Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Superb I – lepší než Octavia?

Poradna
Blaháček Marek | 17.01.2014
foto: Škoda-Auto
Pana Ladislava zajímá, zdali si nepohorší, pokud vymění svoji octavii za superb první generace s benzínovou přeplňovanou osmnáctistovkou.

DOTAZ: Zdravím redakci TipCars. Podnik, ve kterém pracuji, právě prodává několik vysloužilých služebních vozů, mezi nimiž je i Škoda Superb s motorem 1.8 T. Řeknete si - desetileté auto, ale moc se s ním nejezdilo, najeto má necelých 100 tisíc km a bylo o něj dobře postaráno. Pro zaměstnance je cena poměrně výhodná, proto mne zajímá, zdali by jeho případná koupě byla dobrou volbou, nahradil bych jím moji už pomalu dosluhující octavii I, ve které mám benzínovou šestnáctistovku. Nejsou u motoru problémy s turbem nebo podobně?

Díky za odpověď.

Ladislav K.


ODPOVĚĎ: Milý Ladislave, předpokládám, že jste v onom superbu alespoň seděl nebo se s ním svezl. Oproti Vaší octavii se totiž příliš neliší, je pouze ve všech směrech větší, pohodlnější, s hůře přístupným zavazadlovým prostorem. S motorem 1.8 T je ovšem jízda s ním v porovnání s octavií s atmosférickou šestnáctistovkou někde jinde, kvůli vyšší hmotnosti ale motor s vozem necvičí tak dobře, jako kdyby byl v octavii.

Pokud Vám nevadí vyšší spotřeba kolem 8–9 litrů benzínu na 100 km (je velmi závislá na jízdním stylu, pokud mu dáte co proto, motor spořádá na stejnou vzdálenost klidně i dvojnásobek), nebudu Vám jeho koupi nikterak rozmlouvat. Čas a zkušenosti uživatelů i z jiných vozů koncernu Volkswagen, do kterých se tato motorizace montovala, ukazují, že se jedná o povedený agregát. Pokud s ním zacházíte slušně, problémy nejsou ani s turbodmychadlem, ani s ničím jiným, snad kromě zapalovací cívky.

Superb nemá žádné vyloženě slabé stránky, občas zazlobí elektroinstalace, většinou ale kvůli uvolněnému kontaktu, po letech se objevují vůle v řazení, ale není to nic závažného. Vozy z prvních let trpěly kratší životností podvozkových dílů, vůle se objevovaly na obou nápravách. Po vylepšení přední nápravy v roce 2002 se ale situace zlepšila.

Běžně potřebné náhradní díly seženete bez problému. Za oba přední brzdové kotouče zaplatíte 3.000 Kč, destičky přijdou na 1800 Kč a tyčka stabilizátoru přijde na 600 korun.

V inzerci TipCars můžete nyní vybírat téměř z dvacítky superbů první generace s motorem 1.8 T. Na tachometru mají průměrně 160 tis. km a jejich cena začíná už na 60 tis. Kč.

Hodnocení článku
4.4 z 5 (88%)
Hodnoceno: 14x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Paul, 17.01.2014 13:50
Málokdo má takové štěstí aby si za hubičku mohl koupit udržované ojeté auto s poctivým technickým základem, po prvním majiteli s nadprůměrně nízkými kilometry. 1,8T patří mezi nejlepší benzíny (ne-li snad vůbec nejlepší) co kdy VW vyrobil. Životnost turba se odvíjí hlavně od toho, jak s tím kdo jezdil a jestli pravidelně měnil olej. Pokud už není načlé (např. modrý kouř od výfuku, hlasíté pískání (ne tlumené syčení), padání do nouzového režimu po vytočení do vysokých otáček nebo po přidání plného knedlíku s následnou ztrátou výkonu). A i kdyby, nepůjde o nic extra nákladného (cca 10 000 za nové). Když budete měnit olej 15 000 km/rok a necháte vyčistit sací koš a svíčky, poslouží vám ještě mnoho let. Na Superbu 1 se opravdu nešetřilo a celkově jde o robustní a pohodlné auto. Nevím kolik najedete, ale do 20 000 ročně bych se na plyn vykašlal. Z vlastní zkušenosti (z A4 první generace) jsem s tím motorem jezdil bez problému do 8 litrů a v oktávce se 4 stupňovým automatem o litr víc, a svižně. Chce to jen využívat krouťáku a jezdit plynule (nerovná se pomalu). Klidně bych to i koupil na kšef a hodil do inzerce. Na dovolenou to vydělat může
finding, 18.01.2014 00:18
superba mám už sedm let a najel jsem s ním 360.000km. zatím jede. je pravda že na údržbě stál mnoho - cca 260.000Kč ale měnilo se už vše, tlumiče brzdy už dvakrát a vždy za kvalitu (zimmermann, koni), rozvody dvakrát, turbo se měnilo už třikrát (jednou kvůli přidření z důvodu používání longlife oleje který motoru ani turbu nesvědčí- byl ucpaný nasávací koš kvůli připálenému oleji ve 105tkm) od té doby co měním za normál olej jezdí výborně. samozřejmě občas pozlobí koncernová elektronika, čidla apod, ale nic tragického spotřeba je pravda vyšší cca 7,5-14L ale mám chip na 140Kw a oproti tdi které jezdí sice za méně mám levnější rozvody co vydrží o polovinu víc, neřeším vstřiky za 40tkč, neřeším dvouhmotu, čerpadla apod. a povinné ručení je za hubičku. pozitivum je že superb je auto se kterým se dá jet velmi rychle (umí až 240km/h tachometrových) na jakémkoli povrchu a za každého počasí, to z jiných aut neznám, je pohodlný jednoduše ovladatelný a i když někdo může tvrdit opak, velmi dobře sedí a právě s lehkým benzínem je dobře vyvážený.
tesna, 18.01.2014 20:10
Pokud je stav auta skutečně dobrý, udržovaný a cena zajímavá, tak bych s výměnou za OI neváhal. Mimo město a na delší cesty je pohodlí cestování nesrovnatelné. SuperB bylo dělané ještě před érou šetření, takže veškeré díly karoserie jsou pozink.

Stejně tak zvolená benzínová motorizace je ideální co do poměru cena/výkon/spotřeba. Jde o spolehlivý agregát, který nemá žádné zásadní konstrukční vady nebo problémy a který, pokud se s ním člověk naučí jezdit, nemá ani extra velkou spotřebu. Tzn. jak bylo zmíněno výše - jezdit plynule, na "krouťák", motor zbytečně nevytáčet, ale přitom stále při solidní spotřebě i velmi svižně a rychle.

Za sebe mohu potvrdit, že v případě úpravy SW v ŘJ se spotřeba na rozdíl od výkonových a dynamických parametrů nezvýší, ale dle stylu jízdy více či méně klesne. Osobní zkušenost s tímtéž motorem v OI po úpravě na 148kW - při každodenním používání na krátkých a středních trasách, 90% mimo dálnice - průměr 7,22 (ujeto 60tkm). Vzhledem k tomu, že motor je v základním naladění s ohledem na dobu, ve které vznikl, výrazně výkonově přiškrcen, je případná úprava SW bez rizika co se týká dimenzování nebo životnosti motoru.

Určitě se setkáte s názory, že jde o auto zbytečně velké pro "běžné" každodenní použití a s velkou spotřebou, ale to vše vyváží výhodná cena, jasný původ a dobrý stav, resp. solidní spolehlivost. Osobně jsem takto před 4 lety vyměnil zmiňovanou OI za auto stejné kategorie jako Sup, taktéž firemní, a to jednoznančně z výše uvedených důvodů. A dodnes nelituji.
rohYpnol, 26.01.2014 10:37
S výměnou bych byl opatrnější než se zde píše. Ano, Sup I je bezpochyby nesrovnatelně lepším vozem než Octavia I, tím spíš že porovnáváme s Octavií 1.6...

Jenže v prvé řadě záleží na tom, co od vozu majitel žádá. Je to levný a bezproblémový provoz? Je to praktičnost Octavie I? Nebo naopak především komfort a dynamika?

Superb I bude mít vyšší provozní náklady, a to nejen v benzinu. S Octavií se dá jezdit za 6 až 7 l, se Superbem to bude nejspíš 8 až 9. Navíc tu ale máme dražší spotřební díly. Uvedený Superb také nejspíš nebude mít vzhledem k malému nájezdu a stáří vyměněny díly přední nápravy, která navíc ani tak extra životností nevyniká. Ve srovnání s Octavií, která má sice jednoduchý, zato nesmrtelný podvozek, to prostě bude znamenat další výdaje...

Každý vůz nabízí něco zcela jiného a záleží jen na tazateli, co vlastně chce. Navíc je to dáno i stavem jeho Octavie. Pokud se totiž jedná o dosluhující chudinku, pak i koupě provozně dražšího Superbu může být výhodná, navíc koupí vůz se známou historií a doloženým stavem a ještě se vyhne bazarzmrdům

Zkrátka u otázky koupit či nekoupit je hledisko lepšího vozu jen dílčí otázkou, další jsou co od vozu žádá a jaké jsou okolnosti výměny. Samotná otázka, zda je Superb lepším vozem má ale jasnou odpověď - ano, je (a výrazně).

Na závěr bych zmínil možný vyšší zájem zlodějů o zachovalý Superb, Octavií je přece jen haba kuk...
stréc od piva, 26.01.2014 11:51
osobně bych si na papír sepsal co mi přínese.Určitě to bude především komfort,více místa pro cestující vzadu a progresivnější kroutící moment motoru...Mínusem budou prvotní investice (cena vozidla,prvotní servis) a následně nečekané problémy.Většina firem navíc vozidla prodává tak jak jsou bez jákékoliv záruky což i v předávácích protokolech jasně zmiňuje,že nelze cokoliv reklamovat.
Nevím jestli není lepší pár let počkat a koupit něco modernějšího,než 10 let starý model jedničkového superba...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů