Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda rozšířila výrobu zadních náprav a staví halu pro výrobu převodovek

Aktuality
Karel Směšný | 16.12.2011
foto: škoda-auto
Na rozšířené lince se budou vyrábět zadní nápravy pro nové modely značky ŠKODA. Převodovky se začnou vyrábět ve Vrchlabí během příštího roku.

„ŠKODA s pokračující modelovou ofenzívou hodlá v příštích letech výrazně růst,“ řekl Michael Oeljeklaus, člen představenstva společnosti ŠKODA za oblast výroby. „S tímto cílem investujeme do nových výrobních technologií a postupně zvyšujeme kapacity v našich závodech.“

Zatímco se dosud vyrábělo 1000 náprav denně, činí dnešní kapacita 1.700 náprav denně. K tomu byla stávající výrobní linka prodloužena na současných 60 metrů. Za účelem zvýšení produktivity byly některé výrobní operace plně automatizovány. Výroba náprav je důležitou součástí závodu na výrobu agregátů v Mladé Boleslavi. Před několika měsíci byla uvedena do provozu nová linka pro montáž předních náprav. Vedle náprav vyrábí závod také převodovky a motory pro modely značky ŠKODA.

Převodovky se začnou vyrábět ve Vrchlabí už v červnu příštího roku

Podle generálního ředitele trutnovské stavební firmy BAK Dušana Čížka bude hala dokončena v dubnu příštího roku. Stroje už má Škoda objednané a oficiálně uvádí, že sériovou výrobu převodovek rozběhne ve Vrchlabí koncem příštího roku.

Týdeník Ekonom však zjistil, že ke spuštění linky by mělo dojít již koncem června. Nejprve půjde o ověřovací produkci. Firma chce nové stroje spustit co nejdříve, aby se investice začala co nejrychleji vracet. Oficiálně se mluví o "stovkách milionů korun", podle zdroje týdeníku Ekonom jde však v součtu za stavbu a technologie o investici ve výši čtyř miliard.

Častá změna plánů

"Umístěním výroby převodovek DQ 200 do Vrchlabí jsme zajistili budoucnost tohoto závodu," říká člen představenstva Škody Auto Bohdan Wojnar. Původní plány byly ovšem úplně jiné. Město projevilo ochotu vzdát se sportovního stadionu a podílet se na rozšíření průmyslové zóny proto, aby se ve Vrchlabí nadále montovala celá auta. Nejprve se měl ve Vrchlabí vyrábět model Superb, později Roomster a posléze Yeti.

Jenže montáž modelu Yeti byla na poslední chvíli přemístěna do závodu Kvasiny jen proto, že koncern Volkswagen si Vrchlabí vyhlédl pro mnohem větší akci - pro výrobu minivozů Škoda Citigo, Seat Mii a VW up!. Počet zaměstnanců se měl zvýšit o tři tisíce, závod měl získat napojení na železnici, počítalo se s novou lakovnou, rozšířením svařovny a montáže. Počet ve Vrchlabí vyráběných aut měl vzrůst třikrát na 300 tisíc do roka. Avšak v době vrcholící krize Volkswagen změnil plány a výrobu minivozů přesunul do Bratislavy, čímž ušetřil. Když loni ve Vrchlabí skončila výroba první generace vozu Octavia Tour, zachránila Škoda tento závod tím, že do něj dočasně převedla montáž vozů Roomster.

Dalším příslibem byla výroba automobilů nižší střední třídy, které v příštím roce zaplní mezeru mezi modelovou řadou Fabia a Octavia. Jenže ani tato produkce nakonec do Vrchlabí nepřijde, Škoda ji vměstná do hlavního závodu v Mladé Boleslavi. Osudem zhruba tisícovky zaměstnanců závodu ve Vrchlabí by tak měly být převodovky. Odbory upozorňovaly, že při plánované výrobě převodovek se uplatní jen 700 lidí, avšak Wojnar nyní tvrdí, že ve Vrchlabí zůstane zachován stávající počet zaměstnanců.

"Osobně rozhodnutí o výrobě převodovek vítám, protože jde o něco hmatatelného, co dává zdejšímu závodu budoucnost," říká starosta města Jan Sobotka. Zároveň přiznává, že je s tímto názorem osamocen. Lidé byli hrdí, že se ve městě vyrábějí automobily. Vrchlabí bývalo v rámci Škody považováno za nejlepší závod, jemuž se svěřovaly nejnáročnější úkoly. Zde nabíhaly do výroby nové modely, tady se montovala nejsložitější a nejdražší auta, ať už to byla verze Škody 120 pro Kanadu či Octavia s pohonem všech čtyř kol.

Každý den tisíc převodovek

Sedmistupňové automatické převodovky DQ 200 se již vyrábějí v německém Kasselu a čínském závodě Dalian. V současné době se 40 pracovníků z Vrchlabí zacvičuje na novou práci v těchto zahraničních závodech. Dalších 80 lidí prochází rekvalifikací v Mladé Boleslavi, kde se také vyrábějí převodovky, byť manuální. Počty takto rekvalifikovaných pracovníků budou podle Wojnara v příštím roce narůstat, další se přeškolí přímo ve Vrchlabí.

Škoda zatím tvrdí, že převodovek se bude vyrábět tisíc denně. Podle neoficiálních informací ale nyní vedení automobilky zvažuje, že by se hala dále rozšířila a denní kapacita by vzrostla na 1500 kusů. Převodovky DQ 200 se montují například do nejdražších verzí vozů Škoda Fabia a Roomster i do obdobných vozů sesterských značek VW a Seat.

Co bude s auty?

V současné době se ve Vrchlabí denně vyrábí 160 automobilů Škoda Roomster a 140 vozů Octavia. "Se zahájením výroby převodovek se závod Škoda nejprve rozšíří," popisuje Wojnar výhled na příští rok. Plány do vzdálenější budoucnosti nehodlá zatím komentovat.

Nicméně je jisté, že montáž Octavií v příštím roce ve Vrchlabí skončí. Pokud jde o výrobu vozů Roomster, zaměstnanci na jaře slyšeli od vedení slova, z nichž usoudili, že bude pokračovat. Na podzim jim pak bylo oficiálně řečeno, že výroba automobilů ve Vrchlabí v roce 2012 definitivně skončí. Podle nejnovějších informací týdeníku Ekonom ovšem naděje, byť malá, ještě žije.

Současný model Roomster má být totiž v nabídce až do počátku roku 2015. Automobilka nyní znovu počítá, kolik by stálo vrátit jeho montáž do Kvasin, a zda by se nevyplatilo nechat ji doběhnout ve Vrchlabí. Technici ze Škody rovněž upozorňují na výhodu linky ve Vrchlabí, která je univerzální a dostatečně dlouhá na to, aby se na ní mohla montovat jakákoli auta. Podle nich by se ji vyplatilo zachovat, protože může hrát roli záložní linky pro případ, že by po některém modelu skokově vzrostla poptávka, či pro případ, že by se v ostatních závodech něco pokazilo.

V každém případě se bude muset společnost Škoda Auto ještě rozhodnout, jak naloží se stávajícím obrovským objektem, v němž bývaly dvě montážní linky a svařovna.

Zdroj: IHNED.CZ

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Thomassino, 16.12.2011 14:58
Dá se tomu vůbec říkat náprava? Podle mě by se za to v 21. století styděl i koňský povoz.....
Pepe, 16.12.2011 16:30
Proto to taky můžou frkat jako Baťa cvičky...
gablenz, 18.12.2011 17:41
Přesně to mě napadlo, když jsem si poprvé prohlížel ty fotky. Ozvalo se mé extrémní já, ale nějak jsem se nakonec přemohl. Ale když už se přidali dva lidi, tak já taky. Jenomže, třeba tahle náprava do Fábie patří... nemám problém. Horší to je když to dementi žluťáci serou do Civicu a pak to nabídnou debilům, hovadům, primitivům z české kotliny jako š
gablenz, 18.12.2011 17:46
Nák se to neobrazilo celé, asi ten obsah byl moc extrémní...haha. Takže dokončení: jako šikézní sporťáček ojebek. Vyrobíme to za málo, prodáme za hodně. Další příklad: Passat dvě generace zpět, Superb I, znusný Cruze, Toledo II....atd. Sice i tahle náprava, když byla robustní, auto mělo solidní rozvor, správná kola...atd, mohla dobře sloužit. S tím nemám problém. Jenom to auto mělo mít datum výroby 89 a nesmí stát 600 000... Do nákupní tašky za 200 000 tohle patří...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů