Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Superb III – jaký je odhad její zůstatkové hodnoty?

Aktuality
František Mašek | 11.06.2016
foto: autor
Dokáže Superb stabilně a spolehlivě držet svoji zůstatkovou hodnotu i po 3 letech provozu? Podívejte se na zajímavou predikci.

Společnost Audatex Systems provedla v květnu 2016 odhad a srovnání vývoje hodnoty několika vozidel v závislosti na délce jejich provozu. Zaměřila se přitom na model Škoda Superb II. a III. generace ve srovnání s několika přímými konkurenty v této třídě - VW Passat, Ford Mondeo, Opel Insignia, Hyundai i40 či Mazda 6. Z výsledků těchto prognóz vyplynulo, že nová Škoda Superb III si na trhu lépe drží svou hodnotu a cena tohoto modelu klesá pomaleji než cena konkurenčních modelů v této třídě, zejména po 3 letech provozu. Oproti předchozí II. generaci, jejíž obvyklá hodnota v závislosti na motorizaci a karosářské variantě poklesla po příchodu nového Superbu o 2 až 5 %, nabízí nová generace nárůst rozměrových parametrů, větší výkon pohonných jednotek, technické i funkční změny a bohatší výbavu na vyšším obsahovém i konstrukčním stupni.
Příchodem nové generace modelu dochází k určitému poklesu obvyklé hodnoty u generace předešlé. Hodnota takového modelu klesne v průběhu prvních dvou měsíců v průměru o 5 %. Ani při příchodu nového Superbu nebyla situace jiná. V závislosti na motorizaci a karosářské variantě obvyklá hodnota poklesla o 2 až 5 %.
Předešlé tvrzení potvrzuje následující přehled, ve kterém můžeme vidět vývoj zůstatkových hodnot porovnatelných variant u obou generací modelu Superb. Přehled vyjadřuje vývoj zůstatkových hodnot v průběhu 3 let provozu a ročním nájezdem 20.000 km.

Škoda Superb II 2,0 TDI CR Elegance:

1rok/20 tis. km.: 67,8%, 2roky/20 tis. km.: 58,8%, 3 roky/20 tis. km.: 50,8%

Škoda Superb III 2,0 TDI Style:

1rok/20 tis. km.: 72,7%, 2roky/20 tis. km.: 63,2%, 3 roky/20 tis. km.: 54,3%

Nový Superb si vede dobře nejen v žebříčku prodejnosti, ale i z pohledu právě kalkulací zůstatkových hodnot. Vzhledem k oblibě značky, spolehlivosti modelů, designu či nabízeným motorizacím a užitným vlastnostem si daný model udržel i dobré výsledky oproti konkurentům. Přímými konkurenty v tomto segmentu jsou např. VW Passat, Ford Mondeo, Opel Insignia, Hyundai i40 či Mazda 6. Při porovnání zůstatkových hodnot porovnatelných variant těchto modelů je zřejmé, že největší rozdíl hodnot je oproti novému Superbu u Opel Insignia a to o 5-6 % nižší v průběhu celého 3-letého období. Naopak téměř stejné hodnoty jako Superb má VW Passat, který dokonce v prvních 2 letech model Superb překonal o necelé 2 %. Devizou nového Superbu je ovšem skutečnost, že si dokáže stabilně a spolehlivě držet svoji zůstatkovou hodnotu i po 3 letech provozu, kde poráží i svého rivala VW Passat. Průběh prognostické křivky se tak v průběhu délky provozu mění a Superb nemá tak výraznou sestupnou tendenci jako ostatní modely vozidel v daném segmentu.

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů