Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Spolehlivé motory jsou od Mercedesu, Volkswagen je pod průměrem

Aktuality
Karel Směšný | 10.07.2015
Chcete auto se spolehlivým motorem? Podle statistik pojišťovny Warranty Direct volte Mercedes. Naopak pohonné jednotky TDI a TSI od koncernu Volkswagen jsou se spolehlivostí na štíru.

Nejprve si rozebereme, proč a jakým způsobem k těmto závěrům pojišťovna Warranty Direct došla. Důvod je prostý – jelikož zákazníkům nabízí řadu pojištění nad rámec běžných záruk, nechce na jejich poskytování prodělat. A protože opravy poškozených motorů patří mezi ty nejdražší úkony, vede si svoji statistiku, které auto je vhodné pojistit nad limit a jaké naopak ne.

V žebříčku pojišťovny je celkem 39 automobilových značek, což představuje celkem 50 000 vozidel. Hlavním kritériem pro hodnocení spolehlivosti pohonné jednotky je nájezd maximálně 150 000 mil (zhruba 200 000 km). Poruchami motoru se myslí závady: na bloku motoru, hlavě válců a jejich těsnění, klikové hřídeli, ložiskách a ojnic, pístech a jejich kroužcích, ventilových rozvodech, olejovém čerpadle, turbodmychadle a jiných podstatných součástí motoru.

Jako nejspolehlivější se bere ta značka, u níž v pojišťovně zaznamenali nejnižší počet poruch motoru v poměru k počtu pojištěných vozidel. Jaké jsou výsledky? Nejméně poruch měli majitelé vozidel značky Mercedes-Benz (koeficient 9,22). Mezi tři nejlepší se řadí také Chrysler a Volvo. Za nimi (možná trochu překvapivě) následují Renault, Hyundai, Lexus, Chevrolet, Land Rover, Honda a Jeep. Toto je kompletní desítka automobilek s nejspolehlivějšími motory bez ohledu na spalované palivo.

Ty „dobré“ bychom měli. Která auta naopak mají s motory problémy? Na chvostu tabulky se mezi 39 sledovanými značkami umístily Daihatsu, MG, Rover a Audi. V případě poslední jmenované automobilky se rovněž jedná o překvapivý výsledek, i vzhledem k tomu, že využívá agregáty koncernu VW, podobně jako domácí Škoda nebo Seat. Jednotky TSI a TDI jsou podle hodnocení pojišťovny spíše podprůměrné kvality.

Výsledky asi nelze brát zcela jednoznačně, ale jistou vypovídací hodnotu nepochybně mají. Pokud hledáte vozy se spolehlivými motory, na základě této statistiky je vhodné volit Mercedes-Benz, Volvo a Chrysler. Zároveň se ukázalo, že francouzské a italské vozy jsou na tom s výskytem závad na pohonných jednotkách lépe než některé vyhlášené německé prémiové značky.

Hodnocení článku
2.9 z 5 (58%)
Hodnoceno: 25x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Toníček, 16.07.2015 22:57
Vážení pánové, myslím si, že většina motorů známých automobilek je poměrně spolehlivá. Některé jsou konstrukčně povedené, jiné méně. Žádný z nich ale není vyložený propadák. Kdo asi nejvíce ovlivní životnost motoru svého auta je řidič sám.

Co se týče pojištění motoru není to asi věc zcela běžná a toto pojištění si sjednávají zejména ti, kterým se již s motorem v minulosti něco přihodilo.
Já osobně jsem jezdil s čtyřmi koncernovými auty (Audi 80 2,0 benzin r.v. 1990 Seat Toledo, nafta, r.v. 94, Octavia I r.v. 1999 s legendárním motorem TDI 66 kw, Oktavia II, r.v. 2004, 1,9 TDI), dále s Hondou Civic r.v. 2006, 2,2 D, Jaguárem X type r.v. 2006, 2,2 D a nyní s Volvem S80 2,4 D.

S každým vozem vyjma s Volvem s kterým aktuálně jezdím jsem najel 200 až 250 tis. km bez poškození motoru (nepočítám běžné závady jako jou např váhy vzduchu a pod.).

Prost tak jak se k svému vozu chováte, tak se chová auto k vám. Někomu vydrží auto průměrně povedeným motorem spoustu km a jiný dokáže zničit povedený motor velice brzo.

Proto je nutné brát tyto články s rezervou.
PetrT, 17.07.2015 12:11


Přesně tak. Když jsem byl na poslední garančce s multákem ukazoval mi mechanik caddy sdi kde nebyl 90t km měněn olej, prý jen lehce doléván. Auto pořád jezdilo, neklepalo, najeto něco ke 300t km. Říkal že mají normálně strach ten olej vyměnit.
tomaskrtek, 17.07.2015 13:00


teď jsem byl na dovče s příbuznejma, měli Multivan 2010 2.0 TDi DSG čtyřkolku, aktuálně 160k, motor nevím přesně asi 132kW, a říkali že už je motor měněný, začal žrát brutálně olej. lidová cena 250k.
u té Caddyny bych minimálně 3x použil proplachovák, a potom po max. 1000km vyměnil olej znova. chudák auto, majiteli nakopat řiť. to už nebyl olej ale vazelína.
PetrT, 17.07.2015 21:06


No vidíš, mám to samé ale rok 2011, biturbo. Kamarád má ten slabší, manuál, jinak uplně stejné auto a kupoval ho měsíc po mě. Obě naprosto bez problémů, jezdím longlife (kamarád ne) a olej jsem ještě nedoléval. Byl jsem ale varován at to kontroluji, takže na to něco asi bude. Najeto lehce přes 160t km. Ale je mi jasný že to nevydrží navždy, to dnes žádný motor. Longlife jezdim proto že auta po 3 letech prodávám a má případná zvýšená péče se na prodejní ceně nijak neprojevuje. Takže jako první majitel k tomu nemám žádný důvod a jedu dle pokynů výrobce.
Je možné že se novému majiteli po pár kilometrech vysype a potom bude všude prskat historky jak je vw shit, ale já tu zkušenost nemám což je pro mě nejdůležitější ;)
Měl jsem i ty problémové pětiválce, a ani u firemních dodávek ani u multivanu se to nijak nekazilo. Měnila se jen vodní pumpa, na tu chce dávat bacha. U dodávek ale longlife nikdy nedávám, ty si totiž nechávám déle. Od minulého týdne už mám jen samé dvoulitry CR, poslední dva trandáky s R5 a 1,9tdi šly do světa.
Současné auto by bylo už také pryč, čekal jsem na nový model a možná si ho vezmu s TSI. Uvidím jestli vůbec bude někde jako předváděčka.
Pokud dali za výměnu/opravu motoru opravdu 250k jsou to dobrý kavky teda.

Na té caddy byla reklama kurýrní služby.

tomaskrtek, 18.07.2015 09:50


nevím jestli dali nebo to bylo na záruku, ani jsem to raději nechtěl vědět, doufám že to byla druhá možnost.
u té kurýrní služby bych zrovna předpokládal zvýšenou péči o něco co mě živí, dobrý vemena.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů