Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda svůj podíl na trhu udržela slevami

Aktuality
Karel Směšný | 06.01.2012
Zájem je především o větší a luxusnější automobily. Letos by se mělo prodat přibližně stejně aut jako v roce 2011.

Přes 65 tisíc aut, tedy stejně jako o rok předtím, prodala loni v Česku Škoda Auto. Jenže jen za cenu velkých slev. Za rekordně nízké ceny kombinované s akčními nabídkami se prodávaly téměř všechny modelové řady. Automobilka navíc slevovala čtyřicet tisíc těm, kteří škodovku již vlastní. Celkem trh podle údajů dovozců automobilů vzrostl o 3,2 procenta a prodalo se 187 tisíc osobních a lehkých užitkových vozů. Podíl Škody se stále drží kolem 29 procent. Na 140 tisíc vozidel, převážně starších deseti let, se do Česka dovezlo ojetých.

Škoda na českém trhu loni vstoupila do cenové války se svými francouzskými a korejskými konkurenty. Nyní čelí i rumunské Dacii (ta je nově v desítce nejprodávanějších značek). Díky nižším cenám a akčním nabídkám dokázala Škoda oslovit i ty zákazníky, pro které se v minulých letech ve srovnání s konkurencí stala drahou značkou.

Například nejprodávanější české auto Škoda Octavia se na tuzemském trhu nově prodává v provedení Tour za méně než 250 tisíc korun, tedy za cenu, za kterou byla k mání holá, o půl metru kratší Fabia. Za podobné peníze tak nyní Škodovka nabízí "větší kus auta" než konkurence. Škoda výrazně zlevnila i model Roomster, jehož prodeje v předchozích letech rychle padaly. S nižší cenou prodeje v loňském roce vyskočily o čtvrtinu a model se opět zařadil do desítky nejprodávanějších modelů.

Zatímco v Česku musela Škoda o svou pozici na trhu bojovat slevami, na celém světě v loňském roce prodala o patnáct procent více aut než v roce 2010.

Prodeje aut však neukazují, že by se Češi báli krize. Podle loňských statistik na českých silnicích přibývají stále větší a dražší auta.

Zatímco podíl menších aut klesá, roste podíl terénních vozů a velkých limuzín. Podobné je to i s nejprodávanějšími značkami. Nejvíce se daří těm prémiovým. Dvouciferným tempem rostou například prodeje Audi, BMW, Jaguaru Land Roveru či Bentley. "Jen" osmi procenty přidává švédská prémiová značka Volvo. Příklon k dražším vozům ukazuje i žebříček nejprodávanějších modelů, kde modely Ford Focus a Volkswagen Golf vytlačily z pozic levnější korejskou konkurenci Hyundai i30 a Kia Cee'd.

Hyundai tvrdí, že je to tak pouze na papíře a část prodávaných fordů a volkswagenů obratem končí v zahraničí, kde jsou ceny nových aut vyšší. Stále existuje rozpor mezi tím, jakým tempem se určité modely v Česku prodávají a jakým přibývají z dlouhodobého pohledu v registru vozidel. Například vozů Ford Fiesta bylo v Česku v roce 2010 zaregistrováno 3500, jen polovina jich ale v registru zůstala.

Prodejci v letošním roce čekají stagnaci. Nové zákazníky ani na současné rekordně nízké ceny prý v době nejistoty nezískají. "V letošním roce čekáme prodej na úrovni minulého roku plus minus jedno procento," říká tajemník svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl.

Na trhu se zatím výrazněji neprojevily rostoucí ceny paliv. Podíl nafty a benzinu zůstává přibližně stejný. Výrazně roste zájem o úpravy vozů na spalování zemního plynu, propan butanu či biopaliva, podíl těchto vozů na trhu ale nedosahuje ani půl procenta. Kupce našlo i 56 elektromobilů (přibližně stejně se v Česku prodalo vozů Ferrari).

Zda byl loňský rok pro prodejce opravdu úspěšný, ukáží až jejich hospodářské výsledky. Automobilky se trumfují cenami a nová auta jsou v Česku nyní levnější než v západní Evropě. Na snižování cen nově přistoupily i jinak konzervativní značky Ford a Volkswagen.

Zdroj: IHNED

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů