Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Subaru Outback 3.0R AT EXE

Testy
Petr Šikl | 14.08.2007
dalších 32 fotek
foto: Petr Šikl
Dnes Vám přinášíme vůbec první test spotřeby ležatého šestiválcového boxeru z lehké slitiny. Ten pohání vcholnou verzi modelu Outback od japonského Subaru. Spojení s pětistupňovým automatem a pohonem všech kol nezaručuje nízkou spotřebu, ale ...

Testovaný model spadá do kategorie vozů all-road. Modelový rok 2007 přinesl drobné kosmetické úpravy karoserie. Největší změnou je však třícestné ovládání motoru. Systém SI-Drive umožňuje pomocí třech přednastavených režimů ovládat charakteristiky motoru a převodovky se zpětnou vazbou. Na výběr je režim Intelligent, který klade důraz na hospodárný provoz, dále sportovní režim Sport pro otevřené silnice a Sport Sharp pro využívání veškerého výkonu bez ohledu na zatížení. Tento ostrý sportovní režim využijete zejména na "německé" dálnici a při předjíždění. Reakce škrtící klapky je na plynový pedál okamžitá a dokonce si užijete i pořádné "kick-downy" a vysoké otáčky, kdy šestiválec produkuje impozantní zvuk. Zvolený mód se zobrazuje na multifunkčním displeji v kapličce za volantem. Mód lze volit pomocí kruhového ovladače na středovém tunelu (něco jako i-drive u BMW) nebo tlačítkem na volantu. Nad řazením můžete převzít nadvládu pomocí pádel pod volantem nebo řadící páky pomocí sekvencí.

zdvihový objem motoru (ccm3)

3000

 
maximální výkon motoru (kW (k) / ot./min.)

180 (245) / 6600

 
točivý moment motoru (Nm. / ot./min.)

297 / 4200

 
délka (mm)

4730

 
šířka (mm)

1770

 
výška (mm)

1545

 
rozvor (mm)

2670

 
provozní / celková hmotnost (kg)

1545 / 2060

 
zrychlení 0-100 km/h (s)

8,5

 
maximální rychlost (km/h)

224

 
objem zavazadlového prostoru (l)

459 / 1628

 
objem palivové nádrže (l)

64

 

Podmínky testu: Ve voze cestoval řidič a zavazadla. Teplota vzduchu se pohybovala v rozmezí 27-28°C a doprava v hlavním městě i mimo něj byla celkem plynulá. Na dálnici panoval řídký provoz. Vůz měl v době testu najeto mírně přes 19.000 kilometrů a tankovaným palivem se stal Natural 95. Tankování probíhalo u stejného stojanu na stejné čerpací stanici, vždy až po okraj nádrže. (Naměřené údaje porovnám závěrem testu s údaji palubního počítače).

TIP: TEST SPOTŘEBY: Volvo C30 T5

Popis trasy: trasa začíná u čerpací stanice na Plzeňské ulici směrem do centra. Po úplném dotankování palivové nádrže trasa pokračuje cca 500 metrů dále směrem do centra, kde na světelné křižovatce odbočuji doprava do Jinonické ulice. Následuje Klikatá, Karlštejnská, Řeporyjská. To se již dostávám na Jeremiášovou ulici, ze které zanedlouho odbočuji ulicí Smíchovská do městské části Řeporyje. Odtud "frčím" Dalejskou pod železniční viadukt směrem na obec Zadní Kopanina před kterou opět odbočuji prudce doprava a směřuji na obec Ořech. Následuje Chýnice, Kuchař, Vysoký Újezd, Lužce a konečně v Loděnicích najíždím na dálnici D5 po které pokračuji až na její konec, kde sjíždím Bucharovou ulicí zpět do Motola na Plzeňskou a posléze končím na místě výjezdu.

Celý okruh měří 47-48,2 km. Podíl dálnice, obce a komunikace mimo obce je vždy zastoupen přibližně třetinovým podílem.

Okruh I. aneb ekonomicky a komfortně - po dotankování nádrže po samé hrdlo vyrážím od čerpací stanice směrem do centra v jízdním režimu Intelligent. Celkem plynulý provoz střídá na okraji Prahy překážka v podobě výkopových prací a provoz je řízen kyvadlově, což znamená zdržení dvě až tři minuty. O další drobné zdržení se postarali zajíci na vozovce, kteří běželi z vesnice do vesnice po asfaltu. Dále cesta pokračovala bez větších komplikací. Po nájezdu na dálnici udržuji rychlost v rozmezí 110-120 km/h. U čerpací stanice se na displeji palubního počítače ústalila konečná průměrná spotřeba na hodnotě 8,8 litru na 100 kilometrů. Trasu dokončuji za 51 minut, což odpovídá většině dojezdových časů.

Subaru Legacy 3.0R

 

průměrná spotřeba na 100 km dle PP (l)

 

cena paliva na 100 km (Kč)*

 
okruh I.

8,8

 

277,20

 
okruh II.

14,4

 

453,60

 
rozdíl: 

- 5,6

 

-176,40

 

* - v přepočtu 31,50 Kč za litr (cena v době testu)

Okruh II. aneb podruhé o něco svižněji - po dotankování usedám opět za volant a vyrážím na druhé kolečko. Pro ostřejší jízdu zapínám sportovní mód. Na semaforech praktikuji rychlé rozjezdy na předepsanou rychlost a užívám si dobré odezvy ze strany motoru a převodovky. Cestou se opět zdržuji na místě výkopových prací a mezi vesnicemi dojíždím nákladní vůz, který nelze díky úzké silnici předjet. Naštěstí po třech kilometrech odbočuji a konečně mohu přidat. Mezi vesnice projíždím přehledné zatáčky s většinou testovaných vozů sedmdesátkou. S Outbackem projíždím tyto úseky devadesátkou a navíc s pocitem narovnané silnice. Po nájezdu na dálnici zrychluji a několikrát využívám režimu Sport Shark. Malou ztrátu doháním a okruh nakonec dokončuji za skvělých 41 minut. Ostřejší jízda představuje zvýšení spotřeby o 5,6 litru na konečných 14,4 l/100 km.

V další tabulce se podíváme na odchylku průměrné spotřeby naměřené palubním počítačem ve srovnání s námi naměřenou spotřebou pomocí dotankování do úplně plné nádrže.

odchylka palubního počítače:

 

okruh I.

 

okruh II.

 
průměrná spotřeba dle PP (l/100 km)

8,8

 

14,4

 
průměrná spotřeba dle dotankování (l/100km)

8,9

 

14,1

 
rozdíl hodnot (l/100 km) 

+ 0,1

 

-0,3

 

Z tabulky je patrný téměř zanedbatelný rozdíl naměřených výsledných hodnot v prvním případě (o 0,1 litru). Palubní počítač v druhém případě naměřil o 0,3 litru více než já formou dotankování.

dosažené jízdní výkony dle PP

 

okruh I.

 

okruh II.

 
čas (min.)

51

 

41

 
průměrná rychlost (km/h)

-

 

-

 

V poslední tabulce porovnám jednotlivé údaje průměrné spotřeby prezentované výrobcem s mnou naměřenými hodnotami průměrné spotřeby na základě palubního počítače. Ve městě Outback spotřeboval v průměru 13,2 litru paliva na každých sto kilometrů, což je 0,6 litru méně než udává výrobce. Při jízdách mimo město si šestiválec řekl o 7,4 l/100 km, což mě mile překvapilo. Na dálnici je to horší. Na hranici rychlostního limitu si šestiválec ve spojení s automatickou převodovkou říká téměř o 10 litrů paliva. V kombinovaném provozu se většinou vejdete do 10 litrů na 100 km, což odpovídá údajům výrobce. Řidiči vyznávající ostrou jízdu musí počítat s hodnotami vyššími. Pokud Outbacka pořádně proženete, počítejte klidně i se 17-20 litry/100 km.

Subaru Outback 3,0R

 

hodnoty udávané výrobcem:

 

hodnoty naměřené dle PP:

 

rozdíl:

 

město: (l/100 km)

 

13,8

 

13,2

 

-0,6

 

mimo město: (l/100 km)

 

7,4

 

7,5

 

+0,1

 

kombinace: (l/100km)

 

9,8

 

10,2

 

+0,4

 

Závěr:

Možnost volby jízdního režimu šestiválcovému třílitru v Outbacku prospěla. Se silným boxerem lze nyní jezdit v běžném provozu za přijatelných 10 litrů. Přičteme-li k tomu výborný zvuk, pernamentní pohon 4x4 a automatickou převodovku, je tato hodnota více než dobrá. Celý test jsem zakončil průměrnou spotřebou rovných 9 litrů, což považuji za špičkový výsledek. Z 700 km trasy 20% cesty připadalo na město, 30% na dálnice a 45% na okresní silnice a zbytek 5% na horské kopcovité silničky často s nezpevněným povrchem.

Hodnocení článku
3.7 z 5 (74%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 14.08.2007 20:44
jojo vědí ;)
taky jsem začal jako lehkonožka. káru jsem pořídil na podzim 2005 - a pak přišla krásně zasněžená zima, která mě "vyléčila". prostě to je paráda když boxer zaryčí a kola se roztočí...
anonym, 14.08.2007 20:50
do outbacka/kombíku se zcela bez problémů vejde kanape d x š x v 180x90x70 v kuse. čili normální zavazadla nemůžou dělat problém...
anonym, 15.08.2007 09:53
moje osobní zkušenost s outbackem 3,0 AT je průměr 9,5l/100km
ale i kdyby bral 13l tak je mi to u tohoto vozu jedno
protože mám každé ráno radost to nastartovat a jet za prací.
nevíc mi při startování nevypadne z výfuku briketa jako u TDI
prostě některé požitky stojí více peněz. pěkná holka je také kapku
provozně dražší...tak proč si to nedopřát
milan1, 15.08.2007 10:57
Až tak lektorsky by som to nebral a nevyťahoval sa pretože termín ležatý boxer síce používaný nie je, ale je pochopiteľný v prípade, ak chceme povedať, že piesty sa pohybujú v rovine horizontálnej a nie vertikálnej, čo by bolo u motora typu boxer teoreticky tiež možné. Prácu redaktora zosmiešniť môžte až v prípade, ak nie vy sám, ale iní ľudia okolo vás povedia, že ste macher v tom, čo robíte... Ak je to tak, klobúk dole pred vami a pekný deň bez neopodstatnenej kritiky na vašu osobu!
anonym, 15.08.2007 14:04
Jste sice prisny soudce, ale vecne: netvrdim sam o sobe nic, pouze pouzivam spravne technicke terminy a jen o to tu jde. Budto je neco spravne nebo nespravne. Ne o machrovani. Vasemu souzeni tudiz unika podstata veci a sice, ze lezaty motor je motor radovy otoceny o nejake stupne na bok atd. Nejedna se ani o zesmesnovani prace redaktora, pouze o uvedeni veci na spravnou miru. A podle Vami stanovovanych kriterii na opravnenost kritiky prace redaktora bohuzel nezalezi evidentne na tom co rika odborna terminologie, ale na tom, ze nevite kdo na ni upozornuje. Kdyby to precetla z odborne prirucky uklizecka tak podstatou veci neni ta uklizecka....
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů