Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Rapid 1.2 TSI - jaké svezení nabídne?

Recenze uživatelů
Ondra (32) - Česká republika | 16.03.2016
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Škoda Rapid 1.2 TSI | foto: Ondra
Po stálých investicích do mého minulého auta passata tdi B5, jsem se rozhodl, že vůz prodám a pořídím si nový vůz. Otázkou padlo jaký?
Značka:Škoda
Model:Rapid
Typ:1.2 TSI
Bližší označení:STYLE PLUS
Karoserie:liftback
Objem motoru:1200
Palivo:benzin
Rok výroby:2015
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:9
Najeto km nyní:11000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:8 měsíců
Průměrná spotřeba:5.8
Poruchy:žádné
Předchozí vozidlo:Volkswagen Passat

Dobrý den, rád bych přispěl recenzí mého vozu. Po stálých investicích do mého minulého auta passata tdi B5, jsem se rozhodl, že vůz prodám a pořídím si nový vůz. Otázkou padlo jaký? Nebudu popírat, že se mi vždy líbily spíše vozy VW a Škoda, tím vůbec nechci odsuzovat jiné značky. Rozpočet jsem si stanovil max 350 tis., spíše míň. Rozhodoval jsem se pouze pro benzínové verze, jelikož můj roční nájezd je cca 15-17 tis. km.


Mezi uchazeči se mi líbil vůz i 30 kombi, focus kombi, a již vyhraný rapid style plus. Přeci jen se mi líbí nejvíce karoserie liftbacků než kombi, rapid nabízí velice slušný kufr - myslím 550l. Nakonec jsem se rozhodnul pro rapida, že se mi nejvíce líbil jak vzhledově, tak v interiéru. Hodně mě zaujal i focus kombi, ale ten byl v době koupě dražší a přeci jen už jsem kombíka moc nechtěl a krátkého jsem nechtěl kvůli velikosti kufru, hraju hokej a potřebuju občas vozit dvě až tři výstroje. Konec připomínání rozhodování a jdem k rapidu.

Rapid style plus nabídne navíc takové blbinky jakou jsou kovové pedály, sportovní sedačky, xenony, decentní samolepky, malý spoiler na víku kufru a výrazná 17" kola Ray. Nějaké zatmavení zadních oken, celkově bych řekl, že to vozu sluší, mně osobně se to líbilo hodně. Vůz byl koupen jako skladový za cenu 334 tis. kč, má navíc navigaci, o kterou jsem moc nestál, ale jiný skladem u prodejců již nebyl. Bylo to v přelomu, kdy se začalo s novějším motorem 66kw, a to by znamenalo čekat na vůz plus příplatek za motor, celková cena by byla kolem 370 tis., za novější motor a označení emotion plus, to jsem určitě nechtěl podstupovat.

Rapid má motor 1,2 Tsi 63 kW-hodně diskutovaný motor - o jeho poruchách a nedostatcích je tolik článků, že si každý může přečíst. Osobně jsem moc zvědavej na jeho životnost, proto jsem se rozhodl pro kratší servisní interval - rok nebo 15 tis km. Vůz je lehký proto je tento motor pro něj ideální, z kraje byl syrový, tak jsem chtěl počkat až se rozjezdí. Dneska, po 11 tis. km můžu říct, že jezdí velmi svižně a má pěkný tichý chod. Berte prosím na vědomí, že nejsem žádnej závodník a moje jízdy jsou do 30km kolem komína a jednou za 14 dnů za rodinou cca 100 km tam a 100 km zpět. Jinak jezdím spíše v klídku a většinou do 120 km/h, na což je rapid úplně v pohodě. Až při rychlostech od 120 km začne být trošku hlučnejší, ale nic vážného. Těžko tohle soudit, když nejezdím po dálnici delší dobu. Motor má pěkný tichý chod, má pěkný spodek, a řazení jde pěkně čistě a lehce, opravdu celkově je to naladěné dobře.

Celková spotřeba je zatím dle počítače necelých 6 litrů na 100km, nepočítám, když jedu do města 2 km a zpět - to tam bývá kolem 10 l. Naposled jsem jel k rodičům, teplota za cestu byla mezi -7 až - 11 dle trasy, jel jsem ve 4 lidech a docela jsem vůz vytáčel a nešetřil, a po dojezdu bylo na počítači 6,1 litrů. Podvozek mi vyhovuje, dá se jezdit i slušně na těch letních 17tkách - zlobí pouze hodně rozbité cesty, to je pak za trest, ale to jsem věděl už při koupi. Na zimu mám 15tky a vše je ok, velice příjemné svezení. V autě zatím nikde nic nebouchá, nevrže a vše funguje, jak má. Sám jsem zvědavej, jak mu to dlouho vydrží. Prostorově je to v pořádku, dobře se sedí i za mnou, i když tam zasedne větší člověk 180+; samozřejmě to už neplatí na šířku vozu - pro 4 ok a konec, všichni dobře víme, že rapid je pěkná užovka a do šířky žádné místo nenabídne. Kufr dostačující, když to dobře porovnáme a nechám doma plato, tak pobere tři hokejové výzbroje. No jinak k sedadlům těžko něco psát, jsou jiné než v origo rapidu, v téhle výbavě jsou pohodlné a mně sedí dobře, taktéž svítivost xenonů i dálkových světel.

Osobně jsem rád za zvolený výběr vozu a mně vůz vyhovuje, jak jsem si představoval. Chápu, že každý máme jiné nároky a potřeby na přesuny a cestování. Tak až najedu další km, tak sem rád určo připíšu další poznatky a hlavně spolehlivost vysmívaného motoru.

KladyZápory
pěkný tichý chod  horší výhled přes zadní okno  
spotřeba    
slušný kufr    
   
   





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
3
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
3
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Celkové hodnocení - průměr:
2.08
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.6 z 5 (72%)
Hodnoceno: 18x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
BobanHTP, 21.03.2016 11:14
Zdravím, pokud si projedete Škoda Fórum, tak ani poslední genereace motoru 1.2 TSI není úplně ok. Objevují se stížnosti, že pokud s těmito motory jezdíte krátké trasy, přibývá olej(benzín se dostává do oleje). Snad se příjde na to proč
ctverak, 21.03.2016 12:17


To že se benzín dostává do oleje je při krátkých trasách snad normální. Stačí jednou za čas projet delší trasu kdy se olej dostatečně prohřeje a benzín se z oleje odpaří což je zásadní rozdíl oproti dieselu kde se nafta v oleji neodpaří nikdy.
BobanHTP, 21.03.2016 15:10
No právě, že u Fordího Ecoboostu se tyto problémy neobjevují ani při městském popojíždění. Těžko říct čím je to tak výrazně způsobeno u 1.2 TSI.
PetrT, 21.03.2016 16:12
Jestli to nebude tim ze tech tsi se prodalo daleko vic nez ecoboostu. Tudiz je i daleko vic vadnych.
Ja mam tsi v Caddy, s retezem i remenem. Tu remenovou mame jeste v Golfu, ten uz ma najeto pres 100t a uplne bez problemu. Olej se dolevat nemusi ani u jednoho, a to ty Caddy jezdi vlastne jen priskoky mezi zakazkama.
Ale je pravda ze to vypada ze ecoboost je lepsi motor nez tsi, ovsem to neznamena ze tsi je spatny. Problem ecoboostu je ale objem, ten trivalec je slabej a ctyrvalec uz zase vic zere.
Ted mam tsi i v Multivanu a i kdyz je v nabidce stejne vykonny tdi nemenil bych. Neda se to srovnavat, a to jsem si opravdu dlouho projizdel obe verze. Tsi je s automatem daleko lepsi nez tdi 132kW v mem minulem Multivanu. Spotreba je cca o necele 2l vyssi nez u toho tdi.
BobanHTP, 23.03.2016 08:24
Tak snad to jsou opravdu jen sporadické problémy s motorem E211.. Hmm asi do města a okolí bych vzal menší atmosféru a nedráždil tygra
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů