Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Stát chce sjednotit měření emisí a STK na jedno místo

Aktuality
Michal Štengl | 25.05.2016
foto: Michal Štengl
Ministerstvo dopravy se připravuje na aplikaci evropské směrnice, která nařizuje, aby kontroly emisí i technickou kontrolu prováděl jeden subjekt. I kvůli tomu plánuje otevřít trh.


Zatímco v případě stanic měření emisí (SME) u nás de facto neexistují žádné regulační mechanizmy, v případě stanic technické kontroly (STK) uděluje oprávnění k provozování krajský úřad. I proto v České republice v současné době funguje přibližně 1800 stanic měření emisí, kdežto jenom 370 stanic technické kontroly. Tedy zhruba jen třetina firem provádí technickou i emise současně. Podle všeho ale dojde v následujících třech letech k významným změnám.

V květnu 2018 totiž začne platit nařízení evropské unie, které stanoví, že kontroly emisí i technickou kontrolu bude provádět jeden subjekt. Dojde tak k zániku samostatných stanic měření emisí a naopak rozšíření pravomoci stanic technické kontroly. Pro řidiče by tato změna měla přinést komfort absolvování obou prohlídek najednou.

Protože dojde k nárůstu agendy jednotlivých STK, plánuje MD zvýšit počet STK. Jak už jsme uvedli, povolení k provozování uděluje krajský úřad. Ten vypočítává na základě počtu vozidel registrovaných v daném správním obvodu, zda je další stanice technické kontroly potřeba, nebo je daná oblast stanicemi dostatečně pokryta. Jak ale uvádí samo ministerstvo, ne vždy tento způsob odpovídá skutečným potřebám, protože auta registrovaná v určitém obvodu vůbec nemusí být v tom samém obvodu provozována, a nemusí zde tedy ani absolvovat technickou prohlídku.

„Chceme, aby se zvýšil počet stanic technických kontrol tam, kde aktuálně motoristům mohou chybět. STK budou tím pádem dostupnější a objednací lhůty se zkrátí. Díky tlaku konkurence by mohlo dojít i ke snížení cen,“ vysvětluje ministr dopravy Dan Ťok. Zároveň díky kontrolním mechanismům, které se uplatňují vůči STK již v současnosti (povinná fotodokumentace která se archivuje v Centrálním informačním systému STK po dobu 5 let, identifikace technika pomocí čárového kódu apod.) zůstane zachována kvalita a profesionalita prováděného servisu.

Jak nám potvrdil jeden provozovatel STK i SME ze středních Čech, toto nařízení povede spíš k zániku samostatných stanic měření emisí, protože postavit STK je velmi náročné nejen finančně, ale i z hlediska prostoru. „Určitě to ale přispěje k určitému pročištění trhu,“ dodává.


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů