Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Spolehlivost motoru 1.5dCi od Renaultu

Poradna
David Hrdlička | 09.11.2007
foto: TipCars.com
Dotaz: Zdravím Vás, poprosil bych Vás o zhodnocení spolehlivosti motoru 1.5dci od Renaultu. Co se od něj dá zhruba čekat, jestli má nějaké časté vrtochy, jak je na tom turbo s poruchovostí, popř.co říkáte na výměny oleje po 30000km (konkrétně v modelu megane grandtour). Jedná se o slabší verzi 60 kw z roku 2004, najeto zhruba 80000km, mám poměrně výhodnou nabídku na koupi, tak jsem chtěl znát Váš názor. Jsem pravidelný čtenář Vaší rubriky a upřímně mě udivují Vaše rozsáhlé znalosti, klobouk dolů. Děkuji, Roman Volf
Odpověď:
Vážený čtenáři,

motorem 1.5 dCi z dílny Renaultu jsme se ještě na našich stránkách detailně nezabývali. Zmínky o něm se sice již v recenzích i zkušenostech uživatelů objevily, já se ale pokusím o trochu komplexnější zhodnocení.

Motor 1.5 dCi v současné době slouží v různých modelech – v Modusu, Cliu druhé i třetí generace, Méganu, Scénicu a také na něj můžete narazit v automobilech Nissan. Jedná se o moderní čtyřválcový agregát konstrukční řady K9K s objemem válců 1461 ccm a osmiventilovým rozvodem. Disponuje vstřikováním typu common-rail a ve verzích Euro 3 používá solenoidové vstřikovače. Systém dodává firma Delphi. Vyskytuje se v různých výkonových variantách, které se od sebe mírně konstrukčně liší. Nejslabší verze má maximální výkon 48 kW a točivý moment 160 Nm. Je přeplňovaná turbodmychadlem, bez mezichladiče stlačeného vzduchu. Silnější verze dává s mezichladičem stlačeného vzduchu a vyšším plnicím tlakem turbodmychadla výkon 60 kW a maximální točivý moment 185 Nm. Nejsilnější verze Euro 3 má turbodmychadlo s variabilní geometrií lopatek, výkon 74 kW a točivý moment 200 Nm.

Tím vývoj samozřejmě nekončí, v roce 2005 se objevuje varianta plnící normu Euro 4, u které byly původní solenoidové vstřikovače od firmy Delphi nahrazeny modernějšími, piezoelektrickými, které dodává Siemens. Renault také přidal dvouhmotový setrvačník a upravil tvar pístů. Výsledkem je tišší, klidnější chod motoru a další zvýšení výkonu, v tomto případě na 78 kW, a také snížení emisí a spotřeby paliva. Segment maloobjemových turbodieselů má dle mého názoru velkou budoucnost – tlak na snižování emisí a spotřeby tady prostě je a toto může být jedno z řešení. Důkazem může být i to, že Renault novou Lagunu hodlá nabídnout i s výše popisovaným motorem, resp. jeho další výkonovou variantou 81 kW/240 Nm. A například konkurenční Peugeot 407 již s turbodieselem 1,6 HDi (81 kW) více než 3 roky na silnicích potkáváme. Co bychom asi před deseti lety řekli na vůz s pohotovostní hmotností 1,5 tuny a dieselovou jedna-pětkou pod kapotou….

Jaké výhody a nevýhody motor nabízí? Určitě Vás může přesvědčit tichým chodem, nízkou spotřebou a plynulým tahem. Výrobce u modelu Renault Mégane Grandtour, 1.5 dCi 60 kW udává průměrnou kombinovanou spotřebu 4,7 litru na 100 km. Záleží na konkrétních podmínkách využití, zatížení a jízdním stylu a netroufám si tvrdit, že těchto papírových hodnot vždy dosáhnete. Přes 6 litrů se ale budete dostávat velice těžko. Když uvážíme, že se jedná o rodinné kombi s pohotovostní hmotností cca 1300 kg, rozhodně se nejedná o špatný výsledek. Zatím tedy samá chvála, pouze bych snad upozornil, že Mégane s tímto vozem opravdu není žádný závodník.

Bohužel tomuto motoru se nevyhýbají některé typické závady. Na co se tedy připravit? Vstřikovací čerpadlo od firmy Delphi je velice citlivé na kvalitu používané nafty. Určitou jistotou jsou tedy čerpací stanice velkých renomovaných společností. Další často komentovanou slabinou common-railových turbodieselů Renaultu jsou turbodmychadla. Čím si tuto pověst získala? Bohužel velice špatně vzdorují opotřebení a často již po 50 tisících kilometrech se turbo ohlásí pískáním a modrým kouřem z výfuku. Této závadě jsme se již podrobně na TipCars.cz věnovali. V tuto chvíli se dá již s jistotou říci, že hlavní příčinou je dlouhý interval výměny oleje. Karbonem znehodnocený olej totiž předčasnému opotřebení velice napomáhá. Nissan u stejných motorů předepisuje kratší interval výměny a u něj se turbodmychadla jeví jako trvanlivější. Já sám navštěvuji autorizovaný servis Renault a na pultu příjmu je velký nápis: Doporučujeme zkrácení servisního intervalu u vznětových motorů na 15 tisíc kilometrů. Domnívám se, že toto hovoří za vše. Pokud tento pokyn najdete v autorizovaném servisu, přičemž ve vaší servisní knížce se hovoří o intervalu dvojnásobném, je již patrné, že i Renault přišel na to, kde se vlastně chyba stala.



Tip: Renault Scénic 1.5 dCi - majitel hodnotí spolehlivost

Tip: Jak jezdí Renault Captur 1.5 dCi?




Z hlediska servisní náročnosti bych určitě zmínil nutnost výměny rozvodů, kterou Renault předepisuje po 120 tisících najetých kilometrech a současně je potřeba vyměnit „vodní pumpu“. Každý motor, kde jsou rozvody hnány řemenem, tuto výměnu musí po určitém počtu najetých kilometrů podstoupit, já to ale zmiňuji z důvodu ceny - za tento úkon včetně obvyklé výměny oleje, filtrů atd… si může autorizovaný servis účtovat mezi 15 – 20 tisíci Kč. Navíc Renault je možno z hlediska servisní náročnosti celkově považovat za spíše dražší značku.

Jaké je tedy doporučení? Renault Mégane Grandtour je pohodlné, prostorné rodinné kombi, které je v současné době díky mohutným slevám i jako nové skutečně zajímavou nabídkou. Můj tip by byla koupě modernizované verze od modelového roku 2006, s motorem 1.5 dCi (Euro 4, 78 kW) se šestistupňovou manuální převodovkou. Renault zapracoval na kvalitě zpracování i použitých materiálech v interiéru, zlepšila se dynamika i spotřeba. Vy máte ovšem vybrán jiný „kousek“. O přednostech a nectnostech Méganu asi není nutné se příliš rozepisovat, jistě jste již recenze a zkušenosti uživatelů (zde na TipCars.com i na jiných serverech) četl. Vrátím se tedy k motoru, který Vás zajímá. Při koupi neváhejte požádat o dostatečně dlouhou zkušební jízdu a motor vyzkoušejte ve všech režimech. Pozor dejte na modrý kouř z výfuku, nápadné pískání turbodmychadla, na nepravidelný zátah, hrubý a nepravidelný chod, kolísání otáček při volnoběhu. To vše může signalizovat jednu z výše popisovaných závad. V takovém případě bych koupi tohoto vozu velice důrazně nedoporučil, jelikož odstranění takových závad je finančně velice náročné a z výhodné koupě by se rázem stala koupě velice nevýhodná. Když bude vše v pořádku, nemusíte se koupě obávat. Určitě zkraťte interval výměny oleje na 15 tisíc kilometrů. Pokud motor nebudete zbytečně zatěžovat po studeném startu a po jízdě na plný plyn necháte před vypnutím motoru turbo trochu ochladit, budete tankovat kvalitní aditivovanou naftu, můžete si být jist, že jste pro dlouhou a bezproblémovou službu tohoto motoru učinil vše.



VIDEOTEST: Renault Clio Grandtour 1.5 dCi

Tip: 10 nejspolehlivějších motorů dle TipCars.com - e-book pro vás!

Jaký motor pro ojetý Renault Kangoo?

S jakým motorem koupit Renault Clio II?
Hodnocení článku
3.6 z 5 (72%)
Hodnoceno: 34x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 11.11.2007 14:40
Přesně tak, to říkám pořád.
anonym, 11.11.2007 21:32
Tak se s TDI ožeň debile.
anonym, 12.11.2007 15:01
Už jsem se s ním oženil, ty pýčo francaise, je skromné, milé, úsporné, spolehlivé - zkrátka vhodná partie.

Tam Renaultem, zpatky vlakem. Kosočtverče!!!
Roman15, 29.06.2011 14:18
Megane r.v. 2000, motor 1,9dTI, najeto 387 tis. km, memim olej po 10.000
motor nebyl ani jednou rozebran, spojka i prevodovka bez zavad

zadni loziska: menena 3x, vyfuk 3x, rozvody po 100.000, desky podle vyrobce 30 až 50.000, zadni 100.000, kotouce po 100.000

Je jako ženská, když víž jak sní zacházet, tak je k neutahání .
Roman15, 29.06.2011 14:20
v Čechách a špatná nafta ? Klidně.
Ono je to také hodně o servisu. Do autorizovaného byl jel jen v nejnutnějším případě.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů