Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Superb 2.8 V6 - jak jezdí při 256 tis. km?

Recenze uživatelů
Jan Korecký (37) - Česká republika | 29.04.2015
Auto jsem koupil v létě 2012 od 'posedlého Škodováka' z Mladé Boleslavi za 120.000 Kč. Na pánovi bylo vidět, že auto měl možná radši než manželku. Vozidlo mělo stále plný servis.
Značka:Škoda
Model:Superb
Typ:3U4
Bližší označení:2.8 V6
Karoserie:limuzína
Objem motoru:2 800
Palivo:LPG + benzín
Rok výroby:2005
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:172 000
Najeto km nyní:256 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:30 měsíců
Průměrná spotřeba:12
Poruchy:1x stahovačka okna LP dveře
Předchozí vozidlo:Honda Accord

Auto jsem koupil v létě 2012 od 'posedlého Škodováka' z Mladé Boleslavi za 120.000 Kč. Na pánovi bylo vidět, že auto měl možná radši než manželku. Vozidlo mělo stále plný servis. Všechno fungovalo, nic nevrzalo, nic neklepalo - jediné co - hučelo 1 ložisko (v den nákupu vyměněno), jinak kromě toho, že mi jednou sjelo okénko LP dveří auto nemělo vyloženě závadu, kterou bych byl nucen někde nějak opravovat a řešit. Veškeré investice do auta byly v rámci plánované údržby a servisních prohlídek (za tu dobu 1x oboje kotouče, 1x zadní destičky, 2x přední destičky, 5x olej+filtr, 1x pneu letní, 1x pneu zimní, výměna převodového oleje, výměna brzdové kapaliny, 1x výměna tlumičů a rozvodů na 240 000 km).
Když rozpočtu KOMPLETNÍ údržbu a servis auta včetně pneumatik, olejů, filtrů, jsem na necelých 0,50 Kč/km.
V podstatě se dá říct, že tankuju jen plyn (spotřeba 12 l/100 km a benzín + 0,5 l/100 km - při ceně 15 Kč za LPG + 30 Kč za benzín = 2 Kč/km).
Výhodou toho auta je, že na svoji velikost a počet ventilů to není kdovíjak výkonný zázrak, stačí tomu olej Mobil 10W-40 za 90 Kč/l.

Hodně se u těchto aut řeší přední náprava. Nevím. Já mám patrně stále originál a teprve začínají některá ramena projevovat drobné vůle - prý to minimálně dalších 30 000 km ještě vydrží.
Pak se řeší spotřeba oleje - při intervalu 15 000 km většinou 1x doliji 1 litr, někdy dolévám 2x.

Co k tomu jinak říct. To auto je notoricky známé.
Na dlouhé cesty zvláště po dálnicích a zvláště po Německu slušné a pohodlné. Bez problémů na 1/4 plynu mohu jet stále 180 km/h. Slušně zrychluje do cca 220 km/h, rekord byl tachometrových 250 (GPS ukazovala 240). Je to taková pohodová svižná lokomotivka.
Předchozí Honda Accord byla jen 2.0i VTEC 114 kW, aby to trochu jelo, muselo se to hodně točit. Ale když se to točilo, tak to do omezovače jelo líp a líp. V superbu se mi díky motoru jezdí mnohem pohodlněji, není potřeba jej tolik točit. Ale kdybych měl závodit, nerad bych závodil proti své bývalé Hondě, i když byla slabší. Vzhledem k tomu, že vůz mám právě na delší vzdálenosti hodně svižnou jízdou, ale bez závodních choutek, je tento superb ideální.
Kde není ideální, to jsou klikaté okresky, zvláště když nejsou úplně uspokojivé svým povrchem. I přes nové tlumiče má auto tendenci se se mnou prát, případně odskakovat. Kdo tedy chce auto na podobný typ silnic, doporučím něco lehčího s víceprvkovou zadní nápravou. Vlečka superbu na to fakt ideální není.
Prostor v automobilu je také notorický známý. Na šířku průměr ve své třídě (střední třída), na délku nadstandard projevující se hlavně na zadních sedačkách.

Možná ještě pár informací k LPG.
S autem mám najeto 86 000 km, z toho 84 000 km je vestavěno LPG. První LPG, které mi konečně montoval AUTOMECHANIK, který plynu rozumí. A první LPG, které seřizoval někdo, kdo doopravdy ví, jak přesně funguje řízení směsi do motoru. A zároveň - tankuju z 90 % na jedné pumpě, u které vím, že kupuje kvalitní plyn. Za těch 84 000 km jsem absolvoval pouze 8x revizi za 100 Kč, jen jednou mi dotáhli 1 hadičku. Jinak na LPG nebylo sáhnuto. Zatím žádná výměna filtru, membrány, reduktoru nebo vstřiků. Takže až někdo bude nadávat na LPG, že je nespolehlivé, není to pravda. Je to jenom o tom, že ho montuje kdejaký jouda, který své řemeslo neovládá.

KladyZápory
Minimální provozní náklady Chování auta v zatáčkách na okreskách
Maximální spolehlivost Je stále v zájmu zlodějů (i když tahle verze už je na ústupu)
Alespoň podélná prostornost Časem šednou xenony
Možnost velmi svižné, přitom pohodové, klidné jízdy Pouze víko zavazadlového prostoru - radši bych to otevíral i se zadním oknem
Každý automechanik to zná a v případě nutnosti dokáže opravit + dostupnost dílů  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.54
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 24x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
kubesak, 29.04.2015 13:10
Dobrý den, díky za dobře napsanou recenzi na notoricky známé auto. Ta varianta na plyn dává v tomhle případě smysl a navíc víte, na co je to auto vhodné, a podle toho ho i využíváte. Bohužel jste spíš světlá vyjímka a na silnici se setkávám velmi často se "supy" v načipovaném dehtu v kožichu s hřibem za výfukem a řidičem naprosto vypatlaným, který nepochopil na co tohle auto má a na co nemá.
Paul, 30.04.2015 14:51


Přesně tak, Superb 1, zvlášť s 2,8 V6 je ideální na svižnou ale klidnou jízdu. Pak není problém ani se spotřebou. S tiptronicem je úplně ideální, a překvapivě automat neubírá na dynamice, s motorem si rozumí. Pisatel to dobře napsal, že jede jako lokomotiva, úplně souhlasím. Pěkná recenze.
eTeflon, 01.05.2015 00:05
Velice pěkně napsaná recenze Měl jsem v podstatě to samé jen v VW Passat B5 HighLine Syncro TipTronic. A používal jsem ho tak jak pisatel recenze. To autu nejlíp vyhovovalo. Při pokusu o "sportovní" jízdu šlo na autu cítit že se mu prostě "nechce" do zatáček.

P.S.: A jsem rád, že ještě takovéto "poctivé" auta ještě jezdí
cmk, 05.05.2015 10:24


V podstate jsem mel 2 montazni firmy

a) bratranec je automechanik, ma svoji fimicku a montuje i LPG - ten mi delal mechanickou část - skutecne poctive a koukatelne (Auto Sedlacek Varnsdorf). Ne, ze by to neumel seřídit - umi, řekl bych i nadprumerne, ale...
b) ...kamarad, co se zivi uplne necim jinym (něco mezi programátorem a správcem site), se na zaklade martiria, které absolvoval se svým prvním autem na LPG rozhodl si udelal potrebne papiry a montuje to taky (www.lpg-kvalitne.cz) - ale hlavne umi naprosto vyborne seřizovat. Venuje serizeni skutecne několik hodin práce, hraje si s doladenim každého detajlu v kazdem rezimu. Jezdil jsem s nim asi 4 hodiny, najezdil asi 200km, nez prohlásil "ted jsem s tim spokojen".

Jinak bombu mam 70 litru (na vlastní prani), trochu mi ubira prostoru - podlaha kufru je o par cisel zvedla), ale ten realne potrebuji 1x do roka při ceste na dovolenou. Na poskakovani po meste a prevazeni skrini z Ikey mame v rodine ještě O1-combi (taky na plyn ). 65litrovka by se tam asi vesla bez zvednuti dna kufru. Pac v ty Octavce, která ma mensi prostor pro rezervu mam 65ku a ta mi dno nezveda o par cm, ale par mm - tzn. v superbu by to nezvedalo vůbec.

PS: kdyby tu recenzi nahodou cetl ten clovek, co jsem to od nej koupil - pojem "posedly skodovak" je minen v dobrem
txww, 25.06.2015 14:07
ahoj, dost ted uvazuji o koupi superba 2.8 V6 v automatu , diky za vase prispevky,moc si vazim jakekoliv informace, postrehu atd.
Auto se mi moc libi a podle informaci od uzivatelu to vypada na hodne povedeny model...
Jeste bych se rad zeptal, jak to bylo mysleno ze je jak lokomotiva ? z textu jsem pochopil toto oznaceni
v kladnem smyslu,ale presne nepochopil prirovnani Myslite jako ze je to mohutne, a citite se v tom bezpecne, popr. jine pocity ? diky za pripadnou odpoved
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů