Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test Hyundai H 350 - První dobrá?

Testy
Michal Štengl | 16.05.2016
dalších 15 fotek
foto: Michal Štengl
U osobních automobilů už se značce Hyundai podařilo prosadit do firemních fleetů, teď se chce o něco podobného pokusit i s dodávkami. Dosáhnout toho chce s novým modelem H350. Vyzkoušeli jsme klasický Van a třináctimístný autobus.

Zatímco v Asii má Hyundai docela početnou nabídku užitkových automobilů, v Evropě si musel dlouho vystačit jenom s modelem H1. Nyní však vstupuje do nabitého segmentu velkých dodávek s celkovou hmotností do 3,5 t.


Na úvod menší nabídka


H350 vstoupila vloni v létě na trh s relativně omezenou nabídkou variant, a to jako klasická skříňová dodávka Van ve dvou délkách 5,5 a 6,2 m, ale jen s jednou výškou 2,07 m. Dále byl k dispozici podvozek pro nástavby (délka 5,7 a 6,1 m) a 13místný Bus. Nyní už v nabídce figuruje i šestimístný Van s pevnou přepážkou a bočním oknem ve druhé řadě sedadel, resp. šestimístný Combi Van, který se liší jen vyjímatelnými sedadly a posuvnou přepážkou. Obě tyto verze jsou však lokální přestavby.


Až čtyři naložené europalety


Testované krátké skříňové provedení nabízí nákladový prostor o objemu 10,5 m3, jehož rozměry jsou 3100 x 1795 x 1955 mm (mezi podběhy je 1365 mm). Pojmout by měl čtyři naložené standardizované europalety (1200 x 800 x 900 mm). Z tiskových materiálů jsme se dočetli, že má H350 jedny z nejširších bočních posuvných dveří ve své třídě a nákladovou hranu ve výšce 695 mm. V nákladovém prostoru je 14 kotevních ok pro uchycení nákladu, ty lze doplnit podélnými kolejnicemi nebo dřevěnou podlahou, resp. překližkovými deskami na bocích (paket Cargo). Užitečné zatížení je 1345 kg.


Na vzduchu


Kabina řidiče, která může být dvou- nebo třímístná, je elegantní, praktická a ergonomicky kvalitně udělaná, po ruce je i spousta přihrádek a schránek. V základní ceně nejvyšší výbavy Comfort je také vzduchově odpružené sedadlo řidiče s možností nastavení tuhosti pérování podle hmotnosti, což je na našich rozbitých silnicích skvělá záležitost. Sedák by ale mohl být delší, naopak v chladných ránech potěší účinné vyhřívání. Testovaná H350 byla také vybavena paketem Premium (70 000 Kč bez DPH), který obsahoval navigaci s 8palcovým displejem, kam se promítal obraz z kamery umístěné nad zadními dveřmi. Manévrování usnadňují i parkovací čidla vpředu i vzadu. Součástí paketu je také bezpečnostní asistent LDWS hlídající vyjetí z jízdního pruhu, který byl ale příliš horlivý.


H350 Van 5,5m


Silák k pohledání


Výhradně zadní kola H350 pohání podélně uložený vznětový čtyřválec 2.5 CRDi, který je k dispozici ve dvou výkonových specifikacích se 110 kW/150 k a 372 Nm a 125 kW/170 k a 421 Nm, který jsme měli ve voze. I s půltunovým zatížením nebyl problém po dálnici uhánět i 160 km/h. K dispozici jsme totiž měli provedení s delším stálým převodem 3,538 (výrobce nabízí i kratší 3,917), takže na šestku motor točí ve 130 km/h jen 2300 ot/min. Šestistupňová manuální převodovka (standard u všech verzí) řadí přesně, jenom při podřazování z trojky na dvojku lehce drhne. Dálniční provoz odsaje ze 75litrové nádrže každých 100 km asi 10,5 l nafty, mimo město 9 l, poposkakování po městě ale zvedne spotřebu k 11 litrům. Ve voze je sice tlačítko režimu Eco mode, který upraví odezvu motoru na plyn, místo úspory ale spotřeba naopak stoupne, protože člověk víc šlape na plyn. Hlavní devizou motoru je výkonová rezerva k předjíždění, což se v dnešním hustém provozu hodí. Navíc utáhne až 3tunový přívěs.
Jízdní vlastnosti H350 jsou srovnatelné s konkurencí, oceňujeme skvělou stabilitu v přímém směru ve vysokých rychlostech. Nad bezpečností bdí elektronická stabilizace VDC, která obsahuje i ochranu proti převrácení (ROM). Listové pružiny vpředu i vzadu zajišťují solidní komfort pérování.

__________________________________________________________________________


technický popis H350 Van 5,5 m


karoserie
typ LUV


rozměry a hmotnosti
délka (mm) 5515
šířka (mm) 2038
výška (mm) 2680
rozvor (mm) 3435
rozchod kol vpředu (mm) výrobce neudává
rozchod kol vzadu (mm) výrobce neudává
světlá výška (mm) výrobce neudává
provozní hmotnost (kg) 2308
maximální hmotnost (kg) 3500


počet míst (os.) 3


objem nákladového prostoru (m3) 10,5


motor
typ vznětový řadový přeplňovaný
počet válců 4
zdvihový objem (ccm) 2497
kompresní poměr výrobce neudává
max. výkon kW (k)/ot./min. 125 (170)/3600
max. točivý moment Nm/ot./min. 421/1500


výkony
max. zrychlení (0-100km/h) s výrobce neudává
max. rychlost (km/h) 170


spotřeba
město 9,2
mimo město 7,4
kombinovaná 8,1
CO2 (g/km) 212


převodovka
typ převodovky manuální
počet rychlostních stupňů 6


palivová soustava
palivo nafta
objem nádrže (l) 75


přenos hnací síly
pohon zadních kol


zavěšení kol
vpředu nezávislé zavěšení se stabilizátorem, odpružení listovým perem
vzadu tuhá náprava s listovými pery, stabilizátor


cena
cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč) 739 000 Kč (bez DPH)

__________________________________________________________________________


Bus pro třináct


Druhou testovanou verzí byl autobus určený pro třináct pasažérů a řidiče. Z pohledu řidiče se toho proti dodávce až tolik nezměnilo. Opět máme výhradu ke krátkému sedáku, naopak chválíme odpružení celého sedadla s možností nastavení podle hmotnosti řidiče. Proti dodávce jsou na přístrojové desce ale nové ovladače. Ten jeden je dost nešikovně schovaný pod volantem, takže za jízdy s ním točit není dvakrát příjemné. Bohužel se jím nastavuje účinek topení pro cestující. Nicméně chválíme vysoký výkon topení, prostor pro pasažéry totiž umí rychle proměnit v saunu. Nechybí ani stropní nucená ventilace, klimatizace v základu však není. Druhým ovladačem se zapíná automatické vysouvání pomocného schůdku pod širokými bočními posuvnými dveřmi, kterými nastupují cestující. Uvítali bychom jejich elektrické ovládání, protože jsou dost těžké a manipulace s nimi vyžaduje značnou sílu.


H350 Bus


Překvapivě dost místa


Na poměry minibusů nabízí H350 pro cestující docela dost místa, hlavně před koleny. Dva ramenatí cestující se ale na sebe asi budou mačkat, což je ale běžné. Sedadla mají příjemné látkové čalounění, dá se u nich nastavit sklon opěradla a jsou vybavena bederním pásem. Nad hlavami však nejsou žádné přihrádky ani schránky, takže zavazadla se musejí dát za poslední řadu sedadel. Za křídlovými dveřmi je ale místa dostatek. U nich nám chyběly stírače oken, které se velmi rychle zašpiní. Totéž platí i o kameře umístěné nad zadními dveřmi, kterou dostanete v rámci paketu Premium.

Jen jeden motor


Vzhledem k tomu, že Bus vychází z dlouhé verze H350, pohání ho výhradně silnější verze čtyřválce 2.5 CRDI, který disponuje výkonem 125 kW/170 k a více než slušnými 421 Nm. Zatímco klasickou dodávku rozjede klidně i na 170 km/h, Bus má maximální rychlost omezenou na 98 km/h. Ani s plně obsazenými sedadly a bagáží až po střechu nemá motor žádný problém s dynamikou. Na běžných silnicích s ním lze i předjíždět, jen je třeba myslet na tu maximálku. Spotřeba se běžně pohybuje kolem 10 litrů nafty. Jízdní vlastnosti vozu jsou příkladné, pasažéři si nebudou stěžovat ani na komfort pérování či vnitřní hluk.

Nekoupíte ho všude


Hyundai H350 zatím prodává jen omezený počet dealerů, jejich počet by měl ale postupně růst. Základní cena začíná na 619 000 Kč (bez DPH), silnější motor (jen s nejvyšší výbavou Comfort) startuje na 739 000 Kč, příplatek za dlouhou verzi činí 30 000 Kč. Autobus se prodává v jediné specifikaci od 1 084 000 Kč. Cenově se H350 rozhodně nepodbízí, není nejlevnější, ale ani nejdražší. Nabízí ale silný motor, slušné užitečné zatížení a tříletou záruku bez omezení kilometrů.



__________________________________________________________________________


technický popis H350 Bus


karoserie
typ minibus


rozměry a hmotnosti
délka (mm) 6195
šířka (mm) 2038
výška (mm) 2865
rozvor (mm) 3670
rozchod kol vpředu (mm) výrobce neudává
rozchod kol vzadu (mm) výrobce neudává
světlá výška (mm) výrobce neudává
provozní hmotnost (kg) 2633
maximální hmotnost (kg) 4000


počet míst (os.) 13+1


objem nákladového prostoru (m3) výrobce neudává


motor
typ vznětový řadový přeplňovaný
počet válců 4
zdvihový objem (ccm) 2497
kompresní poměr výrobce neudává
max. výkon kW (k)/ot./min. 125 (170)/3600
max. točivý moment Nm/ot./min. 421/1500


výkony
max. zrychlení (0-100km/h) s výrobce neudává
max. rychlost (km/h) 98


spotřeba
město výrobce neudává
mimo město výrobce neudává
kombinovaná výrobce neudává
CO2 (g/km) výrobce neudává


převodovka
typ převodovky manuální
počet rychlostních stupňů 6


palivová soustava
palivo nafta
objem nádrže (l) 75


přenos hnací síly
pohon zadních kol


zavěšení kol
vpředu nezávislé zavěšení se stabilizátorem, odpružení listovým perem
vzadu tuhá náprava s listovými pery, stabilizátor


cena
cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč) 1 084 000 Kč (bez DPH)


Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 12x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů