Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test pneumatik - každá třetí má problém!

Aktuality
iHNED | 12.03.2009
foto: www.oeamtc.at
Pětatřicet pneumatik známých i exotických značek s rozměry 185/60 R14 a 205/55 R16 prošlo každoročním testem západoevropských autoklubů. Více než třetina z nich si odnesla nelichotivé vysvědčení.


Zkoušce na aquaplaning se nevyhne žádná z testovaných gum.
Nic nového pod sluncem aneb Vyhněte se neznámým výrobcům – taková je rada, kterou autokluby udělují motoristům s železnou pravidelností. I tento rok nedopadly v testu gumy s cizokrajnými názvy dobře. Pomyslnou pětku si odnášejí například značky Kenda, Mabor, Wanli nebo Syron. Všechny kvůli špatným výsledkům na mokré silnici.
K dosažení dobrého hodnocení musí mít pneumatika vyrovnané vlastnosti ve všech sledovaných parametrech. Testující sledují nejen jízdní parametry na suchu a mokru, ale také opotřebení, spotřebu paliva a hluk. Pokud výrobek v jedné kategorii výrazně zaostává, automaticky získává nedostatečnou.

Kategorie 14"


Pětatřicet sad letních pneumatik prošlo letošním testem evropských autoklubů.
Jen tři z osmnácti zkoušených pneumatik 185/60 R14 si vysloužily výborné hodnocení při jízdě na mokru. Nejkratší brzdnou dráhu dosáhla fulda, v těsném závěsu za ní pak Uniroyal Rain Expert s excelentním výsledkem při zkoušce na aquaplaning. Méně uspokojivé výsledky v této kategorii prokázaly hankook a yokohama. Velmi slabou přilnavost k vozovce pak čínské značky Kenda a také Wanli, která k zastavení vozu potřebuje dvojnásobně dlouhou brzdnou dráhu, než je průměr testu.
Rozměr, který používá řada malých aut včetně Škody Fabia, vykázal i velké rozdíly v opotřebení. Například pneumatiky Firestone a Yokohama vydrží jen poloviční porci kilometrů než vítěz této disciplíny, Michelin Energy Saver. Francouzské značce naměřili v testu i nejmenší spotřebu paliva. Právě v tomto parametru jsou však čtrnáctipalcové gumy vzácně vyrovnané – rozdíl mezi nejlepším michelinem a nejslabší Firestone TZ 300a je pouhé dvě desetiny litru paliva na sto kilometrů.
Nejlepší vlastnosti při jízdě na suchu mají značky Continental, Bridgestone a Dunlop, které překvapují mimořádně krátkou brzdnou dráhou. Třem pneumatikám se v této disciplíně naopak nedařilo: Autu, které právě obulo pneumatiky Wanli, se rázem zhoršily jízdní vlastnosti – testující jezdec zaznamenal nestabilitu zadní nápravy. Stejný problém měly i gumy Vredestein, u kterých se nestabilita zadní nápravy projevila ještě výrazněji. Nejhůře na suchu dopadla značka Maloya, která propadla zejména kvůli velmi dlouhé brzdné dráze. U obou posledně jmenovaných pneumatik jejich výrobce už pozměnil konstrukci.

Kategorie 16"
Větší rozměr gum 205/55 R16 si v testu vedl o něco lépe. Pneumatiky, které obouvají například Škoda Octavia nebo Volkswagen Passat, prokázaly vesměs dobré vlastnosti při jízdě na suché silnici. Teprve při jízdě na mokru se objevily první větší rozdíly – oproti čtrnáctipalcovým gumám však velmi dobře obstála celá polovina testovaných výrobků. Nejlépe v této discpilíně zářily Goodyear OptiGrip a Maloya Futura Sport W. Značkám Dunlop a Semperit byla snížena známka za přilnavost k vozovce, ještě o stupeň horší přilnavost prokázaly gumy Matador a Hankook. Celkově slabé jsou na mokru pneumatiky Avon, nedostatečnou si v této disciplíně vysloužily značky Syron a Marbor.
Kdo od své pneumatiky očekává dlouhou trvanlivost, měl by se vyhnout matadorům. Slovenské gumy najedou podle testu jen polovinu vzdálenosti, kterou bez sjetého vzorku zvládne Michelin Primacy HP. Relativně rychle se sjíždějí i pneumatiky Kumho, Avon, Mabor a Uniroyal.
Velké rozdíly zaznamenal test u šestnáctipalcových pneumatik ve spotřebě paliva. Nejhůře dopadla fulda, kterou od nejlepšího michelinu dělily čtyři desetiny litru na sto kilometrů.
Součástí testu je také jízda vysokou rychlostí. Všechny pneumatiky, s výjimkou goodyearu, nesly označení W, povolující rychlost až 270 km/h. Po minutové jízdě tímto tempem bylo u pěti pneumatik zjištěno poškození, které zkušební komisaře přimělo k opakování testu. Výsledek? Pneumatiky Avon a Kumho se poškodily znovu, což vedlo ke snížení známky v této disciplíně.

Pozor na pirelli pro forda
Letošní test pneumatik přinesl i jeden nečekaný problém. Při jízdě na mokré silnici vykazovaly jednotlivé pneumatiky Pirelli P7 rozdílné vlastnosti. Teprve při podrobném zkoumání autokluby zjistily, že některé z nich mají na bočnici vyraženo písmeno F – takto označená pneumatika je určena výhradně pro vozy Ford.
Fordovské pneumatiky byly podle údajů německého klubu ADAC koupeny v běžném obchodě, aniž by byl kupující na jejich specializaci upozorněn. „Pokud se něco takového přihodí našim expertům, pak se to jistě může stát i běžnému zákazníkovi,“ nabádá k ostražitosti při nákupu pneumatik Daniel Bott z adaku. Pneumatiky Pirelli P7 nebyly kvůli tomuto nedorozumění hodnoceny.

Výsledky testu
Pneu 185/60 R14 H
***
Fulda Carat Progresso, Michelin Energy Saver, Continental Premium Contact 2, Bridgestone Turanza ER 300, Kumho Solus KH17, Uniroyal Rain Expert, Semperit Comfort Life
** Goodyear Dura Grip, Firestone TZ 300a, Dunlop SP Sport Fastresponse
* Vredestein Hi-Trac, Hankook Optimo K415, Pneumant PN550, Yokohama C.Drive, Maxxis MA-V1 Suprasa - Maloya Futura Primato, Kenda Komet SPT-1, Wanli S1032

Pneu 205/55 R16 W
***
Michelin Primacy HP, Continental Premium Contact 2, Nokian Z G2, Bridgestone Turanza ER300, Firestone TZ 300a, Goodyear Opti Grip.
** Dunlop SP Sport Fastresponse, Maloya Futura Sport W, Uniroyal Rainsport 2, Fulda Carat Exellero, Semperit Speed-Life, Kumho Ecsta HM KH31
* Hankook Ventus Prime K105, Matador Ultra Sport Hectorra 2, Avon ZV 5 - Mabor Sport-Jet 2, Syron Race 1

Hodnocení: *** výborný, ** uspokojivý, * méně uspokojivý - nedostatečný

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů