Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

SsangYong Korando/Musso - Motory Mercedes a příznivé ceny

Odborné recenze
Martin Vaculík | 27.03.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Terénní vozy korejské značky SsangYong se u nás prodávaly v letech 1996 až 2002, a to v dealerské síti Mazdy. Musso byl praktický pětidveřový model, svojí prostorností vhodný pro chalupáře, dlouhým rozvorem pak klidně i k tahání přívěsů. Korando je mnohem kratší třídveřový model jenž však vyniká atraktivním designem, takže jej můžeme vnímat jako vozidlo pro volný čas.

Přes diametrálně rozdílný vzhled je technika obou modelů prakticky stejná – řeč je o nápravách, motorech, převodovkách, řízení atd. Oba také mají relativně moderně působící systém elektropneumatického řazení pohonu přední nápravy (stále je poháněna zadní) a terénní redukce ovládaný otočným spínačem a nikoliv rozměrnou druhou pákou na středovém tunelu, jak je obvyklé. Tím nejlepším však na obou vozech určitě jsou motory značky Mercedes-Benz, které sice s výjimkou toho největšího nevynikají výkony, ale zato jsou téměř bezproblémové. Z technických předpokladů jejich pověstné životnosti jmenujme pohon rozvodového mechanismu trvanlivým řetězem či vzornou kvalitu použitých slitin. Základem motorické nabídky je zážehový čtyřválec o objemu 2,0 l a výkonu 93 kW (s ním vůz měl pohon jen zadní nápravy a v ČR na něj nenarazíte), o deset kilowat více výkonu nabízí větší čtyřválec o objemu 2,3 litru a vrchol nabídky představoval řadový čtyřiadvacetiventilový šestiválec s objemem 3,2 l a výkonem 162 kW. I u samotné značky Mercedes-Benz je však zájem především o vznětové motory. SsangYong nabízí čtyřválec 2,3 TD dosahující výkonu 74 kW a pětiválec 2,9 TD s výkonem 88 kW. Místo menšího přeplňovaného čtyřválce byl v ČR nabízen pětiválec 2,9 D (atmosférický) se stejným výkonem (74 kW).

Menší motor známe z dodávky Mercedes-Benz Vito, ten větší byl ve sprinteru, avšak s přímým vstřikováním. Nepřímý vstřik však v korejských vozech neznamená žádné potíže, prasklá hlava válců ani podobné charakteristické problémy snad ještě ani zaznamenány nebyly.

Stejně tak bezproblémový je čtyřválcový zážehový motor, který se však k těžkému off-roadu příliš nehodí. Naopak velice příjemné svezení nabízí zmíněný 3,2 litrový šestiválec, jenž byl dodáván luxusně vybavených verzích obsahujících kožené čalounění či automatickou klimatizaci. Ten však již není úplně bezproblémový. Občas selže těsnění mazacího kanálku (gumový kroužek), jenž je součástí těsnění pod hlavou. Z pod hlavy válců pak teče olej. Výměna těsnění samozřejmě znamená demotáž hlavy, nutnost srovnat její dosedací plochy, nebude to prostě levná záležitost. Z tohoto motoru může téct olej i na jiných místech, proto doporučujeme důkladnou kontrolu.

Zatímco motory jsou kvalitní velice, tak zbytek vozu jen průměrně. Ne všechny komponenty jsou pro těžký terénní vůz náležitě dimensovány. Hřebenové řízení má klidně již po 80 tisících km trhavý chod a vyžaduje repasi, v převodovkách odcházejí ložiska a soukolí pátého stupně, ruční brzda inspirovaná mercedesy (s malým bubnem uvnitř náboje kotouče) nemá šanci těžký vůz v kopci udržet. Pokud se vůz v provozu zastaví, mohou za to nejčastěji prasklé lanovody řazení.

Další závady, jako třeba opotřebení předního kardanového hřídele (hlavně jeho „křížů“) či rychle opotřebené zadní tlumiče již jsou běžné prakticky u všech off-roadů, tj. i u mnohem renomovanějších značek.

HODNOCENÍ

SPOLEHLIVOST průměrná

TECHNICKÁ ÚROVEŇ průměrná

CENY OJETIN nízké

PROVOZNÍ NÁKLADY průměrné

SERVIS hůře dostupný, středně drahý

CHARAKTERISTIKA MODELU

Karosérie terénní automobil
Motory 

zážehové řadové čtyřválce 2,0i 16V (93 kW) 2,3i 16V (103 kW)
zážehové řadové šestiválce 3,2i 24V (161 kW)
vznětové řadové čtyřválce 2,3TD (74 kW), 2,9D (74 kW), 2,9TD (88 kW)

 
Pohon všechna kola
Rozměry 4640x1850x1720 mm (Musso)
Rozvor 2630 mm (Musso)
Zavazadlový prostor 780 l (Musso)
Palivová nádrž 80 l
Oficiální prodej v ČR ano

PLUSY

+ odolné motory Mercedes-Benz (tak odolné diesely ostatní off-roady prakticky nenabízejí)

+ bohatá výbava

+ nízké ceny

+ zajímavý design (Korando)

+ prostornost a pohodlí (Musso)

MÍNUSY

- hlučnost čtyřválcových motorů

- příliš měkké odpružení pro jízdu v terénu

- horší kvalita zpracování

- málo odolné hřebenové řízení (terénní vozy mívají maticové)

HISTORIE MODELU

1996: Zahájen prodej typu Musso v ČR.

1997: Zahájen prodej typu Korando v ČR.

1998: Face-lift modelu Musso – drobná změna čelních partií, jiné boční lišty, drobná úprava interiéru.

2002: Poslední SsangYong (Musso) prodaný v ČR původním dovozcem. V současnosti se značka vrací na český trh s modelem Rexton.

NEJČASTĚJŠÍ ZÁVADY

· únik oleje pod hlavou válců i na jiných místech motoru (3,2i 24V)

· prasklé lanovody řazení (do r.v. 1998)

· opotřebený přední kardanový hřídel

· předčasně opotřebené zadní tlumiče

· trhavý chod řízení

· závady převodovky

· neúčinná ruční brzda

Doporučený model

2,9 TD (88 kW)
Přeplňovaný vznětový řadový pětiválec, desetiventilový rozvod OHC, nepřímé vstřikování paliva do předkomůrky

Důvody: Velký a odolný turbodiesel od Mercedesu je pro SsangYong ta nejlepší pohonná jednotka. Silou a životností vyhovuje i pro tahání přívěsů. Jeden z nejlepších dieselů použitých v terénních vozech.

Nebrat

3,2 R6 24V (162 kW)
Řadový zážehový šestiválec, čtyřiadvacetiventilový rozvod DOHC, proměnné časování ventilů, vícebodové vstřikování paliva

Důvody: Osvědčený motor se suverénním výkonem a vysokou kulturou chodu má jen jediný problém – občas z něj teče olej. Úniky nejsou nikterak masivní, ale když již se pod tlakem technické kontroly odhodláte k opravě, tak ta bude drahá.

Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů