Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Superb Greenline - proč se nebát zelené

Testy
Michal Štengl | 25.05.2016
dalších 14 fotek
foto: Michal Štengl
Snad každá automobilka má ve svém programu nějaký ekomodel se sníženou spotřebou. V případě Škodovky sice dokázaly být tyto vozy úspornější, jenže většinou za cenu nějakých omezení. A to buď v dynamice, nebo v komfortu pérování. Jenže v případě nového Superbu GreenLine jsme na nic takového nepřišli.

Jednou z cest, jak se automobilky snaží snižovat emise CO2 konvenční technikou, tedy bez použití elektrifikace v jakékoliv formě (hybridy, plug-in hybridy), jsou modely doplněné souborem technických opatření. Zatímco prémiové značky jako BMW nebo Mercedes tyto úpravy používají většinou na všechny modely (EfficientDynamice, resp. BlueEfficiency), ostatní výrobci je obvykle nasadí na jednu verzi modelové řady. Ford takové modely označuje ECOnetic, Opel EcoFLEX, Volkswagen BlueMotion a Škodovka GreenLine. V případě modelu Superb je k dispozici v obou karosářských verzích liftback i kombi.

Viditelné úpravy
Jak už jsme uvedli, ve srovnání s běžnou „nezelenou” verzí je GreenLine vybaven některými technickými úpravami, které deci po deci snižují spotřebu, resp. gram po gramu množství CO2, na základě kterého se platí daně. Snahou těchto úprav je snížit vnější odpory a zvýšit efektivitu hnacího řetězce. Do první skupiny úprav patří zlepšení aerodynamiky. Záď liftbacku proto zdobí decentní spoiler, podvozek je důkladně zakrytý a je o 15 milimetrů nižší. I to je důvod, proč si k této verzi nelze objednat adaptivní pérování, které jinak k Superbu vřele doporučujeme. Ve spodní části masky chladiče se také nacházejí aktivní lamely, které se ve vyšších rychlostech uzavřou a omezí proudění vzduchu v motorovém prostoru. Díky všem těmto úpravám se součinitel aerodynamického odporu cx snížil z 0,275 na 0,263. Superb má také z výroby pneumatiky se sníženým valivým odporem.

Neviditelné úpravy
Další změny jsou na hnacím řetězci. Superb Greenline pohání naftový motor 1.6TDI s 88 kW, který je na rozdíl od běžné verze vybaven systémem SCR. Ten nejen že omezuje emise oxidu dusíku na minimum, zároveň snižuje spotřebu paliva. A to nejen na papíře. Daní za to je nutnost doplňovat činidlo AdBlue, které se dolévá do speciálního hrdla u palivové nádrže. Motor má také upravenou řídicí jednotku, je vybaven systémem stop-start a nechybí chytrý alternátor, který dobíjí hlavně při brzdění. S motorem standardně spolupracuje manuální šestistupňová převodovka s upravenými převody.

1200 km na nádrž
Všechna tato práce přináší ve výsledku snížení kombinované spotřeby o 0,4 l na 3,7 l na 100 km, resp. 95 g CO2 na kilometr. Takové hodnoty často vídáme u hybridních aut, takže u velké limuzíny zaskočí. Jenže dostat se pod čtyři litry rozhodně není nemožné, chce to ale dost práce a soustředění. Pokud však nechcete být otrokem spotřeby a budete jezdit běžným stylem s normálním využíváním dynamiky motoru, i tak se vejdete do pěti litrů. Na dálnici se spotřeba zvýší jen nepatrně asi na 5,5 l. S autem jsme absolvovali cestu ve čtyřech lidech do Německa, kde, pokud to šlo, jsme uháněli minimálně 150 km/h. A víc než 5,5 jsme nepřekročili. Dlouhé převody snižují otáčky motoru na necelých 2500 ot/min, ve 130 km/h ukazuje otáčkoměr lehce nad 2000 ot/min. Celou 1400 km dlouhou trasu jsme nakonec zvládli za pouhých 5,2 l/100 km (měřeno dotankováním). Takže Superb Greenline umí být opravdu úsporný i na dlouhých cestách. A jelikož má 66litrovou nádrž, tankovat budete cca po nějakých 1200 km.

A není to málo?
Někdo by mohl nad 88 kW (120 k) a 250 Nm ohrnovat nos, jenže dynamika vozu není vůbec špatná. Ba naopak, docela mě překvapila. I na zmíněné cestě do Německa jsme dokázali držet tempo i v levém pruhu, pouze v táhlých kopcích jsme se občas museli zařadit mezi kamiony. Pokud však budete jezdit sami, ani to dělat nebudete. Samozřejmě ve srovnání s nejoblíbenějším motorem 2.0 TDI 110 kW je dynamika o něco horší, i když nijak zásadně. Maximální rychlost je 209 vs. 220 km/h, zrychlení na stovku 11,0 vs. 8,8 s. Delší převody motor trochu dusí při rozjezdu (chce to víc plynu), stejně tak by neměly jeho otáčky klesnout pod 1500 ot/min. Když vyřadíte rychlost, díky aerodynamickým úpravám GreenLine skvěle plachtí.

A je to vůbec GreenLine?
Obecně jsem modely GreenLine neměl moc rád ani ne tak kvůli horší dynamice, jako spíš pro jejich příliš tuhý podvozek. Když se totiž sníží zdvih pérování, musí se zvolit tužší tlumiče a na výsledném komfortu je to znát. O to víc jsem byl v šoku, jak komfortní Superb GreenLine je, a to i na 17“ kolech. Ta neodskakují, a když trefíte kanál nebo nějakou ostrou díru, žádná rána či nepříjemný otřes se nekoná. Prostě to jenom měkce a tlumeně žďuchne a jede se dál. Přiznám se, že mi vůbec nechyběl adaptivní podvozek, podobnou úroveň jízdního komfortu nenabízí ani automobily se vzduchovým pérováním. Podvozek se skvěle chová i při rychlé jízdě na nekvalitní okresce, kde všechna kola skvěle kopírují povrch. Vývojářům posíláme do Mladé Boleslavi velkou pochvalu.

Koupit, či nekoupit?
Škoda Superb GreenLine se prodává ve třech ze čtyř nabízených výbav, zapovězen je pouze nejvyšší stupeň Laurin&Klement. Základní cena začíná na 632 900 Kč, což je o 15 000 korun víc než za klasickou verzi 1.6 TDI. Pokud tedy uvažujete o tomto motoru, ani na chvíli bychom neváhali a šli do GreenLine. Jenže většina zákazníků pokukuje po 2.0 TDI 110 kW, který je dynamičtější a jeho průměrná spotřeba je asi jen o litr vyšší. V tomto případě činí rozdíl mezi oběma motory opět „zanedbatelných“ 23 000 korun, takže bychom asi měli jasno a šli do dvoulitru. Pokud ale z nějakého důvodu, třeba kvůli snížení flotilových emisí, dostanete GreenLine jako služební vůz, vůbec nemusíte být nešťastní. Tohle „zelené“ auto na rozdíl od minulosti neznamená žádný kompromis.


technický popis


karoserie
typ sedan


rozměry a hmotnosti
délka (mm) 4861
šířka (mm) 1864
výška (mm) 1453
rozvor (mm) 2841
rozchod kol vpředu (mm) 1584
rozchod kol vzadu (mm) 1572
světlá výška (mm) 134
provozní hmotnost (kg) 1485
maximální hmotnost (kg) 2030


počet míst (os.) 5


objem zavazadlového prostoru (l) 625/1765


motor
typ vznětový řadový přeplňovaný
počet válců 4
zdvihový objem (ccm) 1598
kompresní poměr 16,2:1
max. výkon kW (k)/ot./min. 88 (120)/3600-400
max. točivý moment Nm/ot./min. 250/1600-3250


výkony
max. zrychlení (0-100km/h) s 11,0
max. rychlost (km/h) 209


spotřeba
město 4,3
mimo město 3,3
kombinovaná 3,7
CO2 (g/km) 95


převodovka
typ převodovky mechanická
počet rychlostních stupňů 6


palivová soustava
palivo nafta
objem nádrže (l) 66


přenos hnací síly
pohon všech kol


zavěšení kol
vpředu McPherson
vzadu víceprvkové zavěšení


cena
cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč) 632 900 Kč


Hodnocení  
brzdy 1 
design 1 
dílenské zpracování 1 
dynamika motoru 2,5 
jízdní komfort 1 
ovladatelnost 1,5 
prostornost 1 
pružnost motoru 3 
řazení 1 
řízení 2 
sedadla 1 
spotřeba 1 
výhled z vozu 2 
zavazadelník 1 
Hodnocení 1,43 


Hodnocení článku
2.8 z 5 (56%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 25.05.2016 10:15
Mám pocit rozjásanosti jen já nebo i někdo další.
11s na stovku není žádný zázrak, takže těm ódám na dynamické parametry moc nevěřím, přece jen Superb není drobek.
A co mě "baví" nejvíce je, že auta s naftovým motorem mají přídomek "ekologické".
Čímpak asi redukují ty NOxy teď, vydali nějaký patch?
A pneumatiky s nízkým valivým odporem mi taky svým způsobem nahánějí husí kůži.
ctverak, 25.05.2016 12:32


Ekologický je tento superb jen vůči emisím CO2, což je pro Brusel rozhodující a pro některé zákazníky ostatně taktéž.
Jinak k redukci NOx používá tento model močovinu což by mohlo být OK, ale ve skutečnosti se určitě množství NOx v běžném a v měřícím cyklu zásadně liší jako u všech aut.

David V, 25.05.2016 12:38


No právě...
Koloss, 27.05.2016 15:28


Já jsem se nad tou dynamikou zasmál. Že je minimální rozdíl v maximálce je směšné, na její dosažení by Greenline Superb potřeboval snad celou D1. Zrychlení za 11 je katastrofa a ne dynamický vůz, nehledě na tu potupu zařazovat se v dálničních kopcích mezi kamióny.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů