Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: DS5 2,0 BlueHDI AT – krasavec, co nad praktičností ohrnuje nos

Testy
František Mašek | 14.12.2015
dalších 21 fotek
foto: autor
Když jsme tohle auto testovali naposledy, testovali jsme Citroën DS5, nyní však budeme mluvit už jen o DS5. Po nedávné modernizaci bylo totiž dokončeno odloučení modelů DS od Citroënu. Z prémiové řady DS se tak stala samostatná značka, která se zaměří na náročnější klientelu.

Po faceliftu na autě nenaleznete jediné viditelné logo automobilky Citroën. V masce chladiče je již jen znak DS, stejně je tomu i na zádi.
Po menší a také nejúspěšnější DS3 se na trhu objevila DS4 a až poté přišla zatím největší DS5, která nestojí na základu C5, ale C4 Picasso. Vrcholná DS5 se tak musí obejít například bez hydropneumatického podvozku nebo šestiválcových motorů. Hlavní prioritou DS5 je sázka na atraktivní design, což týden strávený za volantem potvrdil. Přestože DS5 není nejmladší, dokázala na sebe v elegantním fialovém kabátě strhnout pozornost. Řada lidí se za ní dokonce otáčela. DS5 má neurčitou karoserii, která je mixem kombi, kupé a SUV.

Karoserie: sázka na design se vyplatila
Jen těžko v současné době naleznete mezi běžnými vozy podobně odvážný model. Originálnímu, nutno podotknout, že velmi povedenému vzhledu kabátu budete jen těžko něco vytýkat. DS5 je módní ikonou, která nic jiného než ladné a silně elegantní křivky neuznává. Celkový vzhled umocňují chromové lišty prostupující celým vozem. V reálu DS5 působí ještě lépe než na fotkách.
Přední část karoserie je poměrně vysoká, což je daň za bezpečnostní předpisy pro případ srážky s chodcem. Po otevření kapoty uvidíte hodně nevyužitého místa, samotný motor je příliš utopen. Boční silueta je maximálně vyvážená. Zadní partie zdobí dvojice koncovek výfuku, avšak ta levá je falešná.

Interiér: praktik? Nikoli. Estét
Prodělaný facelift se odrazil zejména v kabině. Středový panel se razantně proměnil a hlavní novinkou je sedmipalcový dotykový displej. Tlačítek rapidně ubylo a celkově je znát posun kupředu.
Po otevření dveří testovaného modelu na vás okamžitě dýchne luxusní pojetí interiéru. Rozmístění ovladačů je silně netradiční (například tlačítka ovládání oken naleznete na středovém tunelu). Kabina připomíná spíše kokpit letadla, který byl podle tvůrců předlohou.
Zajímavostí je dělené třídílné střešní okno, mezi kterým se táhne podélný střešní panel posetý ovladači. Tři přepínače slouží pro jednotlivé ovládání střešních roletek, další dvě tlačítka pro ovládání sklonu a jasu průhledového Head-up displeje (ten zobrazuje například aktuální rychlost nebo údaje tempomatu). Celkové zpracování kabiny je na vysoké úrovni, Citroën nešetřil na měkčených plastech.

Přestože sedíte poměrně vysoko, z vozu není zrovna ideální výhled. Dvojité A-sloupky překáží stejně jako dvojité zadní sklo. Nastavení předních sedadel je dostatečné a sezení v nich připomíná křesla v obývacím pokoji. Čalounění sedadel tvořené čtvercovými segmenty působí luxusně a v praxi je příjemné. Řidičovo sedadlo navíc nabízí masážní funkce. Na zadních sedadlech je situace horší díky svažující se střeše, přesto do výšky zhruba 180 cm nebudete mít problém.
Volant je vcelku masivní a drží se dobře. Jeho spodní část je plochá, stejně jako u Formule. Dobře na tom není DS5 po stránce počtu odkládacích prostorů. Hranatý držák na nápoje najdete ve výplni dveří a kromě stropní, loketní schránky a před spolujezdcem není v kabině jiné využitelné místo.
Možná si teď myslíte, že DS5 nemůže díky svému krásnému kabátu být praktickým vozem. Omyl. DS5 dokáže vykouzlit rovnou ložnou plochu po překlopení opěradel zadních sedadel a sklopení sedáků. Poté stačí vyjmout roletku a může převést vcelku objemné předměty. Samotný zavazadelník pojme 468 litrů objemu a je relativně dobře přístupný. Dostat se do něj však není příliš pohodlné. Pro otevření pátých dveří můžete využít tlačítko umístěné vlevo pod volantem nebo tlačítko na klíčku dálkového ovládání. Páté dveře se pak pootevřou a vy je musíte prsty podebrat. Při zavírání se zaručeně umažete, jelikož chybí jakékoliv poutko.

Motor: velkorysý bonvián
Pod kapotou DS5 je možné mít dvojici přeplňovaných šestnáctistovek. První, benzínová o výkonu 165 kW se pojí výhradně s automatickou převodovkou EAT6, kdežto druhá, vznětová s výkonem 120 kW je výhradně dodávaná s šestistupňovým manuálem. Další variantou je dvoulitrový diesel BlueHDI, který ve slabší verzi (110 kW) se pojí s manuálem, kdežto v silnější 132 kW verzi s automatem.
A právě posledně zmíněná kombinace se stala předmětem našeho redakčního testu. Posílený čtyřválec BlueHDI se stará o pohon dalších aliančních modelů (např. Peugeotu 508). Samotný agregát považujeme za jeden z nejlepších dieselů. Vyniká kultivovaných chodem, posádku příliš neobtěžuje, má dostatek síly a hlavně jezdí doslova za hubičku. Dostat se na udávaných 4,5 l/100 km není při klidné jízdě problém. V běžném provozu však počítejte se spotřebou o litr vyšší. My jsme DS5 vůbec nešetřili a spotřeba při dynamickém jízdním stylu nikdy nepřekročila hranici 7,5 l/100 km. Po týdnu stráveném za volantem vznětové DS5 ukázal palubní počítač hodnotu 6,2 l/100 km, což vzhledem k vyšší stavbě a větší hmotnosti považuji za skvělý výsledek.
Jízdní vlastnosti daleko lepší než dříve.
Přestože poskytovaného výkonu je více než dost a točivý moment vrcholí hodnotou 400 Nm při 2000 otáček za minutu, není DS5 podle udávaného zrychlení (9,2 sekundy na stovku) a maximální rychlosti 220 km/h žádným rychlíkem.
V praxi působí DS5 daleko lépe, než na papíře. Špičkový dvoulitrový diesel umí pořádně zatáhnout a zejména při vysokých rychlostech ostatním vozů ukazujete záda. Dynamiku ředí automatická převodovka, které vyhovuje nejvíce poklidný jízdní styl. Pokud chcete jet razantněji, je lepší přepnout do sportovního režimu, popř. řadit pádly pod volantem.
Po modernizaci je podvozek poddajnější a daleko tišší. Přes obutá osmnáctipalcová kola jsme s poskytovaným jízdním pohodlím byli vcelku spokojeni. Samozřejmě si dovedeme představit ještě komfortněji nastavený podvozek, který by byl na rozbitých silnicích balzámem na duši. Na druhou stranu tvrdší nastavení zaručuje v ostřeji projížděných zatáčkách minimální náklony karoserie. Daní za to je horší filtrování menších příčných nerovností, které se však zlepšilo. Lépe si DS5 vede také v zatáčkách s nerovným asfaltem.
Na kvalitním povrchu komunikace se podvozek chová nadmíru jistě a důstojně. Silně je potlačeno vnímání rychlosti (180 km/h přijde díky dobrému odhlučnění jako 130 km/h v jiném voze).
Díky nadprůměrné šířce pneumatik je zaručena na suchém asfaltu špičková přilnavost. Mrštnost malých vozů nelze čekat, přesto se DS5 v zatáčkách nevzdává. Vcelku obstojně dokáže bojovat s vyšší hmotností a v celkovém pohledu umí být DS5 dostatečně rychlá (navíc vždy máte dostatek výkonu pro bezpečné předjetí).

Závěr: volba priorit
Je-li pro Vás design přednější než praktická stránka vozu, je DS5 tím pravým modelem. DS5 nepotřebuje být praktická, vystačí si s uhrančivým kabátem, silně originálním interiérem a dobráckým a zároveň úsporným srdcem.
Minimum odkládacích ploch, horší výhled a netradičně pojatou ergonomii DS5 dokáže vynahradit povedeným dílenským zpracováním, kvalitními použitými materiály a celkovou originalitou, která vás vytrhne z denní šedě.

(plusy)
design
originalita
jízdní vlastnosti na kvalitním povrchu
potlačené vnímání rychlosti
odhlučnění
velkorysá přední sedadla
bohatá výbava verze Sport
zavazadelník a jeho variabilita

(mínusy)
řada věcí vyžaduje zvyk (ergonomické nedostatky podrobené designu)
otevírání zavazadelníku
nedostatek odkládacích prostorů

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 10x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů