Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Školte své mechaniky, radí odborníci firmám

Naše téma
Blaháček Marek | 01.03.2014
foto: K. Směšný, test P308 SW
Dostatek odborných znalostí a pravidelná školení jsou pro mechaniky, kteří se starají o mnoho firemních vozů, nezbytné.

Mezi příčiny dopravních nehod se stále častěji řadí špatný technický stav vozu. Karamboly navíc někdy nekončí jen pomačkanými plechy, ale vážným zraněním nebo dokonce smrtí řidiče. Zejména firmy by měly svěřit údržbu a opravy svých automobilů do rukou vyškolených a zkušených mechaniků s odbornými znalostmi.

Technický stav vozu má také nezanedbatelný vliv na spotřebu paliva. Automobily s pravidelnou údržbou spotřebují méně paliva než vozidla zanedbaná. Systémy pro správu firemní flotily umožňují nastavit automatická upozornění na dosažení či překročení servisního intervalu pro každé auto zvlášť. Tato upozornění bývají založena na časovém intervalu, počtu provozních hodin nebo ujetých kilometrů.

O stav svěřených vozů by se ale měli starat také sami zaměstnanci. Zejména základní údržbu, jako je kontrola stavu motorového oleje nebo tlaku v pneumatikách, by měl zvládnout každý z nich.

Hloubka dezénu a tlak v pneumatikách jsou nejdůležitější body, které by měl každý řidič kontrolovat. Jízda po správně nahuštěných pneumatikách je bezpečnější, díky nižšímu valivému odporu ekonomičtější a také pohodlnější. Jejich opotřebení je sníženo na minimum, stejně jako riziko jejich poškození. Pouze na správně nahuštěných pneumatikách s dostatečnou hloubkou dezénu je možné automobil včas a bezpečně zastavit nebo s ním manévrovat v kritických situacích.

Kontrolu pneumatik zvládne i motorista-laik bez jakéhokoliv vybavení. Tlak huštění lze zkontrolovat například na čerpací stanici, kde lze také koupit jednoduchou měrku hloubky dezénu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů