Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia může být čtyřkolka i jako liftback

Aktuality
Karel Směšný | 15.10.2014
Po Octavii Scout a Combi nyní Škoda Auto nabízí pohon všech kol i pro octavii v karosářské variantě liftback. S pohonem všech kol tak domácí automobilka aktuálně nabízí sedm modelů.

Na trh se čtyřkolkami se Škoda dostala v roce 1999 s octavií první generace. Od té doby se nabídka postupně rozšiřuje a dnes je v provedení s pohonem obou náprav k dostání Octavia Combi 4×4, Octavia Scout, Yeti 4×4, Yeti Outdoor 4×4, Superb 4×4, Superb Combi 4×4 a nově také octavia 4X4 jako liftback.

Pod kapotou bude možné vybírat ze čtyř motorizací, přičemž základ tvoří jednotka 1.6 TDI s výkonem 105 koní a manuální šestistupňová převodovka. Toto provedení startuje na částce 535.900 Kč. Paleta motorů pokračuje dvoulitrovým TDI se 150 koňmi, přes osmnáctistovku TSI s výkonem 180 koní, až po vrcholný diesel naladěný na výkon 184 koňských sil. Ten potenciálního zákazníka vyjde na 655.900 Kč.

Pohon všech kol je pro octavii dostupný od výbavového stupně Ambition, jehož součástí je mimo jiné palubní počítač, elektrické ovládání oken vpředu, elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, centrální zamykání s dálkovým ovládáním nebo klimatizace s chlazenou schránkou u spolujezdce.

Do roku 2013 dodala mladoboleslavská značka zákazníkům na celém světě přibližně 386 400 automobilů s pohonem všech kol.
Zadní nápravy vozů byly vždy poháněny pomocí mezinápravové lamelové spojky Haldex. Aktuální systém ji má řízenou elektronicky s možností plynulé regulace točivého momentu mezi přední a zadní nápravu. Například při brzdění motorem nebo jízdě po dálnici je poháněna primárně přední náprava.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
AnderN, 15.10.2014 14:33
To se zase marketingové oddělení vyřádilo. Z toho výčtu totiž vychází ve skutečnosti modely tři -- Octavia, Yeti a Superb.

Yeti se od Yeti Outdoor skutečně neliší natolik, aby ho bylo možné považovat za samostatný model. Podobně s Octaviemi atd.
Paul, 16.10.2014 10:46
Ještě prosím 4x4 pro RS lift. s trochu silnějším motorem a asi začnu po delší odmlce uvažovat o návratu ke Škodě. Designově, prostorově a užitně mi jinak zcela vyhovuje.

Celkem se koncernu divím, Pašík má na starost další štiku a ještě k tomu ve vlastním rybníčku. Sice je to jiná třída, ale zákazníci moc třidně nemyslí.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů