Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Roomster 1,4 TDI a dojmy po prvních 24 tis. km.

Recenze uživatelů
Jan Marek (32) - Liberec | 11.02.2010
foto: Redakce
Protože kvůli dceři neustále vozíme spoustu neskladných krámů, koukali jsme po autech, která mají velký kufr, nemají obludně drahé díly a při tom jsou bezpečná.
Značka:Škoda
Model:Roomster
Typ: 
Karoserie:VAN
Obsah motoru:1,4 - 59kw
Palivo:nafta
Rok výroby:2008
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:16000
Najeto km nyní:24000
Koupen jako:Ojetý
Jak dlouho vůz využívám:6 měsíců
Průměrná spotřeba:6,0
Poruchy:Nemá
Předchozí vozidlo:Citroen AX

Úroveň této Zkušenosti uživatele komentuje: Aleš Zich, Auto AZ Consulting

Po najetí 8tis.km v průběhu půl roku nám autor předkládá zajímavou praktickou zkušenost s užitnými vlastnostmi Škody Roomster, které můžeme porovnat s teorií vyčtenou z katalogů. Pokud vás tedy zajímá, jak můžete Roomster využít zevnitř a jak se vám s ním bude pocitově jezdit, zde se to dozvíte. Hodnotit spolehlivost po najetí 8tis.km a celkově 24tis.km prakticky nelze a autor se o to ani nepokouší. Zkušenost je vyvážená s klady i zápory vozu, doplněná o rady při koupi, což hodnotím velmi pozitivně.

 

Protože kvůli dceři neustále vozíme spoustu neskladných krámů (kočárek, vanička, plyšáci, houpačka, pes) koukali jsme po autech, která mají velký kufr, nemají obludně drahé díly a při tom jsou bezpečná (výsledky crash testů). Vybírali jsme nakonec mezi Oktávkou combi, Focusem combi a Roomstrem. Toho jsme vybrali protože:
- Je o něco kratší tudíž menší trápení po městě
- Líp je vidět dozadu při couvání
- Sedí se výš (což při svých 160cm velice oceňuji)
- Děti vzadu mají výborný výhled
- Sklopná a vyndavatelná zadní sedadla

To vše se nám potvrdilo, navíc jsme zjistili tyto výhody:
- Zadní dveře jsou kratší, tudíž se dají na parkovišti víc otevřít (oproti Oktávce je úhel otevření dveří dost jiný)
- Vnější zadní sedačky jdou při vyndání té prostřední posunout k sobě - výborné pohodlí pro 4 pasažéry na dlouhé cesty
- Možnost sklopit zadní sedačky nezávisle úžasně zjednodušuje nastavení dětské autosedačky do pohodlného úhlu
- Děti se díky vyšším dveřím dají vyndat ze sedačky bez omlácení hlav a bolavých zad rodičů z ohýbání se
- Na zadních sedačkách je opravdu hodně místa, i kamarád, co má 195cm byl spokojený
- Auto úžasně rychle topí i při mrazech kolem -10st C, za 2 minuty odtává zvenku námraza. To vše díky přídavnému topení
-najezdíme 90% cest po městě (Liberec-kopec nahoru, kopec dolů), zatím jen v zimě, na zimních gumách a při tom jezdíme za 6,0l jak podle palivoměru, tak i podle tankování.
-Auto sedí dobře (ale za cenu tvrdšího pérování) i v zimě a oproti Oktávce nejde tak snadno do smyku na sněhu.
- Interiérový držák kol je super, nacpeme tam 3 kola a 3 lidi v pohodě

Pár drobných nevýhod
- Motor 1,4 TDI 59kw není špatný,ale na dálnici nad 120 km/h začíná brát kolem 6litrů a ztrácí už pružnost, kolem 130km/h už moc nezrychluje. Příště bych koupil 1,9 TDI
- Zadní okno se opravdu rychle špiní
- Pokud se na křižovatce za mne nalepí v noci auto, tak o něm nevím, schová se pod kufr.
- Docela velký mrtvý úhel za sloupky kufru, schovala se mi tam motorka. Slyšel jsem ji, ale neviděl v žádném zrcátku
- Zadní prostřední sedačka opravdu není na dlouhé cesty pro tři pasažéry. Je to daň za vynadavatelné sedačky. Když se ale všechny tři dají přesné do zákrytu a ještě se přes opěráky hodí larisa, je to hned snesitelnější.
- Studený motor dost duní, ale je to věc zvyku. Po zahřátí brumlá, ale neřve.
- Opěrka mezi předními sedadly překáží při obstarávání dětí vzadu, musel jsem ji odmontovat
- Předepsané zimní gumy 185/55 R15 dělají jen 4 firmy - nic moc výběr, obzvlášť, pokud sledujete testy pneu třeba u ADACu. Skončil jsem u Nokianu.

Rady při koupi:
- Nezapomeňte na lampičku nad zadními sedadly, ze předu tam nedosvítí ani lux světla.
- Nešetřte na motoru, obzvlášť pro časté jízdy na dálnici
- Pokud máte kolem sebe děti, nechte si nainstalovat vypínání airbagu vpředu, moc to nestojí a je to šikovné.
- Svezl jsem se s Roomstrem, co má ESP (stabilizace podvozku). Na sněhu a břečče to auto skoro nedostanete do hodin. Moc dobrá vychytávka, škoda, že ji nemám.
- Supr je mít kouli a na ní nosič na kola, protože strkat kola na vyšší střechu je pro menší lidi dost problém, navíc za kufrem jsou v závětří...

Vlastníte vůz značky Škoda? Podělte se zde s ostatními o své dojmy a zkušenosti.

KladyZápory
Celkově kratší - pro město plus Trochu líné na dálnici
Kufr slušný a variabilní Zadní prostřední sedačka spíš jen nouzovka
Možnost vozi kola uvnitř Tvrdší pružení
Prostor a výhled vzadu  
Vyšší posez řidiče  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.77
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Maffersdorf, 16.02.2010 12:29
Pročetl jsem si diskusi po mým článkem (blbě se odkazuje, že jsem to psal já, tož nezbývá než mi věřit).

- Ve Škodovce ani pro ně nepracuji, byť to asi deset chytrých hned napadne. Nechť! Prostě jsme s tím autem na 80% spokojený.
- Rommster má oproti Mondeu asi menší kufr,ale Mondeo je o nějakých 30 cm delší a to jsem nechtěl pro parkování po městě. Kdo má rád dlouhý zadek, určitě si koupí Mondeo nebo rovnou dlouho Avii 31
- ESP auto k silnici nepřilepí to je jasné, ale malá sklouznutí udrží. Nesnažil jsem se auto otočit do příkopu, takže mne ESP pořád drželo na silnici. Při ježdění po ujetém to ESP intervenuje na můj vkus trochu hystericky. Stejně se mi na sněhu jezdilo líp se starým Citroenem AX. Ten šel do smyku furt, ale pořád to měl člověk pod kontrolou.
- Nacpat tam tři kola je trochu ježek v kleci, to uznávám, držák mám vlastní výroby ne origo, jinak by to nešlo. Vzadu zůstala jen jedna sedačka. Na vyvežení kol za město dobré, na dlouhé cesty s koly uvnitř to je opruz.
- Motor to je diskutabilní, ale pokud z toho nechci mít žihadlo, tak se s tím motorem dá po městě jezdit za 6 litrů. Jo, je hlučný oproti benzínu,ale to je volba.I proto říkám, že 1,9 je lepší. Holt jsem nevybral nejlíp, a měnit to nebudu, nestojí mi to za to.
- Auto mám pro přepravu z bodu A do bodu B, takže si s odborníky přes závodní auta asi nesednu do noty. Ti by ale měli číst recenze na jiné káry, ne?
- Cena dílů - Na starou feldu jsou díly levnější to je jasné,ale srovnával jsem díly na japonce, korejce, francouze a škodovka taky není za hubičku,ale pořád je to o něco málo míň. Tchán má Mazdu 323 ceny dílů mi přišly 323x vyšší jak u škodovek.
- Roomster asi nebyl myšlen jako královna krásy. Na tunigové srazy s tím nejezdím a pokud se roomster někomu nelíbí, ať se kouká radši po ženskejch
- Na Ostravsku Roomster vyslovují rómstr. Tak nevím, co tím myslí...
Maffersdorf, 16.02.2010 15:39
- Včera mi praskla žárovka v předním světlometu. Dostat žárovku z nacvakávacích koncovek, pří -6st C a při tom ty drobné dílky nezlomit byla šťouračka na 20minut. Od nynějška si vozím párátko. Bez něj bych žárovku nevyndal.
- Nádržka na ostřikovač je malá, necelé tři litry a k tomu dost nešikovně přístupná-nízky profil pro větší kanystr s ostřikovačem. Při jízdě po nasolených silnicích za kamiony to není moc velká zásoba.
- Centrální zamykání mi nijak nenahlásí, že zamykám auto a jedny z dveří nejsou zavřené. Klidně mohu mít jedny dveře dokořán, centrál cvakne a vše se tváří OK, ale ono jaksi není.
- Škodovka trochu mlží ohledně posuvnosti sedadel vzadu: Posuvná jsou jen krajní, prostřední je sklopné a vyndavatelné, ale posuvné nikoliv
- Už si mi dva lidi stěžovali, že páčka na okýnko vzadu přesně tlačí na koleno. Při cestě nad 0,5h nepříjemné.
- Tím, jak jsou všechna zadní sedadla nezávisle sklopná se do auta při sklopeném prostředním sedáku vejdou běžky 190cm a neomezují řidiče
- Na stojáka úhlopříčně se mi do kufru vejdou sjezdovky 160 cm
- Palubní počítač ukazuje, kolik km se dá ještě ujet na nádrž počítáno z posledních 50km. Docela dobrá informace.
airwaves, 16.02.2010 16:08
Dobrý den, fajn že reagujete je to pohled zase z jiné strany. Využiji toho a mám otázku. prosím jak je to s výhledem z bočních okének na křižovatkách a pak za jízdy na dálnici když Vás někdo předjíždí. Není problém s tím zakrojeným bočním oknem?? Prý se víc špiní jsem někde četl. Ty kličky pootočte to bude asi klasika na tisícihran ne??Díky.
Maffersdorf, 16.02.2010 23:47
Já s výhledem bočními okénky problém nemám - nejsem žádný obr, ale slyšel jsem od lidí 180 cm a více, že díky posazu víc vzadu do boku vidí trochu hůř pře B sloupek. Na dálnici mne překvapil docela velký mrtvý úhel za zadním rohem. Schovala se mi tam celá motorka. V principu bych řekl, že výhled do stran je o něco horší jak z Fábie či Oktávky, ale ne o moc. Zato vyšší posez je dobrá věc. Okna se špiní normálně, až na okno kufru,ale to je slabina všech svislých zadních oken.
Už hledám polohu pro kličku aby nevadila...
michal.borovka.7FB, 03.03.2014 20:27
Vlastním dva kousky roomster 1.9 tdi.Motory jsou slušné,zátah dobrý.Když jsem kupoval toho druhého,projížděl jsem roomstra s motorem 1.4 tdi.Motor 1.4 má větší prodlevu v záběru.Bere o něco později,ale zátah slušný.Ovšem zase rychle zátach končí.Ale na jízdu to stačí.Roomster má velkou chybu a to ve výhledu na semafory nad vámi.Je to opruz se dívat jako první v koloně na semafor s hlavou zapíchnutou mezi koleny )).Jsou i horší auta.Zato výhled kolem auta a hlavně dozadu je skvělý.Někdo tady zmiňoval špatně přístupnou žárovku.Ano,praskla mi obrysovka v PP světlometu a musel jsem dojet do škodovky,kde mi ji zdarma vyměnili.Nedal jsem to.Oceňuji u auta jednohmotový setrvačník.V obou autech mam spojku sachs.Prý kvalitní značka,ale odešla mi u jednoho auta ve 140tis km a nová spojka sachs mi začala po ujetí cca 3000km při studeném motoru nějak kvílet,záruka to snad spraví.Na druhém roomstru mam 164000km a tam bere spojka už vysoko,asi daň za dvouhmotu.Manželka měří 151cm,takovej hubenej drobek a roomster je jediné auto,které ji padlo hned do ruky a že jsme jich měli.Já mám 180cm a cítím to stejně.Auto se skvěle vodí do řízeného smyku na sněhu,kam se hrabe octavia,ta se vlní,houpe a je nemastná neslaná a nikdy nevíte kdy to uletí uplně.Boční vítr nedělá roomsteru dobře,hlavně ve vysokých rychlostech.Ty ani roomster nemá rád,kolem 160ti km/h se dá jet celkem pohodlně,ale od 170 už jen poskakuje a modlete se,ať nefoukne z boku.Místo vzadu je skvělý,jen je škoda,že se nevejdou tři autosedačky cybex,asi bych udělal ještě jedno dítě.Mam známé,kteří tvrdí,že roomster je prostě hnusný auto,ale i ty,kteří jsou z něj hotový.Bohužel na to jaká je to třída si ho škodovka dost cení a bohužel i ojetiny 3-5 let jsou nestočené a nebourané taky dost drahé.Na závěr chci všem majitelům těchto autíček popřát jen dobré zážitky s autem.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů