Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škodovka zdražila čtyřokou Octavii: základ pod 400 000 Kč už nekoupíte

Aktuality
Michal Štengl | 07.12.2016
foto: Michal Štengl
Z podrobné analýzy ceníku nové Škody Octavia vyplývá, že sice u všech verzí zdražovala, na druhé straně ale rozšířila seznam standardní výbavy, takže v některých případech vychází dokonce výhodněji než dřív. Základ ale nyní začíná na 407 900 Kč, což je o padesát tisíc dráž.

Není to ještě tak dlouho, co Škodovka šokovala motoristickou veřejnost zveřejněním fotografií svého modernizovaného bestselleru Octavia. Doposud spíše konzervativní styl totiž vyměnila za netradiční provedení se čtyřmi samostatnými světlomety. Další lehké překvapení následovalo krátce poté, co Škodovka na svých stránkách zveřejnila oficiální ceník modernizované Octavie. Mimochodem v sekci Ceníky a katalogy má jako jediné auto nová Octavia fotku z čistého boku, nikoliv tzv. tříčtvrteční zepředu (že by se za ni styděla…?).

Srovnání (stále zde visí i starý ceník) ukáže hned několik novinek. Vedle zcela nové grafiky samotného ceníku, které nyní přehledně ukazuje seznam standardní výbavy jednotlivých stupňů, nás nejvíc zaujalo, že zde chybí motor 1.2 TSI/63 kW a s ním i cena 354 900 Kč, resp. 384 900 Kč za kombi (příplatek 30 000 Kč se nezměnil). Pozici startovací jednotky převzal tříválec 1.0 TSI/83 kW, takže na Octavii nyní budete potřebovat minimálně 407 900 Kč. Vedle více koní ale v základním stupni Active dostanete v sérii také výbavu v hodnotě 22 000 Kč (klimatizace, LED zadní sdružené svítilny i denní svícení, 16palcová kola či centrální zamykání s dálkovým ovládáním), která dříve byla buď samostatně za příplatek, nebo v rámci akčního paketu. Pokud tedy srovnáme stejný litrový motor, tak ten je sice nyní o 12 000 Kč dražší, ale s ohledem na standardní výbavu vychází po modernizaci výhodněji. Opět nechybí zvýhodněné pakety, Active Plus obsahuje malý kožený paket, přední mlhová světla a palubní počítač MFA. V případě nejlevnějšího dieselu 1.6 TDI, který má nyní o 5 kW vyšší výkon (85 kW), však činí navýšení ceny 19 000 Kč.

Druhý stupeň Ambiente je dražší o 12 000 až 19 000 Kč. Opět ale platí, že základní výbava byla obohacena, například o elektrické ovládání všech oken, kožený paket, 16" litá kola, LED denní svícení a zadní svítilny, deštník pod sedadlem spolujezdce, 4 reproduktory vzadu, zadní loketní opěrku (liftback) či podélné střešní nosiče a lampičku v zavazadlovém prostoru (kombi). Ambition byl celkově rozšířen o prvky v hodnotě až 42.200 Kč. I u tohoto stupně Škoda nabízí cenově zvýhodněný paket Ambition Plus s tempomatem, vyhříváním předních sedadel, Bluetooth a displejem MaxiDOT, a to za 14 000 Kč.

V ceníku nechybí ani akční stupeň Fresh, který zdražil o 4000 až 11 000 Kč. Proti Ambition je obohacený o tempomat, vyhřívání předních sedadel, zadní parkovací senzory, displej MaxiDOT, komfortní telefonování a multifunkční volant s ovládáním rádia a telefonu, plnohodnotné rezervní kolo a sadu k výměně kola. Jeho cena začíná na 436 900 Kč.

Za stupeň Style je třeba si připlatit o 12 000 až 19 000 Kč víc, seznam výbavy ale obohatily prvky v souhrnné hodnotě 48 600 Kč, jako jsou Full LED přední světlomety s denním svícením, systém Bolero s 8“ displejem a SmartLink+, multifunkční volant s ovládáním infotainment, dešťový a světelný senzor i řazení pod volantem (pro DSG). Dále exteriérový chromový paket, černá leštěná maska chladiče a deštník.

Vrcholný Laurin&Klement (od 679 900 Kč) podražil o 14 000 až 18 000 Kč, v ceně ale dostanete navíc navigační systém Amundsen 8", Infotainment Online, Blind Spot Detect, Phone Box s indukčním dobíjením, Wi-Fi hotspot a hlasové ovládání. Dále je to ambientní osvětlení interiéru, vyhřívaný volant, USB slot vzadu, ovládání řazení pod volantem (pro DSG), eloxované střešní nosiče a vyjímatelná LED lampička v zavazadlovém prostoru.
Pokud se podíváme ještě na nabídku verzí, tak z ní vypadla kombinace základního dieselu 1.6 TDI a pohonu všech kol. První Octavie se k zákazníkům dostanou už na začátku příštího roku.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů