Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Yeti 2.0 TDI/ 103 kW 4x4 DSG – jaké můžete očekávat jízdní schopnosti?

Testy
Luděk Kortus | 09.12.2013
dalších 22 fotek
Ve třetím díle našeho redakčního testu se podělíme o zkušenosti z terénu i z asfaltu.

Rekapitulace

V předchozích dílech jste se mohli dočíst, že testujeme mladou ojetinu, takzvaný roční vůz, který pochází ze zaměstnanecké flotily ŠKODA AUTO. Automobilka služební vozy používá maximálně jeden rok nebo 20 tisíc kilometrů a pak je posílá na trh ojetých aut prostřednictvím prodejců sítě ŠKODA Plus. Dobře vybavený vůz roku výroby 2012 by jako nový měl cenovku 796.000 Kč. V autobazaru Autosalon Klokočka Centrum a.s., odkud jej máme k testu, stál po dvaceti tisících ujetých kilometrech 599.000 Kč. Na autě bylo znát, že s ním jezdil jenom jeden řidič, který nic nepřevážel ani v zavazadlovém prostoru. V našem testu podléhá yeti mnohem vyšší zátěži co do počtu osob i nákladu. Zatím jsme najeli 35 tisíc kilometrů.

Průchodnost

Podvozek yetiho vychází z platformy modelu ŠKODA Octavia Scout. Oproti scoutovi má zkrácené převisy, a tedy zvýšené nájezdové úhly. Scout má nájezdový úhel 16,3 st. vpředu a 16,9 st. vzadu. Hodnoty u yetiho jsou 18,8 st. a 17,9 st. Světlá výška 180 mm zůstala zachována. Pro srovnání uvádím, že běžná octavia má světlou výšku 163 mm. Řidič yetiho sedí zhruba o 10 cm výš než řidič běžné octavie. Stačí rozdíl pár centimetrů a najedete na prudší kopec, projedete hlubší kolej, máte lepší výhled na svět nebo pohodlněji nastupujete a vystupujete. Yeti není auto, se kterým toužím vydávat se do terénu pro zábavu. Možná mne od toho odrazují drahá litá kola. Ale vím, že se na něj můžu spolehnout v mnoha situacích, které by byly pro osobní auto neřešitelné.

Pohon 4x4

Jsou situace, hlavně na silnici, kdy vůbec neregistrujete připojování pohonu zadní nápravy. Zato když se máte na horách vyhrabat ze zasněženého parkovacího místa nebo se na chalupě otočit ve svahu na mokré trávě, tak pomoc zadní nápravy určitě zaregistrujete. Pro zvlášť obtížné podmínky je k dispozici režim Off-road, který dávkuje za řidiče plyn a brzdný účinek na jednotlivá kola, aby byla zachována co největší trakce. Součástí režimu jsou dva asistenti. Asistent pro jízdu z kopce zajišťuje, aby auto nezačalo nekontrolovatelně měnit směr jízdy kolmo ke svahu, kdy hrozí riziko převrácení. Rozjezdový asistent na nezpevněném povrchu pracuje s většími prokluzy, ale zároveň omezuje otáčky, takže stačí sešlápnout plyn na maximum.

Převodovka DSG

I když je yeti trochu vyšší a méně aerodynamický než osobní vozy, baví mne nejvíc na silnici. Pneumatiky 255/50 R 17 a možnost zvolit si sportovní nebo manuální režim šestistupňového automatu nejsou v tomhle autě jen tak na parádu. Občas je třeba pořádně provětrat turbodmychadlo. Nemusíte mít strach, že byste motoru naložili víc, než je schopen unést. Převodovka DSG se chová důsledně „blbovzdorně“ a nepustí ručičku otáčkoměru až do červeného. Hlídá řidiče i v manuálním režimu tak, že řadí nebo drží vyšší převodový stupeň. Nahrazuje částečně funkci omezovače. V automatickém režimu se projevuje ještě inteligentněji například tím, že pomáhá brzdit motorem. DSG je nejlepší parťák na sport a do města.

Motor 2.0 TDI 103 kW

Na dlouhých dálničních cestách je většinu času zařazen 6. rychlostní stupeň a tažná síla motoru se přenáší na přední nápravu. Pohon 4x4 ani převodovka DSG v tomto režimu nepřináší žádné výhody. Do popředí zájmu vystupuje spotřeba. Například Dolomity a zpět v plném obsazení s plným střešním boxem zvládl motor za 6,8 l/100 km. Výkon 103 kW poskytuje dostatečnou rezervu pro zrychlení ze 130 km/h i s plně naloženým vozem. Výrobce uvádí kombinovanou spotřebu 6,5 litru /100 km a nám se dlouhodobá spotřeba ustálila na 7,1 litru/100 km. Testovaný yeti má najeto 55 tisíc kilometrů a zatím jsme neměli žádnou poruchu. V těchto kilometrech se ještě nedá hovořit o spolehlivosti, ale absence jakékoliv závady mezi dvěma servisními intervaly je příjemná.

Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Ma007, 09.12.2013 11:02
"Testovaný yeti má najeto 55 tisíc kilometrů a zatím jsme neměli žádnou poruchu. V těchto kilometrech se ještě nedá hovořit o spolehlivosti, ale absence jakékoliv závady mezi dvěma servisními intervaly je příjemná."

To snáď nemyslíte vážne? Do 100tkm je akákoľvek závada (mimo vypálených žiaroviek) hanbou automobilky. Hádam si nekupujem nové auto aby riešil nejaký servis. Nech si VW vyhodí z hlavy, že im budú majitelia prispievať na živobytie ako je tomu pri 1,2/1,4TSi.
tomaskrtek, 09.12.2013 14:21


bohužel přispívají. už jenom koupě tohoto ´´vybaveného´´ automobilu za 800k je výsměch.
jasiro, 23.01.2014 23:50


Já jsem u Nissan xTrail 2,2 TDi měnil celý motor po 40 000 km. Prasknul rozvodový řetěz. V 80 000 km odešlo první turbo, po dalších 45 000 km i to nové vyměněné. Takže 100 tisíc bez jakékoliv závady není zae tak úplná samozřejmost.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů