Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Špatné návyky řidičů představují vysoké riziko

Naše téma
Blaháček Marek | 23.03.2014
foto: nz
Agresivní a bezohledná jízda je vždy riziková. V zimě za špatného počasí je ale nebezpečí ještě větší.

Nezodpovědní řidiči představují pro sebe i ostatní účastníky silničního provozu bezpečnostní riziko, zejména v zimních měsících. Bezohledná jízda končí v tomto období vážnou dopravní nehodou mnohem častěji než jindy.

Řidiči se nejčastěji dopouštějí těchto nešvarů: nedodržování bezpečné vzdálenosti, riskantní jízda zatáčkou, prudké brzdění a překračování povolené rychlosti. Nebezpečné je také nedávání znamení o změně směru jízdy nebo nesprávné užívání vyhrazených jízdních pruhů.
Zpráva od společnosti DVLA poukazuje na to, že nejbezpečněji řidiči jezdí v časných ranních hodinách, naopak nejvíce riziková je odpolední špička.

Pětina oslovených řidičů je přesvědčena o tom, že během zimy se agresivita ostatních řidičů zvyšuje. Podle nich zejména ti zkušenější nemají příliš pochopení pro mnohdy až zbytečně opatrnou a pomalou jízdu začátečníků.

Odborníci proto radí firmám, aby hlídaly řidičské návyky svých zaměstnanců a také způsob, jakým se svěřenými vozy zacházejí.

Aby snížily rizika, měly by podniky mít zavedena pravidla, že všichni zaměstnanci musí dodržovat dopravní předpisy, důkladně plánovat služební cesty zaměstnanců s přihlédnutím k aktuální dopravní situaci, hlídat dodržování předpisů (například prostřednictvím telematických systémů) a případné prohřešky nebo nebezpečné chování potom řešit jak z individuálního, tak organizačního hlediska.

Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
finding, 23.03.2014 14:16
co je to za agitaci? nebezpečnost provozu je dnes daná především tím, že lidé místo aby čuměli na silnici čumí do tachometru, nečumí do zrcátek, jezdí bezdůvodně zbytečně pomalu , překážejí v levém pruhu na dálnici a nebo uprostřed silnice, nebo se neumějí rozjet dostatečně svižně na semaforech a půlka lidí je pak ve stresu a jede na červenou???!!! o ožralech a smažkách za volantem nemluvím...nebezpečnost v provozu je dnes dána tím že není plynulý ani rychlý. provoz není plynulý protože lidé jezdí bezohledně k ostatním a plynulý není protože není rychlý.
Fanda, 23.03.2014 15:01


No nevím.Podle mě největším nebezpečím jsou řidiči,kteří neumějí ovládat své emoce.
David V, 24.03.2014 10:36


Ti jsou až na druhém místě, na tom prvním se skutečně ztotožňuji s příspěvkem findinga. Pozoruji na silnicích to stejné.
Fanda, 24.03.2014 19:33


I já pozoruji to samé i mě se nelíbí,že někteří bezdůvodně zdržují,překážejí,ale je důležité zachovat klid a hlavně nepředjíždět v nepřehledných místech,zrovnatak neriskovat zbytečně rychlou jízdou.Tyhle přestupky s nedáním přednosti v jízdě mají nejhorší následky.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů