Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Superb 2.0 TDI: Superlativ nejen ve jméně

Testy
Antonín Imlauf | 22.06.2015
dalších 14 fotek
foto: autor
V záplavě novinek, které se na nás poslední dobou valí z Mladé Boleslavi hraje ten nejexkluzivnější part poslední z nich – vlajková loď, která je podle všeho mnohem lepší než kdy předtím. Vyzkoušeli jsme „podnikatelské“ provedení se stopadesátikoňovým dieselem.

Podobně jako současné generace octavie a fabie slibuje i superb hned s premiérou div ne intergalaktické zlepšení všeho možného od podvozku, přes prostor na šířku po modernější motory a design. I když si odmyslíte nezbytný marketingový balast, který má mladoboleslavská automobilka skutečně dobře zvládnutý, nezbude po několika stovkách kilometrech než konstatovat, že nová škodovka je asi tím nejlepším, co dosud dokázali potomci Laurina a Klementa ve spolupráci s Volkswagenem vyrobit. Abychom podstatu celého auta pochopili na co možná nejexemplárnějším případě, pozvali jsme do testu dvoulitrové tédéíčko se 110 kw a šestistupňovým manuálem ve střední výbavě. Jak si vedlo?
Jestli měli kritici u předchozích superbů nějaký vděčný cíl, pak to byl rozhodně jejich vzhled. Oprávněně. První vůz toho jména byl jen okatě přestavěným passatem B5, u druhého byla tepána neforemná záď oscilující mezi sedanem a hatchbackem. U novinky byl proto jeden z největších důrazů kladen právě na designovou stránku a bez přílišné potřeby boleslavským pochlebovat musíme uznat, že výsledek představuje to nejlepší, co za dobu wolfsburské nadvlády ve městě nad řekou Jizerou vzniklo. Při zachování všech prvků současného desénového jazyka automobilky představuje ústřední dojem harmonie a vyváženost všech podstatných částí celku, jakož i do očí bijící větší šířka auta, která jej opticky dělá jistějším v kramflecích.

Při hodnocení interiéru superbu se vždy všechno nakonec stočilo k až absurdnímu přebytku místa před nohama zadních cestujících. Třetí novodobý superb tuto přidanou hodnotu zachovává, přidává však plných devět centimetrů v příčném směru a to už je sakra znát! Překvapivý naopak není styling přístrojové desky a jejích komponentů, které sice po škodovácku neurazí, ale od vlajkové lodi bychom čekali více exkluzivních nápadů než od mainstreamové oktávky a to jsme ještě jezdili s vizuálně přitažlivým krémovým interiérem s alcantarovými sedačkami. Pokud jde o úroveň přístrojového vybavení, je Superb plně na výši doby a kromě rozhraní MirrorLink nabízí také integrované wi-fi připojení. Grafika navigace je shodná s tou známou z dobře vybavených octavií. Novinkou, která se s novým modelovým rokem dostala i do dalších modelů je oddělené tlačítko ovládání asistenčních systémů, což zjednodušuje jejich obsluhu a není je potřeba lovit přes menu palubního počítače. Zadní cestující ocení třízónovou klimatizaci, kdy si můžou sami nastavit teplotu. Velmi nás potěšil nový způsob vyhřívání předního skla, nyní se tak děje prostřednictví pokovené vrstvy a výhled tak již neruší žádné drátky. Není třeba donekonečna vychvalovat majestátní prostornost v podélném a nyní i příčném směru, státníci s výškou nad 190 cm by však mohli pociťovat jisté náznaky tísně v nadhlavníku. Velmi se nám však líbí nový design sedadel s hustším podélným prošíváním. Superb je nyní nezastíraným liftbackem a do kufru o objemu 625 litrů se tedy dostanete rozměrnými pátými dveřmi. Méně nadšeni jsme byli z nožního otevírání pátých dveří „kopnutím“, které fungovalo jen někdy a stisknutí tlačítka je tedy rychlejší a spolehlivější.

(+) kvalitní zpracování a dostatek prostoru
(+) nejmodernější výbava
(-) trochu ordinérní design přístrojové desky

Motorová paleta nového superbu se omezuje výhradně na čtyřválcové agregáty, přičemž výkonově blízký vrchol někdejší 3.6 V6 FSI představuje benzinový dvoulitr TFSI o výkonu 206 kW. V našich podmínkách však bude dozajista nejžádanější komoditou pod kapotu dvoulitrový diesel, který se nabízí v provedeních se 110 nebo 140 kW. My jsme zvolili slabší variantu, která se ve spojení se šestistupňovým manuálem ukázala být uživatelsky velmi příjemnou volbou. Náladu nám trochu kazilo pouze nezaměnitelné dieselové „nýtování“ slyšitelné uvnitř víc než jasně za studena, po ohřevu pak už spíš jen zvenku. Motor je příjemně měkký a poddajný, do otáček se sice rozbíhá (i vlivem delších převodů) spíše pozvolněji, pružně však táhne takřka od minima – plných 400 N.m. je ostatně k dispozici už v 1750 otáčkách. S takto motorizovaným superbem není problém dlouhodobě držet tempo blízké magické dvoustovce – legálně samozřejmě jen na západ od našich hranic. To vše při velmi příznivé spotřebě, kterou lze bez většího omezování udržet na úrovni 6,3 litru, ani agresivní jezdění s plynovým pedálem na podlaze však odběr zpravidla nepřesáhne 8,5 litru. Při velké nádrži vás tak u čerpací stanice moc často neuvidí.

(+) pružný a úsporný motor
(+) ideální sladění s převodovkou a spojkou
(-) nekultivovaný zvukový projev

Po stránce jízdních vlastností superb nikdy nepatříval k etalonům svojí kategorie, když mu byla vyčítána přílišná náchylnost opouštět zatáčku po tečně stejně jako trochu toporné odpružení. Novinka se zaměřila na důslednou eliminaci těchto nedostatků a podle všeho se jí to z velké části zdařilo. V zatáčkách je Superb ve výsledku podobně obratný jako Octavia, pozitivně se projevilo snížení hmotnosti, které dosahuje až 92 kg. Nedotáčivost je potlačena na minimum, čemuž zdatně napomáhá systém XDS+, který napomáhá stáčení vozu do zatáčky. Ještě zásadnější novinkou je u škody vůbec poprvé použití adaptivních tlumičů, které pracují ve třech režimech (Comfort, Normal, Sport). V nejměkčím nastavení se auto s osmnáctipalcovými koly až francouzsky pohupuje a navozuje dojem vzduchového podvozku i s jeho negativem – občasnou neschopností zvládnout kultivovaně odtlumit výraznější příčnou nerovnost. Z pohledu jistoty jízdy bez výrazného negativního dopadu na pohodlí se nám nakonec nejvíce zamlouvala sportovní volba, která dává řidiči nejpřirozenější pocit kontroly nad vozem. Poprvé se ve Škodovce objevilo varování před vozem v mrtvém úhlu, funguje spolehlivě a nenechá se mást stromy kolem silnice. V případě, že by hrozil střet při přehlédnutí jiného vozu, varuje systém blikáním i akusticky, ale do řízení řidiči nezasahuje. Rozšířené funkce má parkovací kamera, která sleduje prostor kolem vozu při vyparkovávání a při hrozícím střetu vůz sám zastaví. Spokojeni jsme byli i s adaptivním tempomatem. Lépe by naopak mohlo být vyřešeno odhlučnění podvozku, zejména kol.

(+) adaptivní tlumiče
(+) ochota zatáčet
(-) horší odhlučnění kabiny

Superbem třetího vývojového stupně se v Mladé Boleslavi vydali cestou výroby velkého reprezentativního auta se svébytnou identitou. Široký záběr zejména na českém trhu zajišťuje kombinace důstojných linií prostorné limuzíny a praktického charakteru reprezentovaného obrovským zavazadelníkem a úspornými motory, jako byl ten v našem testu. K tomu si připočtěte vyspělý arzenál elektronických systémů a jisté jízdní vlastnosti, které dozrály s aplikací adaptivních tlumičů. Cenová hladina je v tomto případě odpovídající.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.5
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Liftback
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4861
Šířka (mm)
1864
Výška (mm)
1468
Rozvor (mm)
2841
Rozchod kol vpředu (mm)
1586
Rozchod kol vzadu (mm)
1574
Provozní hmotnost (kg)
1485
Maximální hmotnost (kg)
2030
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
11,7
Objem zavazadlového prostoru (l)
625/1760
Motor
Typ
Vznětový přeplňovaný
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1968
Max. výkon kW (k)/ot./min.
110(150)/3500-4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
340/1750-3000
Spotřeba
Město
4,8
Mimo město
3,7
Kombinovaná
4,1
CO2 (g/km)
108
Palivová soustava
Palivo
Nafta
Objem nádrže (l)
66
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,8
Max. rychlost (km/h)
220
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Přední
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
235/45 R18
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
599 900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
755 900
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
kristian2, 24.06.2015 17:55




tak samozřekmě že vydělat musí bo živí spoustu lidí a musí vydělat na vývoj technologií a samozřejmě vybavení a to nejsou zanedbatelne částky.Co třeba já vím tak ruzné male součastky at s plastu či kovu tak o cenu se vedou těške boje byt řadově v haleřích
Fanda, 25.06.2015 17:04


Tak si to nejspíš redaktoři SM vycucali z prstu.Rozhodně,ale není problém nahlédnout do výročních zpráv škody auto.Jsou hodně podrobné.Hrubí zisk,počet vyrobených automobilů,atd,zkrátka veškeré hospodaření za rok ověřené auditorem.Rozhodně lepší,nežli jeden kamarád povídal.
Zvirak, 25.06.2015 20:25
ó pozor oni to psali ve SM, tak to si asi všichni sednem na zadek. Já se divim, že ty plátky ještě dneska někdo čte. Fando, příštěnež tady začneš něco takový psát, zkus nejdříve použít vlastní hlavu a zamyslet se nad tím..
Petr S, 25.06.2015 23:07


Zkusil jsem k tomu něco dohledat. Za rok 2014 Škoda prodala celosvětově milion vozů a zisk měla 18 miliard Kč. Průměrný zisk na 1 auto vychází na 18 tisíc Kč.

Jinak co se týče prodejů podle modelů v ČR. Podle http://www.vybermiauto.cz/autodata/ostatni-data/prodejnost Škoda prodala letos za leden-květen v ČR 29500 aut z toho Superbů 2200, tedy 7% . Je možné že na Superb je marže třeba 2x vyšší než na Octavii. Vzhledem k tomu kolik se Superbů prodá to automobilku asi až tak moc nevytrhne.
Pepe, 26.06.2015 10:37


Já to vzdávám. Nebudu vysvětlovat základní ekonomické věci člověku, co má problémy s učivem základní školy, viz "Hrubí zisk" . To je ztráta času. O diskuzi nemluvě. Číst nejspíš umíš, ale prosím tě, radši nic nepiš.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů