Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia po dvou letech + foto z havárie

Recenze uživatelů
Miloš J. Hrach (35) - Mělník | 26.05.2008
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: ŠKODA OCTAVIA II | foto: Miloš Hrach
Nebýt toho, že jsem auto dostal jako služební, asi bych v něm nikdy pravidelně nejezdil. Když si chci užít jízdu pořádným autem se slušným motorem, půjčím si od manželky SAAB.
Značka:ŠKODA
Model:OCTAVIA II
Typ: 
Bližší označení:1,9 TDI
Karoserie:Liftback
Obsah motoru:1896
Palivo:benzín
Rok výroby:2005
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:136000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:cca 2 roky
Průměrná spotřeba:6
Poruchy:Zatím se nic neprojevilo
Předchozí vozidlo:SAAB 9000 2.0 16V TURBO

Nebýt toho, že jsem auto dostal jako služební, asi bych se nedostal k tomu v něm pravidelně jezdit. Hned na začátku musím přiznat, že nejsem obdivovatelem a příznivcem značky ŠKODA, ale jak se říká, darovanému koni na zuby nehleď. Auto mám ve výbavě Elegance. Když si však chci opravdu užít jízdu pořádným autem se slušným motorem, půjčím si od manželky klíče od SAABa.

Vlastníte vůz značky Škoda? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

EXTERIÉR: Auto se mi líbí víc než předchozí generace. Pár výhrad se však najde. Tolik diskutovaný špatný výhled zadním oknem se mi nezdá být až tak velký problém, velice rychle jsem si zvykl a díky slušnému poloměru otáčení nemám ani problém s parkováním i do velmi malých mezer. Co mi však vadí jsou špinící se vnější zrcátka při jízdě v dešti a také zadní dveře. Když totiž auto stojí venku v dešti, tak při jejich otevření steče všechna voda ze zadního skla do kufru.


INTERIÉR: K interiéru nelze mít větších výhrad. Auto je prostorné a pohodlné. Trochu mi vadí příliš široký středový panel, který mírně omezuje pravou nohu řidiče. Hlavní výhrada k interiéru se týká zavazadlového prostoru a to ne jeho velikosti, ale toho, že po sklopení zadních sedaček nevznikne rovná plocha, ale objeví se nepříjemný schod což mi u auta za 600.000,-Kč přijde neomluvitelné. A ještě drobnost - občas už se z přístrojové desky ozve vrzání.


MOTOR: Kdybych si mohl vybrat, rozhodně bych nevolil naftu, ale sáhl bych po dvoulitrovém benzínu nejlépe přeplňovaném. Se 77kW TDI motorem auto nemá příliš dobrou dynamiku, odhlučnění také není nejlepší a o spotřebě nemá asi ani cenu mluvit. Je sice nízká, ale jen relativně s ohledem na jízdní komfort, který tento motor poskytuje.


PODVOZEK: Jízdní vlastnosti hodnotím jako nadprůměrné, i když je podvozek na můj vkus trochu tvrdší i přes bačkůrky na kolech (195/65/R15). Vlivem těžkého motoru a předního náhonu je auto mírně nedotáčivé. Překvapila mne i zadní víceprvková náprava a to hlavně životností. Čekal jsem, že po 100 000 km bude vyžadovat nákladnou opravu, ale nestalo se tak, i když při porovnání s tuhou nápravou u SAABa pokulhává.


CELKOVÉ SHRNUTÍ: Přes veškerá superlativa, která se v našich médiích na adresu nové Octavie objevují, jsem byl trochu zklamán tvrdším podvozkem, špinícími se zrcátky, konstrukcí a tvarem skla pátých dveří. Největším zklamáním pro mne byl motor.

Závěrem bych řekl, že auto je celkově povedené (bohužel nemám zkušenosti s předchozí generací a tak nemohu srovnávat). Jen bych volil lepší a hlavně benzínový motor. S touto pohonnou jednotkou bych jej i doporuči pozornosti lidí, kteří chtějí pohodlné, prostorné a bezpečné auto. Ano bezpečné. S kolegou jsme bohužel jednu Octavii II rozbili v německu na dálnici, kdy nám vběhla před auto ve 150 kilometrové rychlosti laň a trochu jsme se otloukli o svodidla (viz přiložené fotky).

KladyZápory
pohledné motor 1,9 TDI
bezpečné  
relativně prostorné  
  
  

Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ne

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
4
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
3
Pružnost motoru
5
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
4
Výhled z vozu
3
Celkové hodnocení - průměr:
2.54
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 30.05.2008 13:03
Trochu konkretneji by to neslo? Zase klasicke blekotani mimo misu...
O jakych krátkých intervalech vymeny oleje je rec? Ja menil dle promenneho intervalu kolem 25tis. (VW, ne skoda, ale motor stejny), to je nejak extremne malo?
Ptam se, jina auta maji extra olejovou napln na mazani turba oddelenou od motoru?
Moc nechapu tyhle prispevatele s TDi komplexem...
anonym, 30.05.2008 13:35
My se nezlobime, ty za to asi bohuzel nemuzes...
anonym, 08.06.2008 17:18
na 200 se rozhoupe i Fabia 1.3 ve 3 lidech. Osobní zkušenost - nebyl jsem řidič.
anonym, 03.07.2008 11:01
Se nedivím že v záporném hodnoceni uvádíš motor 1,9TDI 77kw když podle tvého popisu liješ benzin. Vyzkoušej 2Tdi a tankovat naftu. Potom budeš určitě spokojeny.
anonym, 06.08.2008 07:02
Osobně jsem jednou nedal přednost Pasátu(asi tak z roku 2001),střetli jsme se přední částí s tak 40%přesahem a můžu říct,že jsem jel tak 40km/h a on jelikož jel po hlavní mimo obec tak určitě kolem 90 km/h jel,tak na vzniklou situaci reagovala má O II výbuchem airbagu,pásu,otočkou o 360 stupnů a mé auto zůstalo na kolech s použitelnou karosérii k opravě a Pasát mněl rozdrcený podběh,uražené kolo,airbagy,motor vtekl a utrhnul se,převodovka rozdrcena,šofér(asi 80kg) vyhnul volant do palubky,ale nic se mu nestalo....ale to auto bylo na šrot,kdešto já jsem koupil díly nechal vyměnit a za 14 dní jezdil...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů