Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Záruka na ojetý vůz? Ano, ale ...

Naše téma
Petr Šikl | 10.07.2006
Alespoň jednou za život většina z nás kupuje automobil. Nový nebo ojetý. A při této příležitosti je dobré vědět, jak je to se zárukou na nové či ojeté vozy a zda je můžeme považovat za běžnou spotřební věc.

Většina řidičů si kupuje vozy již použité tzv. z druhé ruky. V České republice převažují v žebříčkách prodejnosti vozy ojeté, které tak získavájí nového majitele. Ne vždy, se koupě již použitého automobilu obejde bez problémů. Ani po nějaké době spokojených jízd s „novým“ vozem, nemusí mít novopečený majitel vyhráno. Může se objevit např. skrytá vada a okamžitě nastává problém.

Dnes se dozvíte, jaká situace panuje při reklamacích nových vozidel a zda můžete reklamovat ojetý automobil v případě poruchy či skryté vady, jaká práva má kupující a také Vám poradíme, jak nejlépe se bránit. Níže uvedené informace platí pro fyzické osoby.

Situace u nových automobilů:

V současné době je občanským zákoníkem automobil považován za běžnou spotřební věc, což zaručuje minimální záruční lhůtu 24 měsíců od okamžiku převzetí. Často je tato lhůta delší, než stanoví zákon. Pokud se na vozidle vyskytnou drobné závady, většinou prodejce vše řeší ihned. Ve složitějších případech se musí do třech dnů vyjádřit, zda reklamaci přijal, či nikoliv. U neodstranitelných vad menšího rozsahu může zákazník požadovat buď slevu, nebo popř. jiný vůz.

Maximální lhůta na vyřízení reklamace je třicet dnů, během které musí prodejce reklamaci vyřídit i včetně případné opravy. Nebude-li reklamace vyřízena do 30-ti dnů, má kupující nárok na vrácení peněz a odstoupení od smlouvy (závada bude považována za neodstranitelnou).

Koupě ojetiny a následná reklamace:

Na ojeté vozy se nevztahuje záruka jako na vozy zbrusu nové. Přesto zde platí určitá pravidla. Prodávající musí garantovat, že použité zboží bude mít určité vlastnosti ke dni předání. Prodávající neručí za vady, které vzniknou opotřebením, odpovídá pouze za vady, kterými vůz disponuje v době předání. Vadu, kterou vůz měl v době předání vozidla lze reklamovat do 24 měsíců, resp. ve lhůtě 12 měsíců, pokud se prodávající s kupujícím takto dohodnou.

Možnost reklamace u ojetých vozidel zní pěkně, ale realita je poněkud jiná. Těžko lze doložit, že v době předání vůz trpěl nedostatky. Pomocníkem může být znalecký posudek, který by celou situaci měl vyřešit. Pokud však prodejce přestane komunikovat, nezbyde nic jiného než celou záležitost řešit soudní cestou.

U ojetých vozidel můžeme narazit na vady faktické ihned při koupi, popř. na vady skryté, které objevíme až po nějaké době. Také se můžeme setkat s tzv. vadou právní (na vůz může být vydáno zástavní právo, prodávající osoba nemusí být oprávněna disponovat s vozidlem za účelem jeho prodeje, vůz může být kradený atd.). V těchto vyjmenovaných případech lze odstoupit od smlouvy.

Ojeté vozy lze podle zákona reklamovat. Záleží zejména na vstřícnosti a ochotě samotných prodejců, jak se k reklamaci postaví. V případě neúspěchu, nezbývá kupujícímu nic jiného, než se obrátit na soud.

Máte s reklamací automobilu vlastní zkušenosti, nebo dotazy? Pište na e-mail: poradna@tipcars.com

Následující otázky a odpovědi jsme pro doplnění problematiky převzali od Sdružení obrany spotřebitelů ČR:

Otázky na odpovědi:
Koupil jsem si auto v autobazaru a po ujetí asi 100 km auto dojelo. Dle slov mechanika bylo "přidřené" má různé závady které mi nebyly sděleny. Jak postupovat při reklamaci?
Jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou Vás prodávající při sjednávání smlouvy neupozornil, máte právo na přiměřenou slevu z kupní ceny. Pakliže se jedná o vadu, která činí věc neupotřebitelnou, můžete též od smlouvy odstoupit, tedy požadovat vrácení kupní ceny oproti vrácení automobilu.

Zakoupil jsem ojetý automobil. Prodávající do smlouvy uvedl, že na vozidlo poskytuje záruku 6 měsíců. Na tomto voze se po 2 měsících používání objevily závady (náklady na odstranění cca 8000-12000 Kč) - čerpadlo paliva, špatné ventily v klimatizaci. Když jsem prodávajícího zkontaktoval ohledně záruky, odmítl mi proplatit opravy se slovy, že on sám osobně by tyto díly někde sehnal levněji apod. Proto bych se chtěl zeptat jak lze využít záruku na automobil která je uvedená ve smlouvě?
V případě, že se na autě, které je v záruce, objevily vady, měl jste jít vady reklamovat k prodejci a nechat na něm, aby problém vyřešil dle § 616 občanského zákoníku. Pokud jste si nechal vadu opravit sám, záleží jen na dobré vůli prodejce, zda vám opravu proplatí či nikoli.

Dobrý den, v říjnu 2004 jsem jako fyzická osoba prodal osobní automobil další fyzické osobě. Tato osoba se nyní ozvala s tím, že na autě je spousta závad které tam musely být už v době prodeje, a že má tyto informace od odborníka, který to může doložit výsledkem prohlídky. Ve smlouvě jsem uvedl, že je vše v pořádku, a že nehody jsou pouze lehké. Věděl jsem však, že je nutné opravit podvozek, což by stálo něco kolem 20 tis. korun. To jsem však kupujícímu sdělil, ale pouze ústně a on nyní tvrdí, že jsem mu nic neřekl, a že problémů je tam víc, a že chce zpět peníze. O závadách jsem nevěděl a peníze za 10 měsíců od prodeje už nemám. Vím, že jsem ve smlouvě uvedl vědomě u jednoho údaje nepravdu, ale s ústním vysvětlením. Mohu se teď nějak bránit? Navíc chce po mě 25 tis. za díly které do auta musel koupit, aby bylo bezpečné a pojízdné.
Podle § 597 občanského zákoníku má kupující právo na přiměřenou slevu z ceny věci, jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou prodávající kupujícího neupozornil a prodávající o ní věděl. V tomto případě by jste tedy byl povinen kupujícímu vyhovět. Ovšem podle ustanovení § 599 se lze práva z odpovědnosti za vady domáhat u soudu jen, pokud byly tyto vady vytčeny do 6 měsíců od převzetí věci, takže nároky vůči Vám jsou právně nevymahatelné.

Dne 21.1.2006 jsem v autobazaru zakoupil osobní automobil Fiat. Byl jsem seznámen s tím, že vozidlo bylo havarováno a opraveno. 18.6.2006 došlo k poruše turbodmychadla. V servisu mi bylo sděleno, že toto bylo neodborně opraveno. Dne 10.7 jsem v autobazaru uplatnil reklamaci, ale bylo mi sděleno, že uplynula 6 měsíční lhůta. Jak mám postupovat? Oprava bude stát 30 000,- a šlo o skrytou vad.
Pokud jste koupil auto v bazaru, § 626 odst.3 občanského zákoníku stanoví, že u věcí použitých práva z odpovědnosti za vady věci zaniknou, nebyla-li uplatněna do 24 měsíců ode dne převzetí věci kupujícím. Prodávající může tuto dobu v dohodě s kupujícím zkrátit, ne však méně než na 12 měsíců; tuto dobu uvede prodávající v dokladu o prodeji věci.
Vyplývají pro vás stejná práva jako při reklamaci nového zboží, s tou výjimkou, že máte dle § 624 místo práva na výměnu věci právo na přiměřenou slevu.

Sdružení obrany

spotřebitelů ČR

 

www.spotrebitele.info

 

poradenská linka

900 08 08 08

(8Kč/min)

 

Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
AAA, 21.07.2006 23:42
No vida tak eurocar (nebo i ostatní) se svojí reklamou ve které je záruka jeden rok na ojeté se v podstatě vyhýbá dvouleté záruce joo tomu se říká vychcanost
A mimochodem Vám neuznají ani tu. Kamoš tam druhý den reklamoval fouklou hlavu, řekli mu že se mu do 30ti dnů vyjádří a pak mu poslali že se na to prostě záruka nevztahuje, nebo tak něco.
AAA, 21.07.2006 23:44
Na druhou stranu si prostě kupujete ojetou , použitou věc a někteří lidé si to ani jakoby neuvědomovali, najdou si na internetu nejlevnější auto a pak mají hysterické záchvaty když na něm najdou deseti centimetrový škrábanec
aaaaaa, 25.07.2006 11:13
Hele ty konske handlířu ojetá auta se prodávají protože je lidi potřebují, televize se taky prodávají protože na ně čumíme a zhnilé maso v supermarketech je taky a chceš snad říct, že do marketu nikdy nepůjdeš, nebo co?
Prostě kupuje se auto ojeté a tak to je jestli ti na něj mám dát záruku tak 50tyček přitlač aby se moje provize vyrovnala provizi na novém autě a pak se můžem bavit, ale lidi si najdou nej nej nej levněji a pak fňukají nad špatným spojkovým ložiskem.
Peet, 29.07.2006 22:13
Mrkněte na www.sdruzeni-sova.cz a dočtete se tam také něco

zajímavého o bazaru EUROCAR!!!
G., 26.08.2006 10:47
Souhlasim....až na jednu vyjímku. Opravdu doporučuji koupit lehce ojetý, reps. zánovní vůz u AUTORIZOVANÉHO prodejce. Tak je totiž skutečná jistota stavu vozu, včetně dokumentů o stavu motoru a podvozku. Ikdyž samozřejmně vyjímky existuji.......))
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů