Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Suzuki Swift

Recenze uživatelů
Jan Dušek (28) - nerozhoduje | 19.10.2006
foto: TipCars.com
Auto Suzuki Swift jsem koupil v 9/05 jako ojetý vůz. Při koupi měl najeto 45 000 km (předpokládám stočeno o 30 000 km), teď v 10/06 najeto 70 000 km.
Značka:Suzuki
Model:Swift
Typ: 
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:993
Palivo:benzín
Rok výroby:1997
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:45000
Najeto km nyní:70000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:1 rok
Průměrná spotřeba:5,5 l
Předchozí vozidlo:Škoda Forman
Přeji hezký den, podělím se s Vámi o zkušenosti jednoho Japonce. Recenzi pojmu v odstavcích po základních částech auta, aby byla trochu přehledná. Auto Suzuki Swift jsem koupil v 9/05 jako ojetý vůz. Při koupi měl najeto 45 000 km (předpokládám stočeno o 30 000 km), teď v 10/06 najeto 70 000 km. Vůz jezdí denně a porce 25 000 km za rok je solidní (čekám na reakce, že najezdíte 50 000 km/rok, že je to málo). Ke koupi mě donutil stav předchozího auta (Škoda Forman), přestože jsem se o něj staral, shnil a závad po dobu provozu měl hodně (3 roky). Takže o spolehlivosti starších škodovek vím své. Otec měl novou Felicii 2000 a celkem nic moc.
MOTOR: obsah 993, 3-válec OHC. Spotřeba benzínu 5 - 5,5 l kombi, jezdím svižněji. Spotřeba oleje skoro 0, za 15 000 km jsem nedolil nic, ale trochu ubyl, cca 0,5 l. Je zajímavé, že má výkon 39,5 kW a Fabie s 1,2 HTP 40 kW. Motor studený je trochu hlučný - 3 válce, horší vyvážení kliky atd., potom utichne. Je odstupňován - na rozjezd do 90 km bezvadný, pak ztrácí, ale stále rozjíždí dobře, ALE max. 140 km/h, víc nic ani prosby. Řazení je celkem přesné. Řízení je velmi dobré, volant padne do ruky a je přesné, poloměr otočení je malý a tedy skvělý. Výhoda je i povinné ručení (nejnižší sazba - 1500 Kč/ rok).
KAROSERIE: auto je menší, s tím se musí počítat. Přístup k motoru atd. dobrý, přední dveře dobré, sedá se trochu níže, ALE zadní dveře se málo otevřou, takže nasednutí dospělého člověka je v mírném nacvičení o zaplutí do otvoru na sedačku. Přesto však prostor pro kolena vzadu celkem dobrý i s přední sedačkou max. vzadu. Páté dveře jsou menší o panel světel (po celé délce), tím pádem zmenšený otvor. Je to protože ten zadní práh 5. dveří zpevňuje o dost tuhost karoserie, takže se Swift o hodně méně kroutí, než např. Favorit. Výhled z vozu dobrý, celkově je v dnešní době design zastaralý.
OSTATNÍ KOMPONENTY: přední náprava klasika, jednoduché kotouče. Chlazení a topidlo bez problému. Zadní náprava je zajímavá, protože není vlečená, ale skládá se z ramen, bubnové brzdy. Zajímavostí jsou světla, jsou zdvojená, parkovací vpřed jsou v hl. světlech a v rozích blatníků, blinkry jsou nesmyslně v náraznících. Vzadu jsou poziční světla také 4. Novější typ už to nemá. Pneumatiky používám letní 155/13 a zimní 165/13.
INTERIÉR: Přístrojová deska je dobrá, trochu odpuzují táhla na topení, větrák (nechybí tu ani vnitřní cirkulace vzduchu). Výtka je v rozvodu vzduchu na boční skla a v nemožnosti uzavřít jednotlivé čelní průduchy. Jinak topí dobře. Málo odkládacích prostor, madla na dveřích malá, chybí opěrka ruky. Ve volantu je airbag a centrál. zamykání. Přední sedala celkem dobrá, ALE zadní. Rovná lavice, opěrky hlavy nahrazené pouze vyvýšeninou z opěráku. Výrobce asi počítal dopředu 2 dospělí, vzadu 2 děti (tady má Forman učitě navrch). Naštěstí tam sedí v sedačce roční syn, takže nedostatky necítí. Kufr je celý vyplastovaný, zadní sedačky s opěráky spojené gumotextilem spodlahou (dobrá údržba). C sloupek a D sloupek není obložen (nepochopitelně). Plnohodnotná rezerva.
ZKUŠENOSTI, ZÁVADY A SHRNUTÍ: závady: tekla voda (výměna uvolněné motex pásky), nefukční polohy ventilátoru (sletování ohmických vodičů), výměna výfuku (2 díly - 2 100 Kč), výměna baterie (s tím jsem to koupil - 900 Kč), oprava aretace předních dveří. Zkušenosti a shrnutí: denně jezdím do práce 50 km. O víkendu s rodinou, manželka, dítě, kočár, další harmpádí :) a vejdeme se. S náhradními díly je trochu horší, vše se dá sehnat. Cena je trochu vyšší. Zatím jsem nepotřeboval, na Formana byly levnější, zase jsem sháněl furt. Jeden příklad, čekají mě brzdy, můj servisák za 3 000 Kč, Forman za 2600 Kč. S autem jsem spokojen, samozřejmě není na dálky. Určitě mě budete napadat, že jsem proti škodovkám zaujatý. Dříve byl opak pravdou (pocházím z Mladoboleslavska), dnes už nelituji, že jsem dal na rady servisáka a koupil Japonce. Teď tam chodím pokecat a je fakt, že s Formanem jsem tam byl častěji. Každý ať si přebere, co chce, ale mrzí mě, že spousta lidí chválí škodovky až fanaticky. Viz recenze na Fabii 1,2 HTP. Ale vlastně je mi to úplně jedno. Snad se Vám recenze bude líbit, některé jsou fakt hrozné, snad budu lepší.
KladyZápory
Nízké provozní náklady Dostupnost a cena dílů.
Nejnižší povinné ručení Horší přístupnost k zadním sedadlům
Bezporuchovost  
Nízká pořizovací cena.  
  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
3
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
3
Design
3
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
3
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.79
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Giorgio, 22.10.2006 11:52
Nevím, co s těmi plechy všichni rádoby "odborníci" mají. Včera v Autosalonu na Primě jsem se dozvěděl, že s Fiatem Brava neni radno bourat nejen kvůli slabším plechům, ale snad i méně kvalitnímu laku. Nevím, co to bylo za jouzu, ale je ostuda, že něco takového vysílali. :(
wolff, 22.10.2006 14:14
Jéžiši, té mě mrzí, že sem to neviděl, co tam ti magoři zase plodili... Mohla to býát dobrá komedie...
Pepe, 23.10.2006 09:23
Jenom to, že vliv na kvalitu mají jiné věci, než kde je automobilka registrována. A německý auto kolikrát Německem jen projede...
Šakal, 31.12.2006 16:07
Souhlas, za ty peníze určitě lepší volba, než třeba Rencek Thalia. S tím Swiftem se nic moc neděje, je to trochu drnčák, ale zato japonský držák.
Šakal, 31.12.2006 16:13
Ááááá blbeček Pepe už je tady, tak co nám zase vybliješ???? Rencek a Pažout ,jsou nejlepší auta, co?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů