Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Superb - žádný klon

Testy
Petr Šikl | 14.11.2008
dalších 68 fotek
foto: Petr Šikl
Mezigenerační obměna nejvyššího modelu mladoboleslavské Škody vzbudila pořádný poprask. Druhá generace Superbu je úplně jiná a především svá. Jak nový model obstál v redakčním nezávislém testu?

První generaci Superbu Škodovka ráda tlačila do vyšší střední třídy, přitom se jen ztěží mohla vyrovnat konkurentům. U druhé generace je situace zcela jiná. Škoda sází na praktičnost a řadí svůj nový "vlajkový" model do střední třídy, kde je konečně důstojným reprezantem. Zajímalo nás tedy, jak jezdí s dieselovým dvoulitrem TDI PD a co všechno dovede nabídnout případným zájemcům?

Škoda Superb Combi již přístí rok 

Karoserie: sám sebou

První generace Superbu nezapřela svůj původ v Passatu. Druhá generace je v tomto směru originálnější a jde vlastní "správnou" cestou. Z prvním uveřejněných fotografií jsem byl trochu rozpačitý. Osobní kontakt s novinkou je však o dost lepší. Do designu se promítly nápady a detaily použité v modelech Fabia a Roomster. Chválím neotřelé tvary přídě a solidní boční profil s tlustým C sloupkem a mohutnou zádí ukrývající příkladný zavazadlový prostor. Ze zadních partií však příliš natčen nejsem. Osobně zádi nemohu stále přijít na chuť. Přesto designovou změnu chválím a konečně mohu prohlásit, že Superb není jen klonem Passatu.

Omlazená Škoda Octavia druhé generace 

Interiér: z vyšší střední

Doopravdy. Kabina Superbu je prostorná a nabízí zejména v podélném směru až přehršel místa. Cestujícím vpředu je nabídnut prostor srovnatelný s konkurencí, přičemž pasažéři na zadních sedadlech si přijdou na své. Zejména v oblasti nohou je prostoru doslova na rozdávání. Superb v této oblasti může směle konkurovat automobilům o třídu výše. V oblasti hlavy je místa akorát a pohodlně se posadí i dvoumetrový cestující. Elektricky nastavitelné sedadlo řidiče se při nastupování řidiče elegantně odsune vzad. Poté bylo u testovaného kousku nutné vždy vyvolat původní nastavení sedadla pomocí paměti.

Interiéru vládne špičkové dílenské zpracování. Po stránce ergonomie nelze nic závažnější vytknout. Ve dne mi trochu vadilo hůře čitelná teplota klimatizace na kruhových voličích. A tím mé výhrady končí. Palubní deska působí elegantně a luxusně. Leštěné dřevěné dekory v kombinaci s hliníkovými prvky a měkkými plasty jsou příjemné na dotyk a zároveň pohledné. Testovaný kousek byl vybaven příplatkovým navigačním systémem Columbus (který nám byl během testovacího týdne z vozu odcizen). Pomocí dotykové obrazovky s jemným rastrem lze ovládat jak navigaci, tak zábavný systém v podobě příjmu analogového i digitálního vysílání. Nechybí audiosystém přehrávající MP3 a dokonce slot na SD paměťové karty.

 Superb jako limuzína (sedan)
 Superb jako praktický rodinný hatchback

Na dvojitém otevírání TwinDoor pátých dveří Škodovka postavila reklamní kampaň. Tento systém kombinuje výhody pětidveřového hatchbacku (liftbacku) a čtyřdveřového sedanu. V praxi tento prvek ocení snad každý, kdo vyrazí třeba jen na nákup. Stiskem tlačítka uprostřed prolisu zádě se automaticky otevře pouze víko (stejně jako u většiny sedanů). Pokud však po stisku tohoto tlačítka zmáčknete druhé tlačítko umístěné více vpravo, ozve se mechanické cvaknutí, které značí, že můžete celé páté dveře vyklopit vzhůru, díky čemu naložíte i objemná zavazadla. Přístup do objemného zavazadelníku o objemu 565 litrů je tak doslova ukázkový. Předpokládám, že časem se tento systém otevírání objeví i v dalších modelech automobilky.

(+) sedadla s dobrým bočním vedením
(+) TwinDoor
(+) kvalita materiálů a zpracování
(+) navigační systém Columbus
(+) prostornost na zadních sedadlech
(-) šířka

Pořizovací ceny od: 

MT

 

AT

 

1,4 TSI 92kW

 

699.900

 

-

 

1,8 TSI 118 kW

 

759.900

 

829.900

 

1,9 TDI PD 77 kW

 

744.900

 

-

 

2,0 TDI PD 103 kW

 

804.900

 

874.900

 

2,0 TDI CR 125 kW

 

864.900

 

934.900

 

Motor: stará škola

Po kapotou Superbu můžete mít v současné době přeplňovanou zážehovou čtrnáctistovku a osmnáctistovku. Šestiválec je teprve v očekávání. Ze vznětových motorů příznivce nízké spotřeby potěší "výběhová" devatenáctistovka TDI PD s výkonem 77 kW a silnější dvoulitr TDI PD s 103 kW. Ten se staral o pohon testovaného kousku. V nabídce je ještě jeden dvoulitrový diesel nesoucí taktéž označení TDI, který je vybaven modernějším systémem vstřikování Common-Rail (TDI CR). Ten produkuje výkon 125 kW a přijde zájemce o celých 60 tisíc dráž.

Dvoulitrový diesel se pod kapotou Superbu choval překvapivě kultivovaně a tiše. Škoda si doopravdy nechala záležet na odhlučnění motorového prostoru od kabiny cestujících. Výkon v testovaném voze byl přenášen na přední kola pomocí šestistupňové automatické převodovky DSG, která sama o sobě řadí solidně. Při klidné jízdě panuje harmonický vztah mezi převodovkou a motorem. Pokud však přitlačíte na plynový pedál, harmonie se vytratí a z přátel se stanou dva nesmiřitelné tábory. Na vině je agregát, který je pro poměrně těžký Superb akorát dostačují a stará se o nerovnoměrný přísun výkonu. Převodovka například při předjíždění reaguje bleskurychle, ale je třeba vyčkat na nadýchnutí motoru a přísun výkonu. Jízda se potom stává nevyrovnanou a neklidnou. Přesto musím konstatovat, že dvoulitrové TDI PD se v Superbu umoudřilo, lépe řečeno zklidnilo. Řidič již nezažívá výrazné a nepříjemné výkonnostní kopance. Motor se vyznačuje plynulejším chodem, přesto ve srovnání s CR rozdíl pocítíte.

(+) odhlučnění motoru
(-) zvuk motoru
(-) nerovnoměrný přísun výkonu

TIP: Škoda Superb 2.0 TDI PD DSG v testu spotřeby 

Jízdní vlastnosti: rodinně a reprezentativně

Vznětový dvoulitr pod kapotou testovaného Superb stačí na zdolání stokilometrové rychlosti za 10,2 sekundy a pokoření maximální rychlosti 205 km/h, což u 1512 kg těžkého automobilu nejsou špatné hodnoty. V prvé řadě je nutné zdůraznit, že Superb není rozhodně žádný sportovec. Primárně je určen na pohodlné zdolávání dlouhých tratí, což mu jde velmi dobře. Automobilce se povedlo zvolit solidní kompromis mezi tuhým a měkkým nastavením podvozku. Ten se chová stabilně a poměrně komfortně. Zdolávání dlouhých tratí je příjemné stejně jako popojíždění v dlouhých kolonách. Superbu je vlastní i pohodlná plavná jízda krajinou po kvalitním asfaltu. Serpentiny a klikaté okresní silničky nejsou však pro Superb to pravé ořechové. Na vině je dlouhý rozvor, mohutnost karoserie a vyšší hmotnost.

(+) jízdní vlastnosti
(+) brzdy

Závěr: úplně jiný Superb

Před testem Superbu jsem si říkal, že mě nemůže po všech těch testovaných autech a zkušenostech s předchozí generací ničím překvapit. A opak se stal pravdou. Superb druhé generace překvapí svého uživatele přívětivou manažersko-rodino-chalupářskou stránkou. Překvapí velkorysou prostorností na zadních sedadlech, reprezentativním vzhledem karoserie i interiéru a praktičností systému Twindoor. Nebýt stařičkého srdíčka TDI PD, neshledal bych žádný větší nedostatek. Superb druhé generace je povedeným vozem, který zejména rozměry atakuje hranice střední třídy.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.64
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Pětidveřová karoserie
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 838
Šířka (mm)
1 817
Výška (mm)
1 462
Rozvor (mm)
2 761
Rozchod kol vpředu (mm)
1 545
Rozchod kol vzadu (mm)
1 518
Světlá výška (mm)
139
Provozní hmotnost (kg)
1 512 (pohotovostní)
Maximální hmotnost (kg)
2 132
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
10,82
Objem zavazadlového prostoru (l)
565 / 1 670
Motor
Typ
Vznětový přeplňovaný
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1 968
Vrtání x zdvih (mm)
81 x 95,5
Kompresní poměr
18,5 : 1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
103 / 4 000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
320 / 1 750 - 2 500
Spotřeba
Město
8,9
Mimo město
5,5
Kombinovaná
6,8
CO2 (g/km)
177
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
10,2
Max. rychlost (km/h)
205
Převodovka
Typ převodovky
Automatická DSG
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Spojka
Dvě souosé spojky, vícelamelové, elektrohydraulicky ovládané
Převodovka
Automatický DSG s možností volby stupně Tiptronic
Pohon
Předních kol
Řízení
Typ
Elektromechanický posilovač
Zavěšení kol
Vpředu
McPherson
Vzadu
Víceprvkové
Brzdy
Vpředu
Kotoučové s vnitřním chlazením
Vzadu
Kotoučové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/45 R17
Ráfky
7,0J x 17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
699.900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
929.900
Cena příplatkové výbavy (Kč)
52.000
Celková cena testovaného vozu (Kč)
979.900
Příplatková výbava
Parkovací asistent
14.000
Navigační systém Columbus
23.000
Metalický lak
15.000
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kylie, 19.11.2008 20:36
Já tedy nevím, ale DISIDENT že by si superb (byť 1.4) zasloužil?
PS: Já jako daňová poplatnice bych po tom faux pas v irsku domů pěšky nechala šlapat (a kanál přeplavat!)
G., 20.11.2008 14:16
jel jsem s tím na předváděcí jízdě (syrový motor) a dostalo mě, že když mám zařazenou 5tku, tak v obci na 50km/h přišlápneš a je tam 100km - bez řazení. Spotřeba byla po 150km 7,5l (kombinace sportovní a běžná jízda). podle mě ten motor stačí běžnému uživateli, který už nepotřebuje "lítat". A zároveň umožnuje výborně zrychlit.
Kylie, 20.11.2008 14:35
V reálu má spotřebu malinko vyšší (v golf a scirocco 7,9 litru - takže v superb to méně spíše nebude), ale k "okoušení" doporučuji tu "plnou" verzi se 118 kW, která v reálu "funguje" stejně jako 1.8 TFSi (golf versus audi 3) - spotřeba je vyšší jen nepatrně (cca 8,5 litru) a výkonově, i reálným zrychlením jsou to (doslova!) STEJNÉ motory (a 1.4 je celkově o "fous" lepší, má i o decku-dvě nižší spotřebu).
PS: Jsem "stará" škola a turba apod mne nikdy moc "nebraly", ale "dvouturba" či "turbo-kompresor" (a nejvíce patentovaný kompresor Alpina ,-) mne, přiznávám se, "berou" ..
Kylie, 20.11.2008 14:41
Ještě k těm "převisům":
Zadní pohon = vzadu "větší" převis
Přední pohon = vpředu "větší" převis
Když to "nedodržíte", není to "ono". Ano samozřejmě (a octavia je dobrý příklad), NENí problém udělat vůz s přední pohonem a "naopak" velkým ZADNÍM převisem a "jezdí to" - ale ... (maličké "ale" v "pocitu" z řízení tam vždy bude .. stejně "chybně" je udělaná nová RS6, má geniální tlumiče a "jakoby" je vše v dokonalém pořádku, ale PROČ nejdříve udělat "protifyzikální" konstrukci a POTÉ jí "řešit"? - byť skvěle?)
PS: Tak jako se "vytratil" můj "diskutující" partner před časem pod článkem o "Xantii" a pod "Golf" - doufám, že se nějaké vaší reakce ještě dočkám ..
Pěkný den
Kylie, 20.11.2008 14:43
.. se na vás těším, mikeši ..
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů