Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test: Kia Optima SW 2,0 T-GDI GT

Testy
František Mašek | 27.02.2017
dalších 7 fotek
Sportovně střižené provedení s názvem GT má pod kapotou přeplňovaný dvoulitr v benzínu s výkonem 180 kW. Jak na nás auto po týdenním používání zapůsobilo?
Optimu jsme už na test měli. Šlo o sedan s dieselovým motorem 1,7 CRDi. Diesel s výkonem 104 kW nás ale svým mdlým projevem nezaujal. O to víc jsme se těšili na benzínovou alternativu. K testu jsme dostali nejsilnější model v evropské nabídce automobilky KIA.

Líbí se
Výbava GT je vyšperkována většími osmnáctipalcovými koly, brzdovými kotouči o větším průměru, sportovním sníženým podvozkem, zadními koncovkami výfuků nebo červenými brzdovými třmeny. Krasavice na první pohled. Zavazadelník o objemu 552 litrů patří k průměru třídy, má ale příjemně nízkou spodní nákladovou hranu. A pokud sklopíte opěradla zadních sedadel (dělení 40:20:40), vznikne zcela rovná plocha. Pod podlahou je u námi testovaného kousku místo rezervy umístěn subwoofer. Příplatková kožená sedadla jsou pohodlná a mají slušné boční vedení, kvalitu použitých materiálů v interiéru i ergonomii ovládacích prvků jsme chválili u prvního testu.

Když se chce, tak jede
Konečně tu máme silný benzín, po kterém sáhnou ti, které tolik nezajímá spotřeba. Už jen fakt, že jde o přeplňovaný motor v kombinaci s automatickou převodovkou, dává tušit, že spotřeba nebude patřit mezi silné stránky tohoto auta. Nebudeme chodit kolem horké kaše, jezdili jsme za devět, a ve městě se klidně dostanete na litrů dvanáct. Zkrátka hodně záleží, jak moc si dopřáváte velmi slušného zátahu motoru (už od nízkých otáček) s dvoukomorovým turbodmychadlem a proměnným časováním ventilů CVVT. Všechny Optimy ve verzi GT disponují voličem jízdních režimů Drive Mode. Ten je umístěný na středovém panelu společně s dalšími tlačítky aktivujícími kamery kolem vozu, vyhřívání volantu nebo vyhřívání a ventilování sedadel. Režimy Eco, Normal a Sport umějí nastavit individuální odpružení a změní se i odezva od motoru. Verze GT má i upravenou odezvu od stabilizačního systému, který nechává řidiči více volnosti. Šestistupňový automat má hydrodynamický měnič. Ten řadí slušně, ale pořád na tom není tak dobře jako konkurenční DSG. Nepomáhají ani ruční příkazy, které převodovce udílíme pomocí pádel pod volantem. Jenže to jsme šli motoru po krku a tohle tempo si také vybírá svou daň v podobě extrémního nárůstu spotřeby, klidně i o deset litrů na celkových osmnáct. Takže rádi zvolňujeme a zjišťujeme, že pohodové tempo přeci jen sluší optimě více. Převodovka drží motor hezky v nízkých otáčkách, v kabině je příjemné ticho a spotřeba padá pod osm litrů.

Neděláme si ambice, že bude tahle benzínová motorizace prodejním trhákem střední třídy, ale je fajn, že je v nabídce automobilky fešný kombík se silným motorem a schopným podvozkem.
Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
3
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.86
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Kombi
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4855
Šířka (mm)
1860
Výška (mm)
1460
Rozvor (mm)
2805
Rozchod kol vpředu (mm)
1608
Rozchod kol vzadu (mm)
1608
Provozní hmotnost (kg)
1680
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1998
Max. výkon kW (k)/ot./min.
180/6000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
353/4000
Spotřeba
Město
11,8
Mimo město
6,1
Palivová soustava
Palivo
Natural 95
Objem nádrže (l)
70
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
7,6
Max. rychlost (km/h)
232
Převodovka
Typ převodovky
Automatická
Počet rychlostních stupňů
6
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
235/45
Ráfky
R18
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
669980
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
999980
Celková cena testovaného vozu (Kč)
1027980
Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů