Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Superb 2.0 TDI - nejsilnější diesel jede

Testy
Petr Šikl | 21.10.2013
dalších 18 fotek
foto: autor
Druhá generace Škody Superb se objevila v roce 2008 a právě letos, v době vrcholící modelové ofenzívy, prošla výraznějším faceliftem, který vrcholnému modelu mladoboleslavské automobilky přináší především svěžeji pojatou karoserii.

Karoserie prokoukla
Pryč je původní rozevláté pojetí karoserie, superb po faceliftu ladí jako celek bezchybně (hlavně varianta kombi, která působí harmonicky a elegantně). Nová maska i světla přinesla výrazné omlazení. Nová je de facto celá příď až po A sloupky. Mimo kapoty jsou totiž nové i blatníky. Vzadu je samozřejmostí použití LED diod, které svítí ve tvaru písmene C. Modernizace přinesla dvě nové barvy karoserie a nové designy až osmnáctipalcových kol.

Dříve bylo možné volit Škodu Superb s pohonem předních kol a automatickou převodovkou pouze ve spojení se slabším vznětovým dvoulitrem TDI, kdežto verzi s pohonem všech kol 4x4 bylo možné pořídit pouze ve spojení s manuální převodovkou. To se změnilo a nově je k dispozici automat i pro silnější 125kW verzi dvoulitru TDI.

Kvalitní interiér se starou technikou
Bohužel omlazení interiéru bylo jen minimální. Nový je například čtyřramenný volant převzatý z octavie a někeré dekory. U verze Laurin a Klement se nově nabízí dvoubarevné provedení kabiny a možnost elektricky posouvat přední sedadlo z místa vzadu sedícího cestujícího.

V superbu není řidič na prvním místě. Řidič má podélného a výškového prostoru tak akorát, je však limitován středovým panelem, který je příliš široký a v kombinaci s úzkou stavbou ho doslova omezuje. Někomu mohou vadit hluboké tubusy v přístrojové kapličce zhoršující viditelnost z některých úhlů. Jinak po stránce ergonomie je vše v naprostém pořádku. Oproti tomu zadní sedadla poskytují nadbytek prostoru, zejména v podélném směru. V tomto ohledu nemá superb konkurenci. Jediným problémem může být u vysokých osob méně místa na výšku nebo kratší zadní sedáky, kterým by dva centimetry délky rozhodně přidaly na maximálním komfortu.

Interiér superbu působí přes své stáří harmonicky a uchovává si "klubovou atmosféru". Materiály jsou prvotřídní, stejně tak slícování a provedení. Ve srovnání s novou octavií působí superb stále o třídu výše. Roky jsou však znát na středovém panelu, kde v testovaném voze pracoval navigační systém Columbus. Oproti trojkové octavii je jeho displej menší, ovládání méně logické a grafika působí dosti zastarale. V tomto ohledu je octavia o kus dále. Stejně tak se superb nedočkal asistenčních systémů (chybí mu například systém hlídání mrtvého úhlu nebo systém udržování jízdního pruhu). Kabina superbu přesto stále působí velmi důstojně a její zpracování snese srovnání dokonce s prémiovou konkurencí.

Specialita a hlavní přednost v podobě systému Twindoor u pátých dveří zůstala zachována. Změnilo se pouze jeho ovládání. Zatímco dříve levé tlačítko sloužilo k otvírání a pravé k přepínání mezi otvíráním víka nebo celých pátých dveří, nyní má každý způsob otvírání svoje vlastní tlačítko, což je daleko jednodušší. Nepříjemným zjištěním je téměř nulová variabilita zadní řady sedadel. Na rozdíl od kombíku jsou totiž sedáky pevně připojené k podlaze a nelze je vyklopit. Sklopením opěradel tudíž nevzniká rovná ložná plocha.

Nejsilnější diesel jede
Pod kapotou testovaného exempláře se skrýval dvoulitrový vznětový motor s vysokotlakým vstřikováním paliva systému common-rail o výkonu 125 kW. Výkonnější dvoulitr (v nabídce je ještě verze s výkonem 103 kW) disponuje naprosto dostatečnou dynamikou i při plném obsazení a přitom si zachovává příznivou spotřebu. Při snaze o úspornou jízdu se nám dařilo jezdit v kombinovaném cyklu za 4,8 l/100 km. Při velmi těžké noze na plynovém pedálu spotřeba vyskočila na rovných 8,0 l/100 km, což je maximum, kterého se nám podařilo při delší cestě dosáhnout. Konečná spotřeba paliva se po více než tisícovce kilometrů ujetých v plném nasazení zejména po dálnicích ustálila na hodnotě 6,5 l/100 km.

Dospělejší chování než octavia
Superb umí být velice příjemným společníkem zejména na delších cestách. Úroveň pohodlí je u superbu stále na vyšší úrovni než v octavii. Octavia se sice oproti superbu chlubí novými asistenčními systémy, přesto je superb lepším společníkem na dlouhé tratě, zejména pak pro cestující na zadních sedadlech. Podvozek je nastaven vláčněji a lépe absorbuje nerovnosti (octavia je tvrdší a má menší zdvih tlumičů, často si tak doslova sedne nadoraz). Manuální převodovka funguje nadprůměrně dobře. Dráhy jsou krátké a přesné. Špatně na tom není ani převodovka DSG, která řadí téměř nepozorovatelně (jen na první rychlostní stupeň je rozjezd doprovázen velmi nepatrným škubnutím). Mile nás překvapilo chování automatické převodovky při jízdě z kopce, kdy si trefně podřazuje a brzdí motorem, což oceníte při delších sjezdech. Superb si vede dobře i při vyšších rychlostech (ještě lépe je na tom karosářská verze combi, která je o chloupek stabilnější). Řízení odpovídá charakteru vozu, brzdy pak zcela dostačují.

Kolik stojí?
Škoda Superb stojí s motorem 1.4 TSI v základu 539.900 Kč. S nejlevnějším dieselem 1.6 TDI/77 kW přijde zájemce o 30.000 Kč dráže. Námi testovaná verze s nejsilnějším dvoulitrovým vznětovým agregátem TDI/125 kW a manuální převodovkou startuje na ceně 634.900 Kč. Za dvojspojkovou automatickou převodovku DSG je pak nutné připlatit nemalých 80.000 Kč. S převodovkou DSG se může pojit i pohon všech kol, který je však dostupný až od druhého výbavového stupně Ambition za částku 864.900 Kč. Plně vybavený superb tak v tomto případě atakuje milionovou hranici.

Testovaný kousek ve výbavě Elegance přijde zájemce na 874.900 Kč. Závěrem musíme zmínit cenovku zajímavé varianty, kterou je verze s šestiválcovým motorem o objemu 3,6 litru spojená s převodovkou DSG a pohonem všech kol. Za tuto verzi zaplatíte ve výbavě Ambition 914.900 Kč, ve výbavě Elegance pak o 60.000 Kč více. Pokud vám nevadí vyšší spotřeba paliva, rozhodně sáhněte po variantě s podmanivým šestiválcem, brzy se již nemusí prodávat.

Plusy
Facelift prospěl karoserii
Příkladná ergonomie v kvalitně zpracované kabině
Úsporný a výkonný diesel
Šiřoká nabídka motorů a verzí
Jízdní komfort
Podélný prostor na zadních sedadlech
Zavazadelník Twindoor (velikost a řešení)

Minusy
Zastaralé palubní a bezpečnostní systémy
Nastavení klimatizace jen po celých stupních
Špatně přístupné úchyty ISOFIX
LED světlo v předních reflektorech zhasíná při zapnutí směrovky
Širší A sloupky komplikují výhled ve vracečkách
Oproti verzi combi horší variabilita zadních sedadel

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.71
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Limuzína
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4833
Šířka (mm)
1817
Výška (mm)
1462
Rozvor (mm)
2761
Rozchod kol vpředu (mm)
1545
Rozchod kol vzadu (mm)
1518
Provozní hmotnost (kg)
1540
Maximální hmotnost (kg)
2103
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
595/1700
Motor
Typ
Vznětový přeplňovaný
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1968
Max. výkon kW (k)/ot./min.
125/4200
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
350/1750-2500
Spotřeba
Město
5,4
Mimo město
4,1
Kombinovaná
4,6
CO2 (g/km)
120
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,6
Max. rychlost (km/h)
228
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Řízení
Typ
Hřebenové s elektromechanickým posilovačem
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
539.900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
784.900
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Reno, 21.10.2013 15:45


ta 3,6ka je na ho....? co je tam konkrétně špatně? ten motor by se mi líbil v passatu CC

David V, 21.10.2013 16:00


Myslím, že tam psali o nějakém propadu výkonu po najetí určitého počtu km s tím, že se nedala najít příčina. Navíc mu nepřídává fakt, že je s přímým vstřikem. Kdysi tady byla recenze se Superbem, kde ještě vadila dost malá nádrž - najdu. Recenzi jsem našel, ale tu diskusi o 3,6 FSI ne.
Reno, 21.10.2013 17:54


Tak u Superbu má ten motor "propadlý" výkon o 60 koní oproti Passatu, ale to byl záměr nicméně
jestli to mělo spadnout ještě níž, tak už by to asi nemělo žádný smysl
Pavlik, 21.10.2013 18:47


Poznámka se samozřejmě vztahuje k motoru 3,6, kde je problémů nad hlavu - předčasné opotřebení - ztráta tlaků, problémy s rozvody, problémy se vstřikovací soustavou, ztráta výkonu kdy servis neví co s tím......a jako bonus odporně drahá výměna rozvodů, malá nádrž v kombinaci s vysokou spotřebou a celkově nevýrazný projev motoru (na "vrcholnou" verzi).
Petr S, 22.10.2013 00:28
Nevím jestli je to záměr designérů, ale když vidím současnou Octavii a Rapid, tak si nejsem jistý jestli koukám na Rapid nebo Octavii. Tenhle Superb je zepředu taky docela podobný Octávce.

Jinak se mi tenhle nový design celkem líbí. Ale zas ne tolik abych si kvůli tomu schade koupil Ještě je potřeba trochu zapracovat na benzínových motorech.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů