Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škodovka ztrácí pozice na trzích

Aktuality
TZS | 12.04.2007
foto: http://media.skoda-auto.com
Dlouhodobé a těžkopádné dohadování o růstu mezd zasáhlo mladoboleslavskou Škodovku v nejnevhodnější dobu.

Začátkem března představila největší česká automobilka na ženevském autosalonu svůj letošní hit, novou generaci malého vozu Škoda Fabia. Světová premiéra nového vozu znamená pro většinu výrobců zvýšení zájmu o značku a následný růst prodeje.
Škoda Auto si naopak na dvou ze svých největších trhů pozice zhoršila. V Česku jí během prvého čtvrtletí klesl tržní podíl ze 41,4 na 38,5 procenta. Prvé dva měsíce prodeje škodovek rostly. V březnu ale oproti loňsku o 2,5 procenta klesly. V Polsku byly škodovky ještě loni nejprodávanějšími vozy. Letos je japonské toyoty odsunuly na druhou příčku žebříčku.
Jak v Česku, tak v Polsku přitom odbyt nových vozů celkově vzrostl. V Česku o dvanáct procent, v Polsku dokonce o devětadvacet, a to díky slevám a bonusům, které automobilky nabízejí.
Tak výrazné slevy jako konkurence Škodovka zatím nenabídla. Neví totiž, jaký vývoj mezd s odboráři dohodne a kolik tedy zbude na potřebné investice.
Musí totiž šetřit na vývoj motorů s nižšími emisemi, jak bude požadovat směrnice Evropské unie. Musí šetřit na zařízení zvyšujícím bezpečnost vozů podle požadavků Bruselu. Každé takové zařízení ovšem zvyšuje hmotnost automobilu, tím i spotřebu a emise. A potřebuje peníze na inovace modelů, protože závody Kia v Žilině a Hyundai v Nošovicích znamenají novou a tvrdou konkurenci.

TIP: Nová Škoda Praktik – první seznámení

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
P.M., 13.04.2007 00:01
Kde mají toho Focuse za 380000Kč, pleas?
Sháním.
mufik.martin, 13.04.2007 09:08
Focus by mel byt za tuto cenu uplne vsude, nebylo to snad omezeno na nejakeho dealera. Tazke zkuste nejblizsi Ford prodejnu, nebo internetowe stranky ford, probehla reklama i v televizi nekolikrat a byli toho plne casopisy a noviny. Mozna zkuste projit i nejake starsi casopisi, hlavne o autech jako svet motoru, auto diesel a auto tuning a tak
HansG, 13.04.2007 10:29
www.ford.cz / Podivej se na akční nabídku Focus gold collection: 1,6 benzin, klima, 6 pytlů, CD + 6 repro, tempomat, abs, centrál atd. to vše za 379000,- Tak co není lepší tohle než fabka? A navíc ti třeba u Forda daj 15000 slevu na skladové auto jako mě. A pak že Focus II nejde za 365000,- navíc leasing bez navýšení a není co řešit.
mufik.martin, 13.04.2007 11:15
NEvim jestli jste nekdo cestli svet motoru, u ktere ho se redaktori snazili dostat ceny novych aut co nejnize a smlouvaly jak na trhnu, a u aut, ktera se hure prodavaji, nebyl problem dostat slevu 20 tis a k tomu jeste navic treba zdarma zimni gumy vcetne disku a tak, bylo to velmi zajimave cteni, u hodne aut se podarilo dostat zdarma klimatizace a jeste slevu z auta okolo 10 tis, pry prodejci jsou dosti flexibilni a maji velke moznosti dalsi slevy, a to nemluvim jen o autech bez akce, oni dostali slevua vybavu zadarmo i u aut, ktera prave byla v nejake akcni nabidce. Opravdu u nekteryhc znacek dostali velmi stedre darky navic. Ale napriklad u stejne znacky, ale v jinem salonu, nedostali nic
Bobus, 13.04.2007 17:35
V rozhovoru na radiožurnálu bylo řečeno, že u VW v Maďarsku je průměrná mzda dělníka přes 10 EURO a ve Škodovce je cca 7 EURO, na naše poměry je to hodně, ale proč by zaměstnanci koncernu v Čechách měli nechat dělat ze sebe blce a makat za mzdu o 30% nižší než Maďaři?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů