Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia TDI - který motor má dvouhmotový setrvačník?

Poradna
Váradi Petr | 27.01.2012
foto: Auto ESA
Disponuje Škoda Octavia první generace s rokem výroby 2001 a motorem 1,9TDI dvouhmotovým setrvačníkem?

Dobrý den, disponuje Škoda Octávia první generace s rokem výroby 2001 a motorem 1,9TDI o výkonu 66kW (kód motoru ALH) dvouhmotovým setrvačníkem? Děkuji René Kloza



Odpověď:

Dobrý den,

nedávno jsem si někde přečetl, že složité otázky pozná člověk podle toho, jak jsou vlastně jednoduché. Pro mne byla Vaše otázka přes svou očividnou jednoduchost složitá poměrně dlouho a dlouho jsem se neodvážil „jít s kůží na trh“ s odpovědí. Nicméně po nebývale dlouhém hledání a po zapojení selského rozumu je odpověď na světě...

Máme před sebou legendární motor opředený takřka svatozáří. I dnes lze slyšet zasněná vyjádření bývalých majitelů, kterým jeho poměrně bezproblémový a levný provoz učaroval. Soudě podle záznamů na hliněných tabulkách vyzdvihnutých mezinárodním týmem archeologů v lokalitě Boleslavus Virgvs trápil zmíněný motor obvykle pouze snímač hmotnosti vzduchu.

Jak je to ale u daného motoru s tlumením torzních kmitů pocházejících z klikové hřídele?

Předně je nutné rozlišit dvě verze tohoto motoru. Konstrukčně starší, ale zato jednodušší a skutečně téměř nezničitelnou verzi motoru s kódem AGR (ano, právě ona je opěvována nejčastěji a nutno přiznat, že asi právem), jež nedisponuje variabilní geometrií lopatek turbodmychadla a nedisponuje do čísla motoru 35.001 ani dvouhmotovým setrvačníkem. V praxi tedy máte velmi malou šanci na takovýto vůz narazit.

Druhá verze tohoto motoru – právě Vaše ALH - nahradila v průběhu výrobního cyklu předchozí AGR. Je vybavena proměnlivou geometrií lopatek turba a navíc od počátku výroby i dvouhmotovým setrvačníkem. Takže ano, Váš vůz skrývá ve svých útrobách tuto součást.

Ve stručnosti naznačím ještě možnosti jeho výměny v případě opotřebení, které jej dříve nebo později potká.

První možností je jeho náhrada za stejný díl. Nejjednodušší, nejdražší řešení.

Druhou možností je koupě a montáž celé sady, např. značky Valeo, s jednohmotovým (neodpruženým) setrvačníkem. Cena se pohybuje kolem 10 000Kč. Důležitou zásadou je nekombinovat jednotlivé díly v sadě součástmi vyrobenými různými výrobci. Dále je nutné přesně znát potřebné parametry (např. průměr spojky), jen některé sady jsou univerzální a použitelné na vícero škodováckých motorů (ALH a zároveň ASV 81kW). Nebál bych se proto objednat sadu přes servis, při objednávce přes internet je pro vyloučení případných nepříjemností nutné mít jistotu, že sadu jde použít na motor s kódem ALH. V čem spočívá výhoda tohoto řešení? Ušetří kupci oproti dvouhmotě minimálně 5 000Kč. Nevýhody jsou dvě: první je o něco zvýšená, ale nikoli nesnesitelná hlučnost a vibrace z motoru. Tou druhou a podle mne zásadnější je nutnost použít u neodpruženého setrvačníku odpruženou spojku. Ta je obvykle k náboji přichycena ve 4 bodech, narozdíl od přichycení spojky neodpružené (tj, té jíž je obecně možno montovat při užití dvouhmoty), která je zpravidla přichycena v 16 bodech. Co z toho plyne? O něco nižší schopnost spojky přenášet točivý moment, teoreticky lze hovořit i o její nižší životnosti. Ale je pravda, že i přesto případná výměna spojky není tak fatální záležitostí jako výměna dvouhmotového setrvačníku. Jako referenci a zdroj zkušeností po této výměně oslovte známého taxikáře provozujícího tento motor. Při jejich nájezdu si výměnou dříve nebo později prošel každý.

Poslední možností, jež je podle mnohých reakcí ověřena praxí, je výměna opotřebené dvouhmoty u ALH motoru kompletní sadou jednohmotového setrvačníku určeného pro Škodu Fabii 74kW s kódovým označením motoru ATD. U tohoto řešení lze odpozorovat požadavek na kvalitnější materiál lamely, kterou ale některé servisy jsou schopné za rozumný peníz repasovat. Úspora prostředků je pak ještě vyšší než u předchozího příkladu. Při volbě tohoto řešení bych byl obezřetný v tom, komu vůz svěřím, předchozí prokazatelné zkušenosti nebo reference považuji za nutnost.

TIP: Dvouhmotový setrvačník v Octavii - vyměnit či nahradit?

Hodnocení článku
3.2 z 5 (64%)
Hodnoceno: 13x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Alkantpan, 26.01.2012 10:13
Otázka zněla, který motor TDI v OI se vyráběl s jednohmotovym setrvacnikem, odpověd je Octavie před faceliftem zhruba do 08/2000 a pouze ve verzi 66kW/AGR motor. Pokud se nepletu. Zbytek jsou vše setrvačníky dvouhmotové. Životnost dvouhmotového setrvačníku je závislá od stylu jízdy řidiče, kdo motor podtáčí a zrychluje z nízkých otáček, tomu se brzo ozve a bude po ni. Ja ji měnil na Octavii 2004/66kW ALH motor ted před měsícem po 7,5 letech a 125 tisících km. Po demontáži byla spojková lamela ještě v pořádku ale dvouhmotový setrvačník již vykazoval vůle. Náhradou jsem po domluvě s mechanikem i vzhledem k dalším okolnostem dal jednohmotový setrvačník v kombinaci s odpruženou spojkovou lamelou. Výsledek? Dvouhmota dokáže více eliminovat přenost vibrací do interiéru, než jednohmota a zvyšuje komfort jízdy. Rozdíl ale není zas tak extrémní. Teď po měsíci mi to uz ani nepříjde. Na druhou stranu se motor s jednohmotou pocitově lépe vytáčí a při akceleraci motor tak neduní, jako s puvodni dvouhmotou. Co se týče ceny, tak výměna mě přišla na 12000 bez DPH, materiál, včetně spojkové sady a ložiska a práce. Sehnat komplet spojkovou sadu do 10 tkč s DPH dnes není problém, stačí jen chvíli hledat. Jako příklad uvedu www.hamar.cz, tam je spojkových sad v nabídce několik. Pokud by auto sloužilo čistě jako rodinný vůz, asi bych zůstal opět u dvouhmoty, prostě je komfortnější.
Bobus, 26.01.2012 11:25
Vidím hlavní problém v podtáčení motoru při zátěži. Moje služební Octávie 2.0 TDI 103 kW, má "našeptávače", který už při 1500 otáčkách na 5. stupeň "navádí" řidiče k přeřazení na 6., což srazí otáčky na cca 1100 a motor neběží "kulatě". Kdo jezdí podle tohoto zařízení, musí dávat dvouhmoťáku dost velkej záhul.
nhnt, 28.01.2012 22:22
1999 ahf 81kw, naklapeci lopatky, dvouhmota taktez, original menen pri 270tkm za original 20tis kc.
Lze resit za jednohmotu s pritlacakem z 2,8 vr6, obvzlast vhodne pri chiptuningu (obyvkle vzroste kroutici moment na 300nm)
pfujara, 29.01.2012 13:10
A jak to je s motorem AHF 81kw? Děkuji za info. Při podřazovaní si někdy kvikne asi už spojka.
anonym, 29.01.2012 19:27
Petr-Tipcars: Dobrý den, AHF je předchůdce ASV. Z výroby by tam měla být také dvouhmota...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů