Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Statistiky spolehlivosti podle ADAC díl 1: kterým malým ojetým autům je lepší se obloukem vyhnout

Aktuality
Michal Štengl | 04.05.2016
dalších 8 fotek
Toyota Aygo | foto: Michal Štengl
Německý automotoklub ADAC zveřejnil statistiky spolehlivosti, které sestavuje na základě výjezdů asistenčních služeb, tzv. žlutých výjezdů, k poruchám na silnici. V prvním díle poradíme, proč není dobré kupovat malé Fiaty a čím nás překvapil Renault.

Spolehlivost je po ceně jeden z klíčových parametrů při výběru ojetého automobilu. Člověk samozřejmě může dát na různé hospodské drby a zaručené informace od známých, nejvíc toho ale napoví statistiky spolehlivosti. U nás jsou asi nejznámější Dekra Gebrauchtwagen report či TÜV report, které své žebříčky sestavují z výsledků technických kontrol. Trochu odlišnou metodiku pro sestavování statistik spolehlivosti používá německý automotoklub ADAC, který pro svůj Pannenstatistik využívá data o výjezdu (a následných opravách) asistenční služby k poruchám, které se stanou řidičům na cestách v celém Německu. Jenom pro představu, pro statistiku za rok 2016 (data z roku 2015) to bylo celkem 3 980 918 výjezdů.

Jedná se o závady, jež si řidič nezpůsobí sám třeba špatným natankováním nebo defektem. Mezi tyto závady se řadí například potíže s akumulátory, což byl mimochodem vůbec nejčastější důvod výjezdu žlutých andělů, a to ve více než 35 % případů. Jak ukazuje přiložený graf, druhým nejčastějším důvodem byly potíže řízení motoru (15,2 %). Naopak minimum závad připadá třeba na filtry pevných částic.

Na základě těchto výjezdů je následně sestavena tabulka, v níž jsou čísla vyjadřující počet poruch na 1000 registrovaných aut. Každé políčko je podle daného intervalu poruch barevně ohodnoceno. Obecně platí, že čím starší auto, tím víc chyb se toleruje. Zatímco u vozu z roku 2013 je víc než 10,3 chyb ohodnoceno červenou barvou, tak u o tři roky staršího automobilu stejné číslo znamená vynikající hodnocení. Na první pohled tabulky připomínají omalovánky, nicméně cokoliv zeleného je v pořádku, naopak oranžová, resp. červená znamená průšvih.

Statistiky ADAC si obecně všímají 2 až 9 let starých aut, přičemž aby se nějaký model v tabulkách objevil, má za sebou minimálně 10 000 výjezdů, resp. 7000 následující rok. I proto se v tabulce u některého modelu vyskytuje mezi roky prázdné políčko.

Tabulky jsou rozdělené do pěti kategorií podle velikosti aut, přičemž ADAC míchá dohromady klasické hatchbacky, kabriolety či SUV. Statistiky zveřejníme postupně ve dvou pokračováních.


Minivozy
Zde se objevilo celkem osmnáct modelů včetně tuzemské Škody Citigo, která si nevedla vůbec špatně. Nicméně stejně jako modely VW Up a Seat Mii jde o nová auta, takže se objevují pouze ve dvou ročnících. Uvidíme za rok.

Poražení
Už tradičně se na předních pozicích nejčastějších zákazníků žlutých andělů objevují vozy Fiat 500 a Panda.


Fiat 500

Fiat Panda

U druhého jmenovaného se dokonce situace s příchodem nové generace vozu zhoršila. Dobrou koupí není ani Smart Fortwo, zejména starší ročníky je lepší raději nebrat.


Smart fortwo

Riziko představuje i u nás celkem oblíbený korejský trpaslík Chevrolet Matiz/Spark.

Vítězové
Samá zelená, a to velmi často i tmavě, signalizující skvělou spolehlivost, najdeme hlavně u Toyoty Aygo a jejího sourozence Citroën C1.


Toyota Aygo

Citroen C1

Podobně dobře je na tom i poslední z trojčat Peugeot 107, který se ale ve statistikách neobjevuje tak často jako jeho sourozenci. Celkem překvapivě najdeme na předních pozicích Renault Twingo, který tak bourá zažité představy o tom, že Francouzi a spolehlivost nejdou dohromady. Tedy alespoň v kategorii minivozů.


Renault Twingo


Malé vozy
V této velmi silně zastoupené kategorií najdeme celkem 31 modelů, a to jak stále ještě vyráběných, tak i těch, které už skončily. V této kategorii už najdeme také malá SUV (Opel Mokka) nebo MPV (Hyundai ix20). Až na pár výjimek dopadly malé vozy docela slušně.

Poražení
Nejvíc oranžových a červených polí najdeme u Fiatu, modelu Punto, kterému odcházejí akumulátory a dobíjení.


Fiat Punto

V těsném závěsu za ním je Dacia Sandero, kde najdeme červené políčko paradoxně u novějších ročníků.


Dacia Sandero

Ty trpí na vybité akumulátory, poruchové vysokonapěťové kabely a slepnoucí světlomety. Sázkou na nejistotu jsou vozy Peugeot 206 a 207, u nich se to hemží oranžovou a žlutou barvou.


Peugeot 206

Opakovanou závadou jsou vadné teploměry chladicí kapaliny, stávkující motormanagement, defektní alternátory nebo rozvodové řemeny. Žádná sláva to není ani v případě Hyundai i20 či u Renaultu Clio, který se začal zlepšovat až u ročníků 2012 a 2013.

Vítězové
Suverénní jedničkou se stal Mitsubishi Colt, u něhož najdeme samé tmavě zelená políčka.


Mitsubishi Colt

Samá zelená (převažuje světlejší) je to u dalšího Japonce Mazda 2 a překvapivě i u britského Mini.


Mazda 2

Mini

Chybu neuděláte ani s Toyotou Yaris, Volkswagenem Polo nebo Audi A1.


A co Češi?
Škodovky dopadly velmi slušně. Nejlépe je na tom SUV Yeti, které svítí zeleně. Roomster měl dvě slabší (žluté) chvilky u ročníků 2010 a 2011, jinak je také OK. Jediný žlutý ročník, a to 2011, mi připsala Fabia. Ta si stejně jako Roomster připsala i jeden tmavě zelený výsledek.

V příštím díle se podíváme na nejpočetněji zastoupenou nižší střední třídu, kterou doplníme manažerskou střední třídou, vyšší střední třídou a segmentem Minibusů.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Fanda, 05.05.2016 09:55
Ono záleží,jakou autobaterii výrobce montuje.Dnes bohužel například výrobce dodá jinou autobaterii přímo do Mladé Boleslavi,nebo značkovému prodejci a méně kvalitní jako náhradní díl do jiných prodejen.Proto také ta samá baterie zakoupená v novém vozidle vydrží osm a více let a ta samá zakoupená v prodejně autodílů čtyři roky.
David V, 05.05.2016 10:12


O tom jsem slyšel. Na druhou stranu mám v autě Vartu a za měsíc to bude 7 let a nejsem si jist, že ji budu před zimou měnit. Na druhou stranu dlužno říci, že jsem ji poslední 2 roky 2x přes zimu preventivně dobíjel.
, 05.05.2016 10:47
Včera jsem si ve světě motorů přečetl o loganu,kterej rozebrali po nájezdu víc než 400000km,a světe div se,ono to furt jezdilo-když si vyhledáš,jaký nájezdy mají v německu dácie taxislužby-ano, v německu a dácia -jeden se nestačí divit.A za ty prachy?
Fanda, 05.05.2016 19:04


JO Jo,také jsem to četl,navíc testovaný vůz byl i dobře ošetřen proti korozi,takže spodek vozu nečekaně zachovalý.
brin, 05.05.2016 20:48
Já měl ve fabuli žlutej noname 10 let a teď už v zimě manželce klekla, tak jsem koupil Bosch a tu starou dal do druhýho auta, benzín, tam vydrží dalších 5 let.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů