Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Suzuki Swift - úspora za každou cenu?

Poradna
Marek Oborník | 15.01.2008
foto: TipCars.com
Dotaz

Přeji hezký den!

Prosím o radu ohledně možné koupě vozu Suzuki Swift 1,0; r.v. 1995; 39 kW; výbava klimatizace.

Nemám s tímto vozem žádné zkušenosti. Recenze uživatelů vyznívá slušně, ale rád uvítám Váš názor.

Mám možnost vůz pořídit s novou STK a cenou do 25 tisíc, což je celkem lákavé.

 

Tůma, Praha


Odpověď

Osobně nemám na Suzuki Swift minulé generace zrovna pozitivní názor. Ano, je spolehlivý a úsporný, ale také je zde dost negativ, díky kterým bych v konečném důsledku tento model nedoporučil. Vámi zvažovaná generace se objevila na trhu v roce 1989, a s minimálními změnami vydržela ve výrobě až donedávna. Modelová řada obsahovala tří a pětidveřový hatchback, čtyřdveřový sedan a později dokonce kabriolet. Motorická paleta obsahovala tříválec 1,0 39 kW (pouze pro hatchback), čtyřválce 1,3 50 kW, 1,3 16v GTI 74 kW, a 1,6 16v 70 kW (pouze pro sedan). Zajímavostí byl typ 4WD s pohonem všech kol.

Swift jako takový je velmi jednoduchý vůz, což má pozitivní vliv jak na spolehlivost, ale díky úspoře materiálu i na hmotnost vozu, s čímž souvisí velká provozní úspornost a překvapivá dynamika. Třeba takový třídveřový hatchback s motorem 1,3 50 kW a hmotností nějakých 740 kilogramů se v praxi chová tak dynamicky, že mnohé moderní (a ekologické) osmnáctistovky nemají na krátkém úseku šanci. A to ani nemluvím o Swiftu GTI nebo 1,6 16v. Dokonce ani dynamika tříválce 1,0 není tragická, nicméně tento motor nemá dle mého názoru žádné opodstatnění, neboť třináctistovka s 50 kW je stejně úsporná, navíc však znatelně dynamičtější a kultivovanější (pokud se to tak dá nazvat). U obou spotřeba překročí hranici šesti litrů snad jen v městském provozu, což je výborný výsledek. Swift dobře startuje, dobře topí, se čtyřválcovými motory dokonce silně zrychluje, na druhou stranu je ve vyšších rychlostech hlučný, nepříliš hermeticky uzavřený (svist větru ve dveřích, občas i zatékání), nevalně brzdí, a v určitých otáčkách mu vibruje celá karoserie.


TIP: ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Suzuki Swift

Hlavním životním mottem Swiftu je šetření za každou cenu. Šetření palivem, šetření pohodlím, šetření materiálem… Teď nemám ani tak namysli jednoduchý podvozek, který sice drží stopu, ale komfortem odpružení nevládne, jako spíše jednoduchá molitanová sedadla (vozy do r. 1996 vyrobené v japonsku), některé nezakrytované plechové části v interiéru, ale především neuvěřitelně poddimenzovanou konstrukci karosérie. Poté, co jsem viděl „odstrojený“ Swift z roku 1993 u autoklempíře, byl jsem doslova ohromen, a to v záporném slova smyslu. Tak katastrofálně subtilní konstrukci lze spatřit snad jen na Fiatu Uno z poloviny osmdesátých let. Na vyhozeném nezkorodovaném blatníku jsem se mohl osobně přesvědčit o tom, že zde použitý materiál je tak slabý, že po nastřihnutí nůžkami na plech se dal dále trhat pouze rukama!! Ve dveřích, jejichž výplň je tvořena tenkou sololitovou deskou potaženou umělou koženkou, nebyly v podstatě žádné výztuhy, a jejich místo zastával jakýsi hodně rozevřený tenký plechový U profil, který mohl maximálně chránit dveře před pouhým prokopnutím, natož tak před kolizí do boku vozidla. Ve stejném duchu je vyvedena prakticky celá konstrukce, což při nízké pohotovostní hmotnosti vlastně ani nepřekvapuje. Připočítáme-li k tomu to, že Swift je velmi náchylný na totální korozi prahů a podlahy (zejména do roku 1996), často posádku tohoto vozu obklopuje ultratenká a sotva pohromadě držící nebezpečná skořepina. Pozdější montáž airbagů je pouhým marketingovým tahem, dle mého názoru nemá posádka velkou šanci na přežití ani v městských rychlostech. Zodpovědně můžu napsat, že třeba Škoda Favorit je proti tomuto autíčku doslova tank, jakkoliv i on je dnes sotva vyhovující.

Koupě Swiftu (navíc za 25 tisíc) je možná na první pohled lákavá, ale jeho nízké provozní náklady a spolehlivost jsou vykoupeny nepřijatelným ústupkem v dimenzaci celé konstrukce. Tento automobil opravdu primárně vznikl jako „svižná nákupní taška“ a výsledek tomu odpovídá. V dnešním agresivním a nebezpečném provozu je cestování hazardem, ale záměrně snižovat svoje šance na šťastný návrat ve zdraví pro pár korun na povinném ručení a ušetřených pohonných hmotách - to by mohla být velmi nešťastná volba… Pokud nehodláte vůz používat vyloženě jen pro městské pojíždění na krátké vzdálenosti, poohlédněte se raději jinam, nejlépe alespoň o třídu výš.


Klady a zápory

+ spolehlivost díky jednoduchosti

 

- absolutně poddimenzovaná konstrukce karosérie

 

+ velmi nízká spotřeba

 

- „alobalový“ povrch náchylný na sebemenší poškození

 

+ překvapivá dynamika jízdy (motor 1,3 a výše)

 

- překvapivě drahé náhradní díly

 

+ snadná manévrovatelnost a dobrý výhled do všech stran

 

- rázy při přejezdu nerovností

 
 

- náchylnost k nebezpečné korozi nosných částí (zejména do roku 1996)

 
 

- špatná hluková izolace interiéru

 
 

- maličký zavazadelník (hatchback)

 

Hodnocení článku
1.6 z 5 (32%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 24.01.2008 12:39
Stavět Felicii před Swift ve spolehlivosti je, kulantně řečeno, hodně přehnané. Samozřejmě porovnání konkrétních aut by mohlo občas vyznít ve prospěch Feldy, to záleží mimo jiné i na provozovateli toho kterého auta, ale budu-li vycházet jednak z osobních zkušeností s oběma typy vozů, jednak z žebříčků TÜV, může se jít chuděra škůdka vycpat.
anonym, 20.02.2008 09:51
jistě, swift je nejlepší auto na světě. Akorát že si to myslí jen jeho majitelé.. BTW kde autor prosím vás lže? Přece taky píše že swift je úspornější a že je spolehlivý. A že je vyrobený z alobalu? To přece vědí všichni, akorát majitelé na to hystericky reagují že..
Pietro, 13.03.2008 12:29
Swifta jsem měl,byl z roku 2000 a byla to 1,3 GLX.
Zdá se mi,že je tu swift haněn opravdu hodně a neprávem,spolehlivější auto neznám a vždy záleží k jakým účelům si to auto kupujete. Jsou jistě bezpečnější vozy a třeba nový model je na tom o hodně lépe.
Swift má ještě dnes mnoho fanoušků ,na celém světě funguje mnoho klubů a majitelé nedají na tyto vozy dopustit.
anonym, 04.04.2008 22:42
že má swift slabé plechy je jasné, stejně jako je mají slabé i ostatní vozy. zkoukněte toto: http://swift.jablkon.cz/view.php?cisloclanku=2006070004
a pak v rámci objektivity zvedněte svoji felicii za páté dveře a hezky to nafoťte, ať zříme sílu plechů. ale většina felicií z roku 1994 má páté dveře spíše symbolické, že?
anonym, 12.07.2008 20:53
koukněte na toto: http://www.youtube.com/watch?v=ycqpu0F_QEQ&feature=related
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů