Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Rapid předjede Fabii i Toledo

Nové modely
iHNED | 24.08.2012
dalších 5 fotek
foto: škoda-auto
Škoda Auto zahájila včera sériovou výrobu modelu Rapid. Ten má být globálním tahounem prodejů a má se stát po Octavii druhým nejprodávanějším vozem značky Škoda.

Tento týden se v Mladé Boleslavi rozjíždí sériová výroba nového modelu Škoda Rapid. Zatímco na jaře smontované předsériové vozy byly určeny pro fotografování, výstavy, natáčení reklam a závěrečné testy, nyní již jde o auta, která se na podzim dostanou k prodejcům a potažmo zákazníkům. Představitelé společnosti podrobně představí Rapid v předvečer pařížského autosalonu 26. září. První den autosalonu mají být zveřejněny ceny pro český trh, které budou v případě základního benzinového motoru o objemu 1,2 litru začínat pod částkou 300 tisíc korun.

Počátkem října se Škoda Rapid začne prodávat v tuzemsku, během stejného měsíce se objeví rovněž na německém trhu. Nemělo by tedy docházet k tomu, co se stalo v prvních měsících prodeje modelu Škoda Citigo, kdy velké množství vozů z českých prodejen skončilo u západních sousedů. V ostatních evropských státech se Škoda Rapid začne prodávat počátkem příštího roku.

Technicky poněkud odlišná varianta modelu Škoda Rapid se již vyrábí v Indii. V letošním prvním pololetí tam škoda prodala 11 800 těchto vozů. Hlavními trhy pro Rapid se v dalších třech letech mají stát Čína, Rusko a ostatní země bývalého Sovětského svazu.

Rapid je vozem nižší střední třídy. V nabídce značky se zařadí mezi modely Fabia a Octavia. V základním evropském provedení má obdobně jako Octavia karoserii liftback; jde tedy o vůz připomínající limuzínu, ale s pátými skloněnými dveřmi, které se otevírají od střechy. Podobných aut se ani v Evropě mnoho nevyrábí a v Asii dostala Škoda Rapid karoserii sedan, tedy bez pátých dveří, jen s víkem zavazadlového prostoru.

Škoda versus Seat 3:1

K hlavním konkurentům Rapidu patří Chevrolet Cruze a Chevrolet Aveo sedan, Hyundai Elantra a Hyundai i30, Kia Cee'd, Renault Fluence, Fiat Linea, Mazda 3, Peugeot 301 a Citroën C-Elysée. Na začátku příštího roku k nim přibude ještě nástupce modelu Dacia Logan. V Rusku a dalších zemích bývalého Sovětského svazu se pak Rapid utká zejména se značkou Lada.

Konkurenci bude ovšem představovat i sesterský a technicky téměř identický model Seat Toledo, který se vyrábí na stejné montážní lince v Mladé Boleslavi. Dodavatelé uvádějí, že pro začátek se počítá s rozdělením produkce v poměru 3:1 ve prospěch Škody. V příštím roce se v Mladé Boleslavi podle neoficiálních informací zatím plánuje produkce zhruba 90 tisíc vozů Škoda Rapid a 30 tisíc automobilů Seat Toledo. V dalších třech letech se podíl vozů značky Seat vyráběných v Česku pravděpodobně zvýší, ale zároveň se rozeběhne masová výroba Rapidů v Rusku a v Číně. Díky tomu by se Rapid měl v prodejích celkově vyhoupnout před Fabii, a po Octavii se stát druhou nejprodávanější škodovkou.

Souboj mezi škodovkami

Vedení automobilky věří, že uvedení Škody Rapid na trh umožní, aby se Octavia a Superb posunuly směrem "vzhůru". Příští Octavia by tak měla být jednoznačně vozem střední třídy. Nyní se totiž vedou neustálé spory, zda se jedná o vůz nižší střední či střední třídy. Rapid však bude pochopitelně částečně konkurovat rovněž ostatním škodovkám. Například v Německu se to v posledních měsících projevuje v citelném snížení zájmu o vozy Škoda Fabia, protože potenciální zákazníci čekají, až si budou moci oba české modely porovnat.

Podle vedení Škody má být Rapid cenově dostupným rodinným vozem s praktickými vlastnostmi, který se stane jakýmsi nástupcem první novodobé generace modelu Octavia. Tomuto záměru odpovídá například velký zavazadlový prostor. Z technického hlediska ovšem nejde o převratnou novinku. Ve stadiu vývoje byl automobil označován jako A-Entry, což symbolizovalo, že má ve své třídě představovat nejlevnější koncernovou nabídku. Konstruktéři proto využili řadu dílů ze starších modelů: přední náprava je po úpravách převzata z vozů Polo/Fabia, zadní vychází z Octavie první generace. Jde tedy o podobné řešení, které má současný Roomster.

Chystá se i "polokombi"

Také motory jsou osvědčené koncepce, čili poněkud starší. Zatímco loni představený minivůz Škoda Citigo již má motor z nové jednotné koncernové řady, agregáty v Rapidu jsou oproti bratislavským trojčatům o jednu generaci pozadu. Základním motorem má být vylepšený benzinový tříválec 1,2 HTP, který Češi znají hlavně z Fabií. Jeho výkon se však konstruktérům podařilo poněkud zvýšit a zvuk podstatně ztlumit. Jízdní vlastnosti Rapidu s tímto motorem mají být podle konstruktérů relativně dobré, protože nový vůz vykazuje oproti Roomsteru (kde se obdobný agregát také používá) mnohem nižší aerodynamický odpor. Největší zájem se ovšem očekává o provedení s přeplňovaným benzinovým čtyřválcem 1,2 TSI, jenž se rovněž využívá ve vozech Fabia a Roomster. Pro automobilku je velkou výhodou, že naprostá většina agregátů pro Rapid se vyrábí přímo v Mladé Boleslavi.

Použití starších motorů ovšem znamená, že již za tři roky čeká Rapid nezbytná omlazovací kúra. V jejím rámci získá agregáty splňující přísnější ekologické normy, které začnou v Evropě platit pro všechna auta koncem roku 2015. Předpokládá se, že Rapid do té doby dostane ještě další karosářskou variantu, ale dvoudveřové kupé to nebude. Novinka tak svým způsobem klame jménem. Předválečný vůz Rapid i stejnojmenný automobil z 80. let totiž patřily k sportovně střiženým vozům a zároveň k tomu nejmodernějšímu, co Škoda právě nabízela.

Podle neoficiálních zdrojů ze Škody je chystaná druhá evropská varianta jakési polokombi. Její karoserii v automobilce označují jako sportback; má to být něco mezi hatchbackem (jako je například VW Golf) a pravým kombíkem (jako je třeba Octavia Combi).

Octavie dostanou lepší motory

Na přelomu roku by se měla v Mladé Boleslavi rozbíhat výroba třetí generace vozů řady Octavia. Ta naopak bude využívat nejvyspělejší motory i další technologie a nabídne podstatně vyšší komfort pro dlouhé cesty.

Oba automobily si tak zřetelně rozdělí role: Octavia bude na tuzemském trhu cílit zejména na podnikatelskou sféru, Rapid naopak na rodiny. Pokud jde o export, nová Octavia bude mířit hlavně na trhy bohatších států a bojovat má zejména se značkami Opel, Ford či Toyota.

Naproti tomu Rapid je primárně určen pro východní země, v Evropě pak představuje koncernovou hráz před přílivem korejských vozů a nejlevnějších modelů francouzských značek.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
robinx, 25.08.2012 12:31
"........přední náprava je po úpravách převzata z vozů Polo/Fabia, zadní vychází z Octavie první generace." Vážně o tomto paskvilu může někdo tvrdit, že je přímým konkurentem Mazdy 3?

Nová Octavia prý jednoznačně střední třída? Přitom jak známo, slabší motorizace nebudou mít ani víceprvkovou nápravu. A znamená to, že ty slabší budou nějakých 77kW? Nebo ještě míň? A co takhle dát dozadu bubnové brzdy? To by se taky ušetřilo. Zkrátka, střední třída jak vyšitá

Marketingoví klauni z Mladé Boleslavi prostě umí pobavit.
Pepe, 25.08.2012 19:20
...aneb jen Škoda zaslepenec se brání srovnání Škoda/VW a Dacia/Renault. Hooodně podobná strategie.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů