Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Subaru Impreza 1.6 nebo 2.0?

Poradna
Petr Šikl | 17.09.2008
další 3 fotky
foto: TipCars.com
Čtenář se rozhoduje mezi šestnáctistovkou a dvoulitrem v Impreze, přičemž klade důraz na životnost, spolehlivost a spotřebu. Který motor je tedy pro Imprezu vhodnější?

Dotaz: Dobrý den. Mám na vás dotaz zda je Impreza 1,6 specifická co se týče spolehlivosti, životnosti, spotřeby a servisu proti stejnému modelu s motorem 2,0. Který model je lepší? Najedu cca. 15tis. km ročně. Mám zájem o r.v. 2001 a mladší. Za vaši odpověď předem děkuji. Karel Svetna


Odpověď: Dobrý den, veškeré dosud vyrobené Imprezy patří k držákům a v případě provozu na benzín a volbě běžného atmosférického agregátu se nemusíte ničeho obávat. Nestává se mi často, aby mě vzhledem ke každodennímu testování nějaké auto ještě překvapilo. Impreza to však vždy dokáže. Stará dobrá japonské škola s sebou nese prostě ducha osobnosti. Bezrámová okna snižující těžiště spolu s Boxerem a pohonem všech kol nechají zapomenout ne neútulný, strohý a šedý interiér, kterému však po stránce ergonomie nelze co vytknout. Stačí otočit klíčkem, projet ostřeji pár zatáček a postupně posouvat hranice pudu sebezáchovy. A nejlepší na tom je, že k tomu není potřeba přeplňovaný motor. Co ztratíte s běžným dvoulitrem oproti silnějším konkurentům na rovince, doženete hravě v zatáčkách. O příkladné trakci a jistotě jste informováni prostřednictvím citlivého řízení. Řazení u starších modelů příliš chvály nezaslouží, není nejpřesnější a občas s ním musíte trochu zápasit (tužší chod). Od roku 2005 však došlo ke zlepšení. Brzdy fungují znamenitě.

TIP: Subaru Impreza III – jaká je jako ojetina?

Pod kapotou Imprezy se objevily různé čtyřválce s protilehlými písty. Šestnáctistovce bych se rozhodně vyhnul a svou pozornost zaměřil na výkonnější dvoulitr. Jedna-šestka byla základním motorem a měla za úkol snižovat pořizovací cenu a z Imprezy dělat dostupné auto. Bohužel pro pohon všech kol je šestnáctistovka slabá a veškeré přednosti v podobě výborných jízdních vlastností ztrácejí smysl. Navíc si jedna-šestka žádá stejně paliva jako dvoulitr. Do roku 2005 dvoulitr produkoval solidních 92 kW, od tohoto data se pod kapotou objevil agregát s výkonem 118 kW, který se vyznačuje výtečnou pružností, kultivovaným chodem, minimem vibrací, nízkou hlučností a příznivou spotřebou.

Je dobře, že netoužíte po ostrých verzích (WRX, STi), které mají hliníkové závěsy kol, z čehož pramení jejich vyšší choulostivost. Přeplňované verze navíc trápí řada závad (popř. předčasné opotřebení silně namáhaných součástí), které v atmosférických verzích drží.

Spojka podle způsobu jízdy vydrží nějakých 150-200 tisíc kilometrů, její výměna přijde v autorizovaném servise na zhruba 10-12 tisíc korun. Pro delší výdrž spojky neváhejte ve strmějších kopcích používat pro rozjezd redukční převodovku, která citelně zkrátí převody. Drahého servisu se u atmosférických verzí vůbec nemusíte obávat. Po sto tisících se mění rozvodový řemen, který včetně práce přijde ve značkovém servise na necelých deset tisíc korun a v neznačkovém klidně na polovinu. Japonské originální baterie vydrží klidně deset let, což je na evropské poměry obdivuhodné. Karoserie je kompletně pozinkována, a tak se koroze neobjevuje ani u desetiletých exemplářů, které zažily tvrdou službu. Většina trpících exemplářů má za sebou absolutně necitlivé zacházení ze strany uživatele nebo prošly nekvalitní opravou třeba po nehodě.

Mnoho spotřebních součástek koupíte z druhovýroby. Například přední brzdové destičky pořídíte o 1300 Kč, zadní od 700 Kč, brzdové kotouče přední od 1.300 Kč, zadní od 1.000 Kč a například tlumiče Kayaba vyjdou na 3.300 Kč.

Závěrem bych ještě upřednostnil verzi sedan, která nabízí tužší karosérii a překvapivě větší objem pro zavazadla. Trváte-li však na verzi kombi, nebudu Vám ji rozmlouvat. Lepší přístup do zavazadelníku nahrazuje menší objem a užší rozchod kol.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 18.09.2008 13:31
Příspěvek jsem našla, děkuji a pěkný den
Kylie
anonym, 18.09.2008 19:40
Jsem gramaticky správně ten Kobyla,Impa sic trochu ubrala na brutálu,ale stále nmá konkurenci.Vaše Foto s Brumlou a Spidermanem jsem bohužel neviděl.Co chystáte nového po 28. říjnu a 7. listopadu?
anonym, 18.09.2008 20:22
Spidermana neznám, ale to "su ja" a to je Brumla.
Také bych z těch dvou spíše preferovala Imprezu.
S těmi datumy nějak nevím co myslíte, (ten) Kobylo. To jsou státní svátky?
Kylie
anonym, 18.09.2008 20:35
Stále čekám na odpověď po vašem nacionalisticko-xenofobním útoku ze 17.9. 22:27! Existuje šance, že se k tomu postavíte čelem, nebo je pštros vᚠoblíbený pták?
Kylie
Kylie, 21.09.2008 22:02
Zůstanu "báječná", když prozradím že jsem "paní"?
Pěkný den, Kylie
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů