme nejdřív pohlédnout na to, co převodovkou a posléze celým vozem hýbe. Je to řadový čtyřválec spalující naftu o objemu 1,6 litru s výkonem 77 kW. Jde o novou řadu agregátů s označením EA 288. Co je tu za novinky? Třeba vlastní okruh chlazení hlavy ovládaný ventily nebo nasazení bezúdržbového řemene. Ale to je už dlouho, co tohle koncern představil. Konkrétně tři roky. Takže vlastně žádná velká novinka.
Ale hlavně tenhle turbodiesel má Common-Rail, což mu proti Pumpe-Düse (schválně necháváme anglický a německý název, protože zkratky jsou CR a PD) mělo přinést výrazně kultivovanější projev. Přineslo to kultivovanější projev. Ale bohužel jsme museli přesunout to slovo výrazně do další věty. Na trhu je výrazně víc motorů, které ten projev mají kultivovanější. Koncern VW by se v tomto případě mohl jít učit třeba do Francie k PSA.

Ale zpátky k technice. Výkonová křivka agregátu končí malou stolovou horou mezi 3 000 - 4 000 otáčkami za minutu. Stejně tak i točivý moment 250 Nm je k dispozici mezi 1 500 - 2 750 ot./min. To asi charakterizuje všechno. Nad 3 000 ot. už nemá smysl moc jezdit, protože auto se stane letargickým. Stejně tak jezdit v rozmezí mezi volnoběhem a 1 500 ot./min také nemá smysl. Zkušenosti ale ukázaly, že i pod 1 500 otáček se jezdit dá a auto se nekucká. Naopak. DSG velmi rádo stahuje otáčky až někam k 1 200, což je někdy trochu nepochopitelné, protože největší krouťák je o dost výš. Ale to je dáno těmi sedmi stupni. To však předbíhám.

Převodovky

Abychom pochopili obě převodovky, nejdříve si musíme říct, co v nich vlastně máme za „zoubky“. Takže následující tabulka ukazuje převodové poměry na jednotlivé stupně:

 

5° MAN

 

7° DSG

 

I

 

3,78

 

3,5

 

II

 

1,94

 

2,09

 

III

 

1,19

 

1,34

 

IV

 

0,82

 

0,97

 

V

 

0,63

 

0,93

 

VI

 

-

 

0,78

 

VII

 

-

 

0,65

 

Z

 

3,6

 

3,72

 

Stálý

 

3,647

 

4,8/3,429 Z - 4500

 

Z tabulky tedy jasně vidíme, že pětistupňový manuál není žádný rychlík v nižších kvaltech. Je rozvážný a jeho dlouhé převody znamenají i rozvážnější starty a dynamiku. To potvrzujeme z našich dřívějších testů. Je to převodovka, která se snaží být ekologicky dlouhá. Takže na dálnici točí přibližně 2400 ot./min na pětku, což není kdovíjaký kvapík.

Podobně je na tom DSG, které ale z toho vycouvává fest rychlými změnami převodů. A že se nařadí. Je to opravdu pěkná jízda, vidět, jak tam po rozjezdu sype převody. Na Rohanském nábřeží po semaforech dosáhnete padesátky, mrknete na budíky a zjistíte, že je tam pětka jak vyšitá. Být to klasický automat, tedy změny převodů by šly trochu pomaleji, tohle auto by se asi zastavilo. Dvě spojky jsou tady proto nutností. Jak jsme řekli, motor se velmi často pohybuje jen lehce nad tisíci otáčkami, protože prostě převodovka ho tam poslala. Jde především o zmíněné padesátky, kdy převodovka fikaně předpokládá další zrychlení, ale to nepřijde prostě z důvodů omezení rychlosti. A pak auto jede na pětku a motor si ledabyle pokašlává jen kousek nad volnoběžkami, ale na podřazení dolů se čeká déle než na přeřazení nahoru.

Další tabulka ukazuje, jak je na tom mechanická vs. DSG v rámci tabulkové spotřeby.

 5° MAN7° DSG
Město4,64,8
Mimo město3,33,6
Kombinace3,84,0


Jak je vidět, značka se nesnaží přesvědčovat o tom, že automat je o kus ekologičtější, protože… (sem si doplňte ledacos, co jste za posledních několik let mohli v reklamách číst). Auto je prostě těžší o patnáct kilogramů a mechanické ztráty odvalováním více koleček v převodovce a třecí ztráty ve dvou spojkách prostě musí logicky znamenat o kousek větší spotřebu. To by nemělo mít takový vliv, ale možná o dost větší na spotřebu má právě fakt, že DSG velmi často nevyužívá pásma nejvyššího točivého momentu, což se pak projevuje nutnou větší přípustí paliva při akceleraci.

Ovšem naše zkušenosti říkají, že DSG si „drží svoje“ i při lehčích výkyvech jízdního stylu. Manuál je na to výrazně náchylnější. Takže výše uvedené tabulkové hodnoty budou platit vyloženě pro ty, kteří jezdí "economyrun".
A jak na tom bylo naše testovací auto? Po ujetí více než 300 km bylo na počítadle 5,6 l na 100 km. Dlouhodobá spotřeba po téměř tisíci kilometrech, která byla v paměti po předchozích řidičích, ukazovala tu samou hodnotu.

Ceny

A teď rozdíl cenový, který je pro mnoho lidí asi nejdůležitější. Rozdíl mezi klasickým duálem a DSG je 50.000 Kč. Ano, to není málo. Ano, je to hodně. Opravdu hodně. Vezměme cenu nafty 31,50 Kč (jde o celostátní průměr přebraný z CCS). Za tyhle peníze bychom natankovali 1 587 litrů nafty. Při nádrži o objemu 50 l je to necelých 32 nádrží, nebo přepočteno na průměrnou spotřebu téměř 40 000 km.

Můj názor

Neberte mě jako kompas s magnetickou střelkou, podle které se prostě musíte řídit. Nebo naopak – neberte mě automaticky jako někoho, komu musíte oponovat. Nejsme v politice. Utvořte si názor sami. Ten můj je tenhle:

DSG má smysl pro ty, kteří chtějí komfort a pohodlí. Kdo chce auto velmi dobře vybavené, ten ať si pořídí DSG. Navíc takový Front Assist (hlídání odstupu od vpředu jedoucího vozidla včetně automatického zpomalování a brzdění) nemá u manuálu moc smysl, když octavia s ním dokáže téměř úplně zabrzdit. S vyšší výbavou tedy DSG, prosím.

Kdo chce koukat na spotřebu, utracené peníze a přemýšlí i o tom, jestli potřebuje rádio, pak jeho jasnou volbou bude manuál.
Já se řadím mezi obě skupiny, tedy do pozice české většiny. Rád si připlatím za komfort, ale nechci za něj utratit majlant. Přemýšlím, jestli ten komfort za tu díru v rozpočtu stojí. V akční výbavě Fresh Ambition je pro mě cena 506.900 Kč asi tou hraniční, kterou bych byl ochoten za auto dát (no, když koukám do ceníků konkurence…). Má to už dost luxusu a pohodlí (třeba tempomat, všechna elektrická okna, Maxi DOT nebo zadní parkovací asistent), že bych asi ani víc nepotřeboval. Možná kvůli manželce přihodit zadní kameru, kvůli dobrému pocitu prodlouženou záruku a kvůli dětem boční airbagy vzadu a měl bych vystaráno. Sice bych věděl, že zrychlovat se musí s rozumem a že tu šestku tam prostě nenajdu. Ale DSG bych přenechal lidem, kteří si chtějí zasportovat (ale ne s 1.6 TDI) nebo těm, kteří nehledí na korunu a chtějí odpočívat. 556.900 Kč s tímhle motorem je na mě už moc.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.5
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Kombi
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4659
Šířka (mm)
1814
Výška (mm)
1465
Rozvor (mm)
2686
Provozní hmotnost (kg)
1337
Maximální hmotnost (kg)
1907
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
610/1740
Motor
Typ
Vnětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1598
Max. výkon kW (k)/ot./min.
77 (105)/3000-4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
250/1500-2750
Spotřeba
Město
4,8
Mimo město
3,6
Kombinovaná
4
CO2 (g/km)
104
Palivová soustava
Palivo
Nafta
Objem nádrže (l)
50
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
11,1
Max. rychlost (km/h)
191
Převodovka
Typ převodovky
Automatická
Počet rychlostních stupňů
7
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/45 R17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
372.900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
573.900
Hodnocení článku
4.4 z 5 (88%)
Hodnoceno: 15x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů