Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tatraplan - legenda se vrací

Aktuality
iHNED | 03.04.2008
Šéf a spolumajitel kopřivnické Tatry, Američan Ronald Adams, chce vzkřísit výrobu osobních aut.
Uhrančivé křivky tatraplanu na podvozku Subaru? Fanoušci tatry se pravděpodobně brzy dočkají. Spolumajitel a šéf automobilky Tatra Kopřivnice Ronald Adams čelí takovému zájmu o osobní vozy, že o obnovení jejich výroby mluví jako o hotové věci.
"Po světě působí kluby lidí, kteří tatru milují. Je tam spousta historie. Ti lidé se mne stále ptají, zda budou tatry ještě někdy k dostání. Trh by pro ně byl globální, především v Evropě, USA, Kanadě a Austrálii," říká Adams.
Velká vlna zájmu přišla, když se koncem minulého roku objevila Tatra T603 na autosalonu v kalifornském Los Angeles. Výrobce autodílů Faurecia ukazoval, co dokáže udělat v interiéru a jako neutrální model si vybral právě legendární typ tatry. Návštěvníci si chodili auto objednávat a velmi se divili, že se nic takového už desítky let nevyrábí. Faurecia tak udělala Tatře obrovskou reklamu.
V Kopřivnici vyrobili poslední osobní auto v roce 1999. Již za dva roky chtějí zájemcům nabídnout původní modely Tatraplan T600, T603, a pokud by byl zájem, i poslední typ T700. Stály by ovšem na podvozku od nějaké velké automobilky. "Od někoho, jako je třeba Ford, Škoda nebo Subaru, tedy někoho, kdo se může pak i postarat o servis," dodal Adams. Boss norského soutěžního týmu Subaru Arne Berg se podílel na testování závodního speciálu Tatra 603 B5.
Karoserie a interiér nových tater by podle Adamse byly původní, ovšem s bezpečnostní výbavou a možností technologických vymožeností dneška. Prodat by se podle šéfa Tatry mohlo 200 až 400 aut ročně. "Myslím, že bych v USA hned dokázal stovku prodat," věří si Adams.
"Aby si ta auta vyráběla Tatra sama, to myslím v dnešní době není reálné. Pokud by je měli na podvozcích jiných výrobců, pak myslím, že by mohli uspět a rozhodně by to bylo pěkné opět vidět tatry. Retrovozy se nyní hodně kupují," myslí si ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.
Adams vidí termín zahájení výroby optimisticky. "Letos už ne, ale v roce 2009, spíše 2010 bychom mohli začít vyrábět," plánuje. Tatra pracuje na studii, která má zjistit, to jaké míry jde o realistický plán. Adams věří, že se jen potvrdí očekávání. Již nyní připravují specifikace podvozků pro nové vozy. "Karoserie není práce na dlouho, dokumentaci stále máme. Čas zabere získat potřebné certifikace," dodává Adams.
"Homologace včetně nárazových testů může proběhnout během tři čtvrtě roku, Tatra je zkušený výrobce a dokumentaci by dobře připravili," říká Bohuslav Kovanda z homologační společnosti TÜV SÜD. Pro výrobu do 1500 vozů ročně se nabízí jednodušší certifikace. Ta se dá zvládnout za čtyři měsíce, ostatní evropské země ji však nemusí uznat. Homologace pro americký trh by trvala nejméně půl roku.
Šéf Tatry Ronald Adams se chce svést na vlně retro stylu. Vrátit se má poválečný Tatraplan T600, limuzína "papalášů" T603 a v případě zájmu i poslední typ T700.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
apo, 03.04.2008 09:23
já osobně bych si také přál obnovení výroby slavných značek, mezi které Tatra patří, ale článek jako takový nese všechny znaky aprílového výmyslu, jen redakce váhala dva dny s uveřejněním.
Rád bych se mýlil.
anonym, 03.04.2008 12:40
Kéž bychom se také dočkali sportovního snu jménem Tatra Eccora!!!
anonym, 03.04.2008 14:05
Třeba věta o zahájení výroby "letos ještě ne, až v roce 2009 až 2010"
No bylko by super, kdyby TATRU vzkřísili - vždycky šlo o výjimečné vozy
a myslím že podvozky subaru budou důstojné. Akorát nevím, na kolik taková retro 603ka vyjde - bojim se ze to bude nad moje moznosti... .
anonym, 03.04.2008 17:10
Tomu říkám informace roku. Budu pevně věřit, že se to Tatrovce podaří.
Přimlouvám se i za legendární T 87. Subaru jsem si chtěl tak za tři roky koupit, ale nyní to bude zřejmě Tatrovka s motorem a podvozkem od Subaru. To je prostě super. Začínám šetřit na akontaci.
anonym, 03.04.2008 21:45
Neboj času budeš mít na šetření dost. Leda by to začali dělat číňani jako fichtly to by bylo možná ještě letos.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů