Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Yeti 2.0 TDI/ 103 kW 4x4 DSG Elegance – stojí za to?

Testy
Luděk Kortus | 28.10.2013
dalších 8 fotek
Ve druhém díle našeho redakčního testu se podělíme o praktické zkušenosti s výbavou Elegance a některými příplatkovými položkami.

Pokud si seřadíte na našich stránkách vozy yeti podle ceny, můžeme vám garantovat, že na horních příčkách se většinou nacházejí bývalé služební vozy domácí automobilky. Jednotlivá oddělení používají vozy tak, aby jejich nájezd nepřesáhl 20 tisíc kilometrů a doba po kterou jsou v provozu nebyla delší než 9 měsíců. Jak potvrzují u našeho prodejce a servisu pro tento test - v Autosalonu Klokočka Centrum a.s. - výbava Elegance je ve ŠKODA AUTO běžným standardem služebních aut. Předchozí uživatel našeho Yetiho měl zřejmě možnost doplnit si výbavu o některé další příplatkové položky. Učinil tak velmi rozumně, a navíc projevil estetické cítění.

V historii Yetiho, dnes už můžeme říkat první generace, bylo jedním ze zajímavých počinů vydání limitované edice Mont Blanc na sklonku roku 2011. Vycházela z výbavy Ambition a Elegance a nabízela příznivější cenu za paket příplatkových položek. Majitel se mohl odlišit jednou z pěti speciálních barev doplněnou o černě lakovanou střechu s posuvným panoramatickým střešním oknem, černo stříbrná 17“ kola Annapurna, černě lakovaná zrcátka, skla s vyšším stupněm tónování, střešní nosič ve stříbrném provedení a boční lišty s chromovým proužkem. Řekne se drobnosti, ale právě pro ně jsme velmi často vystavováni zkoumavým pohledům ostatních majitelů Yetiho a to nás baví. Zvláště v barvě Béžová Cappuccino se jedná o mimořádně zdařilou kombinaci.

Mám-li uvést příklad rozumného doplnění standardní výbavy Elegance některou z příplatkových výbav, na prvním místě bych uvedl možná nečekaně vyhřívané přední sklo. Odpadá nepříjemné škrábání v mrazivých ránech. Místo něj nastartujete, pustíte naplno standardní automatickou klimatizaci a vyhřívání sedaček. Pár minut počkáte venku a nasedáte do temperovaného auta, které vám hřeje pozadí, stěrače slíznou námrazu a jedete. V parném létě je zase užitečná funkce, kdy přidržením tlačítka dálkového ovládání v poloze odemknout se otevřou všechna okna včetně střešního a rychle tak vyvětráte rozpálený vzduch. Dobře vybavený Yeti umí i v extrémním počasí přinést alespoň něco z komfortu, který poskytuje garáž.

Příplatkový multimediální systém Amundsen+ zahrnuje rádio, CD přehrávač, Bluetooth a navigaci. Jeho výhodou je snadné a spolehlivé připojení telefonu a dobrý zvuk s osmi reproduktory. Nevýhodou je například nutnost v navigaci zadávat diakritiku v názvech nebo poměrně náročné zadávání trasy s více než jedním cílem. Součástí standardní výbavy našeho modelu jsou i parkovací senzory vzadu. Osvětlení nástupního prostoru je praktické hlavně ve městech, kde hrozí riziko, že si něco od neukázněných pejskařů zanesete dovnitř. Další výbava, kterou bych rozhodně při výběru Yetiho vyšší cenové kategorie hledal, jsou příplatkové xenony. V noci se mnohem méně namáhají oči a zvyšuje se pocit jistoty.

Po téměř 30 tisících kilometrech se mi stala konfigurace výbavy Mont Blanc v provedení Elegance měřítkem pro srovnávání výbav všech dalších testovaných škodovek. Žádné z položek bych se nyní nechtěl vzdát. Pohled na věc je samozřejmě jiný při rozhodování o koupi. Pokud cílíte na lépe vybaveného Yetiho, lze s výhodou využít skutečnosti, že k největšímu poklesu ceny dochází po prvním roce provozu. U našeho vozu činila úspora oproti novému 197 tisíc korun.

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 10x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
tomaskrtek, 28.10.2013 21:37
a co třeba napsat jaká je ceníkovka nového auta, když tak zdůrazňujete ten skvělý pokles o 200k? přesně tohle jsem měl možnost projet, jen o trochu chudší výbava, a cena skoro 800k. díky, ani omylem. nechápu jak to za něj může někdo dát.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů