Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Srovnání populárních MPV - co koupit pro rodinu?

Poradna
David Hrdlička | 08.04.2008
dalších 8 fotek
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,

přemýšlím o nákupu auta do cca 400.000 Kč. Uvažuji i nad MPV a mám z toho těžkou hlavu. Mám několik favoritů, ale nevím s jakým motorem a podobně.

Auta by měla být 2005 roku výroby a popřípadě mladší. S nízkou spotřebou (7-8 litrů), ale aby to jelo. Zatím jsem na internetu našel něco, ale mám z toho tu hlavu spíš větší než menší.

Takže prosím o radu, které z níže uvedených aut by jste doporučili a s jakým motorem (spíše benzín, ale dieselu se nebráním). Je to na ježdění ve 3, časem snad víc. Jedná se o Citroen C8 a Picasso, Mazdu 5 a Premacy, Opel Zafiru, VW Touran.

 

Předem díky za radu

Vítek


Odpověď

Dobrý den,

s cenovou hranicí, kterou jste určil, máte možnost vybírat prakticky mezi všemi současnými modely MPV. Některými z Vámi vybraných vozů jsme se již v našich poradnách zabývali, proto nebudu detailně rozepisovat všechny silné a slabé stránky a rovnou Vás odkáži na příslušné články na TipCars.com.

Citroën C8 (2002 - ?) a Citroën Xsara Picasso (1999 - ?)

Tyto dva vozy francouzského výrobce můžeme okomentovat společně. Citroën Picasso se objevil na trhu již v roce 1999 jako reakce na hlavního konkurenta, Renault Mégane Scénic. V současné době je ještě stále v prodeji jako nový, i když nástupce v podobě C4 Picasso je již dávno v nabídce. C8 je oproti tomu novějším modelem, od roku 2002 je nabízen společně se svými třemi konstrukčními sourozenci Peugeotem 807, Lancií Phedra a Fiatem Ulysse. Sice jsou to zástupci rozdílných automobilových segmentů, můžeme ale najít určitou paralelu. Interiér je prostorný a variabilní. Nabízí očekávané pohodlí, zajímavé materiály a design. Vzhled vozu je mírně extravagantní, tak jak je u francouzských vozů zvykem. Jízdní vlastnosti u obou modelů byly až na druhém místě, zejména u Picassa jsou vyloženě nesportovní, velké náklony karoserie, špatná stabilita při vyšších rychlostech, nepřesné řazení a řízení. Ceny ojetin jsou u obou těchto modelů spíše nižší vzhledem k pořizovací ceně nového vozu. Pohonné jednotky bych zde doporučil vznětové. U Picassa moderní 1.6 16V s výkonem 80 kW. Chválit tento motor z hlediska spotřeby, výkonu, kultivovanosti a také spolehlivosti by bylo nošením dříví do lesa. Pokud by to měl být benzínový motor, pak bych vybral 1.6 16V s výkonem 80 kW, který byl v nabídce od roku 2005. Poskytuje pro tento vůz dostatečný výkon s rozumnou spotřebou a je i docela spolehlivý. Pozor dejte snad jen na visící ventily – jak jsme již několikráte zmiňovali. U větší „cé osmičky“ bych doporučil vznětový agregát 2.2 16V s výkonem 98 kW. Je dostatečně silný a v mezích současných vznětových motorů i spolehlivý. O možných závadách jsme se již zmiňovali v předchozích článcích .

Mazda 5 (2005 - ?) a Mazda Premacy (1998 – 2004)

Japonské vozy se ve srovnáních našich čtenářů zas tak často neobjevují a je to škoda. Oba výše zmiňované vozy jsou výbornými MPV, jedná se ale o dvě po sobě jdoucí generace. Mazda 5 nahradila v nabídce výrobce model Premacy (na některých trzích je toto označení stále používáno, jedná se ale o model totožný s Mazdou 5). Vzhledem k tomu, že při troše štěstí je možno sehnat Mazdu 5 těsně pod Vámi vytyčenou cenovou hranicí, moje doporučení bude jednoznačně směřovat k ní. Jako první zmíním design. Je zde patrný posun oproti Mazdě Premacy – vzhled „pětky“ je již naprosto současný a vychází z modelů Mazda 3 či dosluhující Mazdy 6 první generace. Rovněž interiér je oproti Mazdě Premacy více evropský, a to jak vzhledem, tak i použitými materiály. Plasty jsou sice tvrdé, zde bych to ale rozhodně neviděl jako problém. Variabilita a prostornost interiéru jsou na očekávané úrovni a kromě několika prohřešků proti ergonomii je vše v naprostém pořádku. Systém posuvných bočních dveří je zejména v městském provozu výhodou a oproti výše popisovanému Citroënu C8 se zatím zdá, že nebudou působit žádné potíže. Jízdní vlastnosti jsou na poměry MPV velice dobré a v kombinaci s optimálně účinnými brzdami a dobře naladěným systémem jízdní stability dovolují i trochu sportovnější svezení. Mazda 5 navíc patří mezi velice spolehlivé vozy, a to zejména se vznětovým motorem vlastní konstrukce 2.0 MZR-CD s výkonem 105 kW. Pokud budete trvat na zážehovém motoru, 2.0 16V s výkonem 107 kW, také Vám jej rozmlouvat nebudu, pouze upozorním na trochu vyšší hlučnost a spotřebu v praxi zhruba o 2 litry vyšší ve srovnání s dieselem. Mazda 5 je na trhu teprve třetím rokem a v současné době zatím nejsou známy nějaké vážné opakující se závady. Majitelé si občas stěžují na hluk od přední nápravy (zřejmě způsobeno pryžovým uložením stabilizátoru), což servisy řeší v rámci záruky, a nepravidelné sjíždění pneumatik. U vznětového motoru se mohou objevit problémy s častým ucpáváním filtru pevných částic (podobně jako u VW 2.0 TDi 125 kW) - výrobce řeší přeprogramováním, a také s kolísáním otáček při volnoběhu. Také se již vyskytly problémy se stabilizačním systémem. Jednalo se o chybu softwaru – výrobce řešil novou verzí.

Opel Zafira (2005 - ?)

U Zafiry bych opět vzhledem k cenové relaci navrhoval „pokukovat“ spíše po aktuální generaci, která je na trhu od roku 2005 a nejlevnější exempláře již čtyřsettisícovou hranici atakují. Pokud budu popisovat výhody, musím se zase opakovat – sedmimístné uspořádání interiéru, systém sklápění a vyjímání sedadel, dostatek odkládacích prostor – to vše Zafira nabízí. Interiér se nese v duchu současných modelů značky – na palubě najdete stejné komponenty, jako např. v Astře a vše působní solidním dojmem. Podle mého názoru je to výrazný skok oproti předchozí generaci. Díky bohatému prosklení a vyššímu posedu pasažérů je z vozu velice dobrý výhled. Navzdory jednoduché konstrukci podvozku můžeme pochválit výborné jízdní vlastnosti, někomu může ovšem vadit trochu tvrdší naladění. Nabídka motorů je velice pestrá. Ve svém dotazu jste naznačil preferenci zážehové pohonné jednotky, bohužel u všech Vámi vybraných modelů mi ty vznětové připadají stejně dobré, ne-li lepší. Ze zážehových bych tedy volil 1.8 16V s výkonem 103 kW. Tento motor je při ještě únosné spotřebě paliva dostatečně výkonný na vůz, který je přece jen dost těžký a má velkou čelní plochu. Ze vznětových agregátů bych jmenoval moderní a spolehlivé jednotky 1.9 CDTi ve výkonových verzích 88 a 110 kW. Ten výkonnější považuji za optimální pohonnou jednotku. Nenapadá mne žádná výrazná slabina tohoto vozu. Objevují se vůle na přední nápravě, klasické závady na displejích palubního počítače a u vznětové pohonné jednotky může potíže působit filtr pevných částic. Celkově je ale Zafira druhé generace zatím bez vážnějších problémů.

Volkswagen Touran (2002 - ?)

Německý výrobce tímto vozem vstoupil do segmentu menších MPV. Touran nabízí obvyklé kvality, které příznivci značky očekávají. Design vozu je tedy velice konzervativní, interiér rovněž. Materiály jsou až na výjimky kvalitní. S tou variabilitou interiéru už se opakovat nebudu – je jasné, že když výrobce chce nabídnout konkurenceschopné MPV, musí počítat s posunováním sedadel, dostatkem odkládacích prostor atd.. Touran nabízí velice dobré jízdní vlastnosti, slušné brzdy a i řízení a řazení jsou velice povedené. Podvozek je odolný a ani po větší dávce kilometrů nežádá nepřiměřené investice. Velice oblíbené motory TDi zde musím zahrnout mezi klady i zápory tohoto vozu. K dispozici je buďto 1.9 TDi s výkonem 77 kW, nebo 2.0 TDi s výkonem 100, později 103 kW. Spotřeba je stále nízká, zátah okolo 2 tis. otáček mohutný, hlučnost vysoká. Navíc se stále potýkají s problémy se setrvačníkem, praskajícími hlavami, EGR ventily či odcházejícími turbodmychadly. Pokud budete chtít sáhnout po benzínové variantě, občas se za solidní cenu objeví vůz s osmiventilovou jedna-šestkou s výkonem 75 kW. Pokud Vám nevadí trošku drsnější zvuk, jedná se o celkem spolehlivý agregát. Elektronika v tomto voze také občas stávkuje a některé detaily v interiéru (např. ovládání klimatizace) se velice rychle „ošoupou“. Jaké je tedy celkové hodnocení tohoto automobilu? Milovníci statistik jistě namítnou jeho umístění na čelních pozicích v reportu TÜV, jiní zase mohou upozornit na jeho tristní výsledek v dlouhodobém testu německého Autobildu. Já bych si dovolil tvrdit, že se jedná o průměrný automobil.

Závěr

Vybrat nejvhodnějšího kandidáta není nikdy lehké. Navíc jsme limitováni částkou, kterou za vůz hodláme utratit. Pokud bychom v tomto případě neměli hranici stanovenou, rád bych doporučil Opel Zafira s motorem 1.9 CDTi 16V s výkonem 110 kW. Obávám se ale, že všechny nabízené kousky budou nad částkou 400 tisíc Kč. U Mazdy vidím podobný problém – většina nabízených exemplářů také stanovenou hranici překračuje. Jako kompromis bych tedy označil VW Touran. Vzhledem k tomu, že je na trhu od roku 2002, bude již v požadované cenové relaci dostatečný výběr. Zejména nízká spotřeba vznětových motorů, vynikající pasivní bezpečnost a pomalejší pokles hodnoty jsou dle mého názoru hlavní argumenty v tomto výběru. Bez finančního hlediska mi pak vychází toto pořadí: Opel Zafira, Mazda 5, VW Touran, Citroën C8, Mazda Premacy, Citroën Xsara Picasso.

Vaše další dotazy zasílejte na e-mail: poradna@tipcars.com

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
mikes, 10.04.2008 13:24
Všude v článku se píše o cenovém limitu, ale samotnou výši limitu se člověk dozví až v posledním odstavci. Měli byste ji dát spíš na začátek, ať je jasné v jaké cenové hladině se v článku pohybujeme.
anonym, 10.04.2008 16:59
Proč,než tohle napíšeš,se raději pořádně ještě jednou nepodíváš ať pak nejsi za hlupáka? Dyť ta cena je hned v první větě v tom dotazu-na prvním řádku!
mikes, 11.04.2008 10:51
Hlupak jses ty, nize je zkopirovany text ze zacatku clanku, muzes mi ty chytra hlavo oznacit tucne kde tam vidis 400 000Kč?! Pokud neveris, muzu poslat i screenshot.
-------------------------------------------------------------

Srovnání populárních MPV - co koupit pro rodinu? PORADNA 08.04.08 | 00:00 Zájemce o koupi MPV vybírá mezi Citroënem, Mazdou, Opelem a VW. Který vůz doporučíme?

--------------------------------------------------------------------------------
Odpověď


Dobrý den,

s cenovou hranicí, kterou jste určil, máte možnost vybírat prakticky mezi všemi současnými modely MPV. Některými z Vámi vybraných vozů jsme se již v našich poradnách zabývali, proto nebudu detailně rozepisovat všechny silné a slabé stránky a rovnou Vás odkáži na příslušné články na TipCars.com.
anonym, 12.04.2008 17:13
Myslíš,že bych napsal,že to je v prvním řádku kdyby to tam nebylo? napsal jsem-v prvním řádku v tom dotazu!! Ten je ještě nad tou odpovědí! )
Nebo ty tam snad ten dotaz nemáš? Že by v jiném prohlížeči se to zobrazovalo jinak? Který používáš? Zkus Explorer. Je pravda,že v něm ty stránky vypadají dost jinak než třeba v Opeře.
mikes, 14.04.2008 11:05
Nic takoveho tam nevidim, jen to co jsem napsal uz drive do prispevku. Pouzivam IExplorer 6. Asi to nemaji moc odladene :o/
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů