Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Subaru Outback 2.5 + LPG a stručné hodnocení po pěti letech

Recenze uživatelů
Suban 35 (43) - Česká republika | 16.05.2013
foto: Petr Šikl
LPG již nikdy více, servisní náklady se v žádném případě nevyrovnají úspoře paliva. Další problém je se spojkou, která je zřejmě poddimenzovaná. Na zadních sedačkách by mohlo být více místa pro nohy.
Značka:Subaru
Model:Outback
Typ:2.5 + LPG
Karoserie:kombi
Objem motoru:2 500
Palivo:LPG + benzín
Rok výroby:2008
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:87 000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:5 let
Průměrná spotřeba:9,5
Poruchy:spojka včetně setrvačníku
Předchozí vozidlo:Škoda Octavia
LPG již nikdy více, servisní náklady se v žádném případě nevyrovnají úspoře paliva. Další problém je se spojkou, která je zřejmě poddimenzovaná. Na zadních sedačkách by mohlo být více místa pro nohy. K LPG od firmy Vialle ale musím říci, že funguje naprosto bezvadně a zcela automaticky.
K jízdním vlastnostem lze říct pouze 1*. Další skvělá věc u tohoto vozidla je redukční převodovka, kterou velice často využívám při tahání karavanu (1 500 kg). Před tímto vozidlem jsem měl Škodu Octavii 1.9 Tdi 81 kW, s níž jsem najel 240 000 km. Co do spolehlivosti a zejména provozních nákladů veliká spokojenost, co se ale týče jízdních vlastností - ve srovnání s Outbackem to byl propadák skoro o dvě třídy.
Závěrem chci tedy uvést, že kdo chce jezdit autem, které dokáže zvednout při jízdě adrenalin, tak ať jde do Subaru, musí ale počítat s tím, že provoz takového auta něco stojí. Vzhledem k tomu, že si již vybírám nového "subíka", tak budu volit jednoznačně opět benzín (škoda té 3.6) a jdu do CVT, abych se vyhnul potížím se spojkou.
KladyZápory
Jízdní vlastnosti Spojka
Komfort jízdy Nepřiměřeně drahé sevisní prohlídky u LPG.
  
  
  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
3
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
3
Pružnost motoru
3
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.08
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.2 z 5 (64%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Reno, 16.05.2013 17:11
já nebo pisatel?

"LPG již nikdy více, servisní náklady se v žádném případě nevyrovnají úspoře paliva."
"K LPG od firmy Vialle ale musím říci, že funguje naprosto bezvadně a zcela automaticky."
inza, 16.05.2013 19:43


Ptal bych se na to stejné:
- tedy pokud vše funguje naprosto bez problémů, ušetřil jsem zhruba 1 Kč na 1 najetý km (při spotřebě tohoto motoru i o něco málo víc), kolik stály všechny servisy související s LPG? Jaký byl rozdíl v kupní ceně oproti autu bez LPG a jaký je rozdíl zůstatkové hodnoty?

Pokud si vypíšu tyto položky, zjistím, jestli se mi to vyplatilo nebo ne... tyto informace bohužel chybí.
Zdeny60, 17.05.2013 06:51
Pokud zvažuje někdo nákup jakéhokoliv Subaru, tak existují min. 2-3 velmi slušná diskuzní fora, které řeknou zcela vše a o všem. Tím bych začal a vše nastudoval.

Stručně řečeno, Subaru razilo svoji vlastní cestu a pojetí konstrukčního řešení svých aut. Dnes už to bohužel přestalo platit, jsouc ovlivněno evropským chápáním řešení aut (bohužel to byla pro značku cesta do pekla a znamenalo to, že Subaru spadlo mezi tuctové vozy, nad které naštěstí převyšuje svými jídzními vlastnostmi i dnes a řada konkurentů na ně dodnes nemá).

Subaru jsou specifická auta, která nevynikají ani zrychlením na 10km/h, ani maximální rychlostí, ale čím dodnes vynikají, je výtečný poměr kvalita/užitná hodnota/jídzní vlastniosti/spolehlivost. Nenabízí sice tolik el. vymožeností jako německá konkurence, ale na rozdíl od ní Subaru fngují neskutečně spolehlivě a jsou odolná po všech stránkách, jak agregáty, tak kastle. Toto tvrzení platí bohužel zase je do generace Legacy/Outback IV, tedy modelové roky do 2008, kdy přišla nová generace.

Pokud někdo nadává na to, že motory 2,0R či 2,5 (jak 2xOHC tak 2xDOHC) jsou líné, má pravdu jen částečně. Ony totiž nejedou "vocpd", ale díky silně podčtvercovému profilu jedou výtečně ve vysokých otáčkách. A mkdo tohle pochopí a odhlédne pak samosebou od vyšší spotřeby, má na hubě úsměv od ucha k uchu a nechce se mua ni v ystupovat. kdo se snaží tyto motory dusit mezi 1500-2500rpm, pak píše, že je motor líný. Ale zkuste ho vytičit na 4,5-5t rpm a bude zpívat jinak- v souznění s motorem!

Podovzek - velmi odolný a hlavně neskuetčně dobře vyladěný. Kompromis mei jídzními sportovními rysy a pohodlím, hlavně OTB žehlí naše tankodromy jakonic. Kastle do modelu IV je výtečně tuhá (což už nelze říct o té současné, protože při stání napíč přes obrubníks emnohdy nedaří zavřít 5. dveře. FUJ, konstrktéři FHI!). Posez za volantem - já hodnotím 5*/5. jen to chce najít tu správnou pozici.

Ne, už končím, protože vlastním 2 vozy Legacy (jeden s 2litrem, jeden SpecB) a mohu říct je to, že nelituji ani minuty, kdy jsem si je pořídil a náhradu za SpecB jsem hledal rok a velmi obtížně, aby se posunul zase nahoru.

Vybrat slušný kus Legacy či OTB z let 06-08 a může být člověk opravdu spokojen.

LPG - toť vždy otázka a nevěřím, že existuje dnes motor, který nemá obdobné problémy při provozu na LPG, jako motory SUbaru.
Paul, 17.05.2013 08:35
Osobně si nemyslím, že pisatal na koupi Suba s LPG prodělal. A to kvůli jedné věci. Prodávejte dnes velký ojetý benzín... V bazaru ho vykoupí za směšné peníze a přes inzerát to bude trvat dlouho a peněz to nevynese o moc víc. Lidi totiž stále hledí jen a jen na spotřebu, i když najedou max. 10 000 ročně. Naopak dovozcem zastavěné značkové LPG, za velmi rozumný příplatek může zvednout zůstatkovou hodnotu i o několik desítek tisíc a likviditu ojetiny zkrátit na zlomek času! To že málo najezdil a měl tím pádem vyšší servisní nákldy na jeden km je fakt. Ale opět to chce vše propočítat a nevěřím, že se mu to nevyplatilo. Prostě jsou lidi, kteří řeší jen jednotlivé účty a faktury a nedovedou se nad problémem zamyslet komplexně.

Spojka s dvouhmotou je obvyklá slabina těchto vozů. Kamarád má myslím to samé co pisatel, a taky to řešil + poloosa. Celkově ranec. A to využívá redukční převodovku co jen to jde.
subarák, 17.05.2013 13:57
Především vyjádřím 100% souhlas se Zdenym, v jeho příspěvku je vidět praktická zkušenost s danými auty a ne jen teoretické plácání hospodských teorií, jak tady často vidím. Máme doma taktéž dvě Subaru, a to Outback 2,0D a Forester 2,0i LPG(obě r.v.2008). Náklady na servisní prohlídku u Foresteru s LPG oproti čistě benzinovému jsou vyšší cca o 1200kč(hodina práce+2nová těsnění pod víka ventilů). Kontroluje se po 30tis. km.Preventivní výměně čerpadla LPG nerozumím, nechal bych ho tam, dokud bude fungovat(pokud je to už po záruce). Prodělat na LPG lze jediným stylem, ato tím, že mi nadělá škody na motoru(ventily, ventilová sedla). Po 10ti letech zvažovat novou nádrž je skoro nesmysl, taková investice do takhle starýho auta se nevyplatí.
Nejsem zastáncem pohonu na LPG, máme ho v autě jen proto, že je to koupená předváděčka, kde to už bylo namontovaný, přičemž to auto bylo za velice zajímavý peníze. Každý vidí jen cenu 1l LPG ale málokdo si uvědomí rizika fatální závady motoru. V případě naftových aut mluvíme o RIZIKU drahých oprav(dvouhmota, vstřiky.....), v případě LPG je to téměř jistota, že k tomu dříve či později doje(málokterý současný motor to vydrží déle než 200tis km, některé motory se opravují klidně po 80tis. -nemám na mysli jen Subaru, platí to plošně, Subaru patří k těm odolnějším).
Pokud LPG, tak jedině originál fabrický se zárukou, pokud to namontuje LPG servis do nového auta, je po záruce, navíc kontrolu vůle ventilů pak taky nikdo nedělá a výsledek jsou v 80tis. upálené ventily.
NIKDY nekupujte auto provozované delší dobu na LPG bez toho, že důkladně zkontrolujete stav ventilů a ventilových sedel. Pokud to uděláte, je to ruská ruleta s pěti náboji v bubínku revolveru.
Autorovi, bych poradil ještě jednu věc. Pokud budete kupovat znovu Outback, zvažte pořízení dieselu a to kvůli tahání karavanu. Taky tahám karavan, asi něco podobnýho (Hobby 560KMFe), celková hmotnost 1500kg a přeci jen tady se projeví síla N.m. naftového motoru, rovněž spotřeba oproti benzinu s karavanem bude výrazně nižší(u mě 10-11l nafty, ale jezdím s tím jako čuně,šlo by to za míň, kdyby se chtělo). Nafta v manuálu bude za stejný peníze jako 2,5i s lineartronikem, 5let záruka(nebo 200tis km), takže jediný co hrozí je spojka s dvouhmotou, to je 35tis (na to se záruka nevztahuje), přičemž úspora na palivu je asi 1kč na 1km. Pokud si auto necháte 5let a cca 100tiskm a budeme počítat jednu výměnu spojky, jste furt 65tis plus. Navíc lineartronic mění olej po 4letech nebo 60tis, u aut s tažným se mění po 30tis km. Dá se sehnat i nafta s lineartronikem, ale cenově to bude +60tis. oproti manuálu, jestli se to vyplatí nebo ne je na vás. Jediný kde bych to ocenil je couvání s karavanem, zpátečka u manuálu je moc rychlá a spojka pak dotane dost zabrat.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů