Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Suzuki SX4 - do hor místo Justy?

Poradna
Petr Šikl | 10.10.2008
dalších 34 fotek
foto: TipCars.com
Čtenář bydlící v horách potřebuje v zimních měsících vůz, který nahradil Subaru Justy. V jeho hledáčku stanul model SX4 od Suzuki. Je vhodnou volbou nebo doporučíme jiný vůz k protahování komunikací?

Dotaz: Subaru Justy 1.3 GL. Ani jednou nás nenechalo na holičkách. Tato cesta se pouze pluhuje a když to obsluha včas nestihla sjel jsem tak, že jsem hrnul sníh až mi lítal na přední sklo a v těchto kolejích jsem zase vyjel. To vše s dobrými zimními pneumatikami bez řetězů. Rád bych si pořídil auto nové a jednak se mi líbí, jednak by velikostí stačilo a to je Suzuki SX4 4x4. Splní toto auto moje představy a potřeby? Děkuji R.Krtička


Odpověď: Suzuki SX4 nebo Fiat Sedici ve verzi 4x4 by Vám mohl za předpokladu dobrých pneumatik stačit. Bohužel si myslím, že připojitelný pohon zadní nápravy je krajní řešení (výkon je totiž přenášen na přední nebo všechny kola pomocí elektromagnetické spojky, která pracuje ve třech režimech - 2WD, Auto, Lock). Automatické připojování pohonu zadní nápravy probíhá rychle a nepozorovatelně. Při využití režimu Lock přenášen na všechny kola. Otočením ovladače umístěného na středovém tunelu do polohy Lock se uzavře dělení točivého momentu v poměru 50:50 mezi obě nápravy. Po překročení 60 km/h se však režim automaticky vrátí do polohy Auto, což poznáte pomocí grafického symbolu v přístrojovém štítě.

TIP: Suzuki SX 1,5 GLX v redakčním testu 

Pokud se rozhodnete pro koupi SX4 a nebudete vědět, který motor zvolit, mrkněte na poradnu věnovanou pohonným jednotkám právě v tomto modelu. V současné době nabízí Suzuki pro jízdy mimo město verzi Outdoor, kterou může pohánět benzínová šestnáctistovka nebo vznětová devatenáctistovka. Díky akční nabídce přijde verze s pohonem všech s benzínovým motorem na 439.900 Kč, resp. na 509.900 Kč s dieselem pod kapotou. Zvýhodnění v obou případech činí 40 tisíc korun oproti běžné ceníkové ceně. Ještě musím upozornit, že identické dvojče SX4 je Fiat Sedici je s benzínovou šestnáctistovkou ve verzi s pohonem všech kol nabízen za 435.900 Kč a s dieselem 1.9 MultiJet na 515.900 Kč.

TIP: Fiat Sedici 1.9 JTD v redakčním testu 

Osobně bych ve Vašem případě v cenové relaxi kolem půl milionu korun zůstal věrný značce Subaru a za stejný peníze bych pořídil raději dva roky starou Imprezu vybavenou standardně redukcí (!) a dvoulitrovým atmosférickým motorem se kterou vyjedete i sjezdovku. Vzhledem k náročným podmínkám (neprotažené komunikace, vyjeté koleje, závěje) se nabízí také možnost většího modelu Foresteru. Ten se může pochlubit velmi dobrou průchodností terénem a minimální světlou výškou 200 mm, což duo SX4/Sedici nedovede poskytnout. Klidně sáhněte po Foresteru vyrobeném v roce 2005 (a mladším), který je vybaven dvoulitrovým motorem s výkonem 116 kW a samozřejmě redukcí převodových stupňů, která usnadňuje rozjezdy na kluzkém povrchu zejména v kopcích. Pro vůz je dvoulitr plně dostačující a také relativně úsporný.

Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kýchal, 10.10.2008 12:44
Pan Krtička byl s výkony svého Subaru Justy 1,3 GL v horách zcela spokojen a chtěl jen vědět, zda se Suzuki SX4 si v tomhle ohledu nepohorší, když jinak se mu velmi zamlouvá (mně taky). Nic ve zlém, i když se Justy 1,3 honosí souhvězdím na kapotě, je to vůbec Subaru? Bezrámová okna ani plochý motor nemá - má aspoň tu redukci, kterou, pane Šikle, tak postrádáte u SX4? Možná se mýlím, ale není to Justy 1,3 jen Suzuki s pohonem 4x4?
Petr - TipCars.com, 10.10.2008 13:26
Nová generace Justy je doopravdy jen převlečené Daihatsu Sirion. Předchozí generace Justy s přídomkem G3X pochází od Suzuki (model Ignis). Máte pravdu, že předminulé generaci chyběla redukční převodovka a uzávěrka diferenciálu. Výkon na zadní nápravu přenáší mezinápravová viskózní spojka. G3X se může pochlubit solidní světlou výškou a dobrými nájezdovými úhly.

Pokud vím, tak Justy první generace bylo vlastní konstrukce a mělo řadu netradičních řešení (například převodovku E-CVT, litrový tříválec pod kapotou a hmotnost jen cca 6 metráků ...)

Ano, Justy tazateli stačilo, ale potřebuje větší vůz. SX4 popř. Sedici není špatnou volbou. Osobně bych sáhl však po Foresteru se kterým mám ze všech uvedených automobilů nejlepší zkušenosti a vždy mě dovede mile překvapit, co vše svede.
Kylie, 10.10.2008 14:45
Ano, mluvila jsem o cenách nového vozu (v tom se české zastupení "umoudřilo"). Pro kupujícího ojetého vozu pověst (byť zasloužená) bohužel cenu (velmi) vysoko drží - to je fakt.
Kylie, 10.10.2008 14:48
Petře! Vy mi "radost" děláte .-)
To NENí poprvé co se (doslova) shodneme..
Pěkný den
honzyk, 12.10.2008 20:55
Forester je skvělé auto, ale jestli pán má (měl) Justy a teď chce něco jako SX4 nebo Sedici tak asi nebude uvažovat o autě velikosti Forestera. Jako ideální volba mi připadá nová Impreza, klidně s 1,5 benzinem. i když samozřejmě záleší na náročnosti terénu, ale myslím, že co zvládlo Justy projede Impreza taky.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů