Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Subaru Legacy (2009-2014) - vyplatí se jako ojetina?

Poradna
Blaháček Marek | 23.10.2015
Poctivá čtyřkolka, nebo past na vaši peněženku? Ne, tentokrát vás moc strašit nebudeme. Upozorníme ale na možná úskalí při výběru staršího legacy nebo outbacku.

DOTAZ: Dobrý den, rád bych koupil mé vysněné auto, kterým je Subaru Outback. Už nějaký čas čekám, než se ceny ojetých kousků přiblíží mým možnostem. Nyní s podzimem bych rád zainvestoval cca 400 tis. Kč do poslední generace. Nevím ale, který motor zvolit, moc toho nenajezdím, cca do 15 tis. km/rok.

Děkuji Marek D., Brno


ODPOVĚĎ:

Dobrý den Marku, nejdříve zmíním jednotlivé motorizace této páté generace. Prodávat se začala v roce 2009. Legacy přišlo v sedanu i kombíku (u nás výrazně prodávanější) a se čtyřmi motory v nabídce. Základní zážehový dvoulitr s označením EJ (2,0i 16V) má výkon 110 kW. Můžete ho objevit se šestistupňovým manuálem nebo automatem Lineartronic, což je jinými slovy bezstupňový variátor. S ním jsem měl kdysi i novinářský vůz a můj subjektivní pocit byl, že auto moc nejelo, s manuálem bude jízda o poznání svižnější, i když ke ztrátě výkonu se přidávají i diferenciály. Jinak bych se tomuto motoru nebránil.

Dalším motorem, na který můžete při svém hledání narazit, je 2,5i. Ten se prodával ve dvou verzích, nejdříve s označením EJ a výkonem 123 kW a později s označením FB s výkonem 127 kW. Oba boxery jsou skvělé. Umí v reálném provozu jezdit do 10 litrů na 100 km, jsou spolehlivé a starší generace bude dobře sloužit i s pohonem na LPG. U něj ale prověřte informaci, kdy byly naposled měněny rozvody, popř. jejich výměnu proveďte. Škoda, že převážná většina ojetin má automat, který opět ubírá na výkonu. Jde o nutnou daň globalizaci značky. Hledal bych tedy tuto motorizaci s manuální převodovkou.

Přeplňovaný benzín 2,5 GT (195 kW) z Imprezy byl v nabídce jen do roku 2010. Ve své době se Legacy s tímto motorem nedalo sehnat pod milion. S vyšším výkonem se ale narodilo několik problémů. Motor se může přehřívat, takže těsnění pod hlavou nevydrží tak dlouho, jako u slabších motorizací. Zkrátka provozní náklady tohoto motoru nemusí být zrovna za hubičku.

Nejsilnější zážehovou motorizací je šestiválec 3,6R s výkonem 191 kW. Prodával se do roku 2013 a pro toho, kdo nehledí na spotřebu a chce se svézt, není lepší volby. Motorizace ale není v tuzemských bazarech příliš rozšířena a bude pravděpodobně také dražší, než je váš rozpočet.

Jediným dieselem byl už od počátku prodeje dvoulitr s označením E20 a výkonem 110 kW. Ti, co nevydrželi do jeho modernizace boxeru v roce 2013 si stěžovali na nekvalitní vstřikovače i na praskající klikové hřídele. Automobilka měnila celé motory a pokud si chcete býti jisti, jaký motor v bazaru kupujete, ten po modernizaci/výměně bude v číselné řadě začínat písmenem U. Vám bych diesel nedoporučoval - máte na něj příliš malý nájezd a i rizika dražších oprav jsou vyšší než u jakéhokoli benzínu.

Legacy odešlo z evropského trhu v roce 2014, v nabídce zůstal jen Outback. Nová, pátá generace přišla na náš trh letos. Co tedy napsat závěrem? Před koupí zvažte možné vyšší servisní náklady, i když je auto postaveno kvalitně, přeci jen se v porovnání s předchozí generací šetřilo a je to znát. Vybírejte tedy pečlivě a následně autu dopřejte pravidelný servis.

Hodnocení článku
3.2 z 5 (64%)
Hodnoceno: 35x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
danet - redakce TipCars, 19.10.2015 12:35


Dobrý den, napište prosím o zkušenostech s Outbackem v recenzi: http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost
Valnoha, 19.10.2015 14:22
Není to tak davno co se tady Zdeny certil když jsem napsal ze novej Forester stoji za prd. A ejhle ta změna nazoru. Nejen forester ale většina novych modelu.
Prevodovka CVT je kapitola sama pro sebe. Za me nikdy více.
Podotykam ze jsem v aute najel cca 5000km
Reno, 19.10.2015 18:45
z testu Foresteru 2.0 benzín s CVT: něco jako "převodovka řadí poměrně hladce, ovšem často váhavě a poměrně zmateně".
eTeflon, 23.10.2015 01:35
A nebylo by rozumnější řešení koupit raději generaci DO 2009 ale v TOP stavu? Ano, není to tak prestižní, ale.....??
Podobnou situaci řeším také, ale u jiné značky a hledám "starší" prověřený kousek v TOP stavu, a ušetřené peníze si nechám na servis
Reno, 23.10.2015 10:31
Jednoznačně. Když si člověk koupí Svět motorů nebo Autotip, dozví se o každé ojetině dvě až tři plnotučné strany vyčerpávajících informací, podrobný rozbor všech závad, hodnocení jednotlivých motorizací.
nerad to říkám, ale co je zadarmo většinou stojí za ho....
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů